Skip to main content

Οι τέσσερις μεγάλες προκλήσεις της Θεσσαλονίκης... άνοιξαν

Στρατόπεδα, παραλιακό μέτωπο, Θερμαϊκός και χώρος ΔΕΘ σε σημείο καμπής - Οι εξελίξεις σε κορυφαία ζητήματα της πόλης που δίνουν αισιοδοξία

Τέσσερα ανοιχτά μέτωπα, τέσσερις μεγάλες προκλήσεις άνοιξαν για το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Ομολογώ ότι είμαι ευτυχής, που στη διάρκεια του επαγγελματικού μου βίου άνοιξαν επιτέλους αυτά τα μείζονα ζητήματα και βλέπω να δρομολογούνται.

Ζητήματα, τα οποία πριν από λίγα χρόνια είχαν μόνον οραματική διάσταση. Ειδικά για όσους έβλεπαν, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες, να περνούν τα χρόνια άπραγα και να μη γίνεται τίποτα ουσιαστικό.

Υπάρχουν πολλοί που παλεύουν επί πολλά χρόνια, αρχικά για να μην εξελιχθούν αυτά τα ζητήματα σε πρόβλημα και στη συνέχεια (αφού δεν το πέτυχαν), να λυθεί το πρόβλημα και να μετατραπεί το όνειρο, η ιδέα, το όραμα (όπως θέλετε πείτε το) σε έργο, σε πράξη, σε πραγματικότητα. Πάντα με το βλέμμα στραμμένο στη Θεσσαλονίκη της επόμενης μέρας. Μια Θεσσαλονίκη καλύτερη. Πιστεύω πως κάποτε ο ιστορικός του μέλλοντος θα δώσει στους Θεσσαλονικείς την πλήρη εικόνα για τις μικρές και μεγάλες μάχες που δόθηκαν για να σωθεί ο πλούτος αυτής της πόλης, για εκείνους που πάλεψαν για να μην τσιμεντοποιηθεί το Σέιχ Σου, για εκείνους που προσπάθησαν για να αποκτήσει η ΔΕΘ πραγματικά διεθνή χαρακτήρα, για εκείνους που πάλεψαν για να αποκτήσει η πόλη σύγχρονες υποδομές, χωρίς να χάσει την ταυτότητά της, για όσους προσπάθησαν να σωθούν τα μοναδικά δείγματα αρχιτεκτονικής στο δομημένο περιβάλλον, για όλους όσοι προασπίστηκαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την ιστορία αυτού του τόπου, για όσους προασπίστηκαν και με προσωπικό κόστος το φυσικό περιβάλλον.

Αυτά είναι για τους ιστορικούς. Για εμάς αξία έχει μόνο η συνέχεια. Τι θα μείνει σ' αυτή την πόλη στη διάρκεια που εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι, έστω ήσσονος σημασίας, για το επόμενο βήμα της Θεσσαλονίκης.

Και να που στην ίσως πιο δύσκολη περίοδο -τουλάχιστον οικονομικά- η πόλη βρίσκεται αντιμέτωπη με κορυφαίες παρεμβάσεις, οι οποίες προοιωνίζονται ένα μέλλον καλύτερο, πιο αισιόδοξο. Με πράξεις, όχι στα λόγια.

Όταν αναφέρομαι σε «πόλη» και «Θεσσαλονίκη» θεωρώ πάντα αστείο να περιορίζομαι στα όρια δήμων. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ένας δήμος, ένα πολεοδομικό συγκρότημα, ένας αστικός ιστός με τις παρυφές του, αλλά όλη εκείνη η έκταση άμεσης επιρροής αυτού του τόπου, που μας δόθηκε η χαρά να ζούμε.

Ποιες είναι οι εξελίξεις σε τέσσερα κορυφαία ζητήματα της πόλης που με κάνουν να αισιοδοξώ;

1.Στρατόπεδα: Η δρομολόγηση της αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά ήρθε με εκκωφαντικό τρόπο να επιβεβαιώσει ότι οι πολυετείς κόποι δεν πηγαίνουν χαμένοι. Η επιμονή στον δίκαιο στόχο φέρνει αποτέλεσμα. Κάποτε... Φέρνει όμως. Και τώρα, που αρχίζει η αξιοποίηση του στρατοπέδου για τη μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο, η δικαίωση των αγώνων είναι πια πολύ κοντά. Το τελικό αποτέλεσμα εύχομαι να κάνει ακόμη μεγαλύτερο πάταγο. Η αρχή όμως αυτή δίνει το έναυσμα για την αξιοποίηση και των υπόλοιπων στρατοπέδων, από το Κόδρα στην Καλαμαριά μέχρι το Μπαρέτη στο Λαγκαδά.

2.Παραλιακό μέτωπο: Ο «χαμένος θησαυρός» αποκτά τα τελευταία δυο χρόνια προοπτική ανάπτυξης, προοπτική αξιοποίησης. Στην πράξη, όχι στα λόγια. Οι μελέτες έχουν γίνει. Το δύσκολο δυτικό κομμάτι απέκτησε προοπτική, λόγω ενός διασυνοριακού προγράμματος και λόγω του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Μετά την ανάπλαση της νέας παραλίας, εξαιτίας της οποίας έγινε κοινή συνείδηση ότι ως πόλη μπορούμε και επιπλέον όλοι συνειδητοποίησαν τη μεγάλη αξία της παράκτιας ζώνης, μετά την τουριστική αξιοποίηση (έστω στη σημερινή μορφή) της παραθαλάσσιας ζώνης ανατολικά, η κοινωνία –πρώτη αυτή- έκανε στροφή 180 μοιρών. Πλέον αντί να έχουμε στραμμένη την πλάτη στη θάλασσα έχουμε στραμμένο το βλέμμα. Ευτυχώς, το «θέλω» των πολιτών το συμμερίζεται το τοπικό αυτοδιοικητικό και πολιτικό προσωπικό και το σέβεται η πολιτική ηγεσία του τόπου διακομματικά. Την επόμενη εβδομάδα δρομολογείται το ειδικό χωρικό για το θαλάσσιο μέτωπο και τις προσπάθειες συνεπικουρεί και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπάρχουν και τα πρώτα χρήματα. Τα υπόλοιπα που επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία μου για το μέλλον της παραλιακής ζώνης της Θεσσαλονίκης θα τα ακούσετε στην ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η Voria.gr σε λίγες μέρες. Η δικαίωση της ιστοσελίδας να «σηκώσει» τους τελευταίους μήνες αυτή την ατζέντα έρχεται πολύ γρήγορα, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Τώρα θα χρειαστεί να σηκώσουμε όλοι μανίκια και να δουλέψουμε.

3.Θερμαϊκός: Τα προβλήματα παραμένουν, αλλά για πρώτη φορά μελετάται και σύντομα μαθαίνω θα γίνει πράξη η δημιουργία ενός φορέα που θα αναλάβει να βάλει τάξη στον πολύτιμο αυτό φυσικό πόρο για τον οποίο αντί να είμαστε υπερήφανοι ως πόλη, καταντήσαμε να ντρεπόμαστε για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Ο καθαρός Θερμαϊκός δεν είναι όνειρο. Μπορεί να γίνει η καθημερινότητά μας, η πραγματικότητά μας. Χρέος όλων μας είναι να συνδράμουμε τις όποιες σοβαρές προσπάθειες σ' αυτή την κατεύθυνση. Χρέος όσων έχουν ή ελπίζουν να αποκτήσουν αποφασιστικές αρμοδιότητες είναι να αφήσουν κατά μέρος τα πυροτεχνήματα, να αρχίσουν και να ολοκληρώσουν ένα τόσο σημαντικό έργο, κρίσιμο για το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

4.Χώρος ΔΕΘ: Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες φτάσαμε στο δια ταύτα. Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου προχωρά πλέον. Κατ' αρχήν είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο κι όχι... ιδέες. Από εκεί και πέρα, το ειδικό χωρικό που προχωρά θα έχει σίγουρα αποτέλεσμα. Εδώ είμαστε όλοι να το κρίνουμε, να συμβάλουμε στη βελτίωσή του όπου απαιτείται. Η αρχή όμως έγινε. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Οι εξελίξεις σε αυτές τις τέσσερις προκλήσεις είναι αισιόδοξες. Επαναλαμβάνω είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και τα απαραίτητα έργα και παρεμβάσεις, προκειμένου σε λίγα χρόνια η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα πρόσωπο που πολλοί τολμήσαμε να ονειρευτούμε, λίγοι όμως πιστέψαμε πως θα το δούμε κάποτε μπροστά μας ζωντανό.