Skip to main content

Οι τέσσερις επιλογές του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη μετά το «όχι» της Καϊλή

Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να δώσει στην Εύα την ευκαιρία να διεκδικήσει την επανεκλογή της στο Στρασβούργο έχει επίδραση στα εδώ ανοιχτά θέματα.

Γράφει ο Σαλονικιός

Ο τρόπος διευθέτησης του θέματος Καϊλή, μετά τη συνάντηση που είχε την παραμονή των Χριστουγέννων με τη Φώφη Γεννηματά, από την οποία προέκυψε η εκ νέου συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής, συνιστά μια μικρή έκπληξη. Το τι άλλαξε και η Φώφη δέχθηκε να δώσει στην Εύα την ευκαιρία να διεκδικήσει την επανεκλογή της στο Στρασβούργο, κάτι το οποίο της το είχε αποκλείσει προ εβδομάδων, παραμένει προς το παρόν άγνωστο.

Πάντως, αυτή η απόφαση έχει επίδραση και στα εδώ ανοιχτά θέματα του κόμματος.

Το κυριότερο αφορά ασφαλώς τον υποψήφιο που θα στηρίξει η Χαριλάου Τρικούπη στις εκλογές για το δήμο Θεσσαλονίκης. Εντάξει, το γράφαμε εξ αρχής ότι οι πιθανότητες να είναι η Εύα υποψήφια δήμαρχος, ήταν όσες είχε και ο Γιάννης Μπουτάρης να είναι υποψήφιος, δηλαδή απολύτως καμία.

Όμως, όσο το θέμα παρέμενε, έστω και τυπικά, ανοιχτό επηρέαζε κάποιες καταστάσεις, καθώς και τα σχέδια και τις κινήσεις ορισμένων εκ των υποψηφίων της κεντροαριστεράς.Πλέον το ερώτημα είναι τι θα κάνει στο εξής το ΚΙΝ.ΑΛ.

Οι επιλογές που έχει δεν είναι πολλές. Για την ακρίβεια είναι τέσσερις:
1. Να στηρίξει την υποψηφιότητα του υποψήφιου της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης» Σπύρου Βούγια, με τον οποίο η Φώφη είχε συναντηθεί προ διμήνου περίπου, αλλά τότε περίμενε ακόμη την Εύα.

2. Να επιλέξει την υποψήφια της «Πρωτοβουλίας» Καλυψώ Γούλα, ως συνέχεια της πολιτικής της το 2010 και το 2014, όταν είχε στηρίξει τον υποψήφιο της παράταξης, Γιάννη Μπουτάρη.

3. Η τρίτη λύση είναι να δοθεί στήριξη στον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου τον κ. Παναγιώτη Αβραμόπουλο ο οποίος είναι ένας εκ των δύο υποψηφίων της «Κίνησης των Πέντε» (μαζί με τον Ανδρέα Κουράκη). Τη λύση αυτή φέρεται να υποστηρίζει ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, εκ των στενών συνεργατών της Φώφης. Όμως, η λύση αυτή ενέχει τον κίνδυνο διάχυσης του ΚΙΝ.ΑΛ. σε τρεις συνδυασμούς, καθώς ήδη «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» και «Πρωτοβουλία» έχουν έτοιμο έναν πρώτο βασικό πυρήνα στελεχών και υποψηφίων που δύσκολα θα άλλαζαν συνδυασμό.

4. Η τέταρτη λύση είναι να ασκήσει κάθε επιρροή που διαθέτει η Χαριλάου Τρικούπη ώστε να υπάρξει κοινή κάθοδος της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης» με την «Πρωτοβουλία» και την «Κίνηση των Πέντε». Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει βεβαίως να λυθεί το θέμα του/της υποψηφίου/ας που είναι και το πλέον δύσκολο. Μια καλή λύση, λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη, θα ήταν μια δημοσκόπηση η οποία θα έδινε την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα.

«Το ιδανικότερο είναι και οι τρεις αυτές παρατάξεις και Κινήσεις, να συνεννοηθούν και να κατέβουν μαζί στις εκλογές» μου εξήγησε στέλεχος πολύ κοντά στη Φώφη. Να δούμε, όμως, θα εισακουστεί;