Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη ανάμεσα στην καινοτομία και τα… καλάσνικοφ

Τα πράγματα έχουν αλλάξει και η χθεσινή ημέρα ήταν για τη Θεσσαλονίκη μία ακόμη απτή απόδειξη ότι τα χρόνια της αθωότητας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

«Σικάγο γίναμε» θα έλεγαν οι παλαιότεροι μετά τα χθεσινά. Τα όπλα, τα πιστόλια, τα καλάσνικοφ, οι βαριοπούλες, το αίμα, ταιριάζουν στην αμερικανική μεγαλούπολη με τη βίαιη παράδοση και τους μαφιόζικους θρύλους και μύθους. Έτσι πιστεύαμε κάποτε στην Ελλάδα. Μόνο που τα πράγματα έχουν αλλάξει και η χθεσινή ημέρα ήταν για τη Θεσσαλονίκη μία ακόμη απτή απόδειξη ότι τα χρόνια της αθωότητας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ακόμη χειρότερα: σε ορισμένες περιπτώσεις της καθημερινότητας κάποιοι βρίσκονται μπροστά σε ορθάνοιχτες… πύλες της Κολάσεως. Όπως οι δύο ιδιοκτήτες και ο εργαζόμενος στο κατάστημα ψιλικών, οι οποίοι δέχθηκαν πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια ληστείας στην οδό Μοναστηρίου, ενώ οι ίδιοι απλώς δούλευαν. Ή οι εργαζόμενοι σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αντίκρισαν στις 3.30 τα ξημερώματα τέσσερις αγριεμένους τύπους οπλισμένους με βαριοπούλες, οι οποίοι κατάφεραν να σηκώσουν –κατά κυριολεξίαν- το χρηματοκιβώτιο. Ενώ οι ίδιοι ξενυχτούσαν για τον επιούσιο. Σκηνές από αμερικανικές ταινίες στη Θεσσαλονίκη του 2019. Για όσους δεν κατάλαβαν ότι τα χρόνια άλλαξαν και η ιστορία γύρισε οριστικά σελίδα.

Ευτυχώς στη Θεσσαλονίκη –όπως παντού-συμβαίνουν κι άλλα πράγματα. Μία μόνο ημέρα στη δημοσιογραφική δουλειά είναι συχνά αρκετή και αποκαλυπτική. Δράσεις και πρωτοβουλίες που δεν προβάλλονται από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, ούτε βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά είναι ικανά να μας αναπτερώσουν το ηθικό. Να ρίξουν φως από το μέλλον στη μαύρη καθημερινότητα και να επιβεβαιώσουν ότι η θετική πλευρά της ζωής αξίζει την προσοχή μας. Σε τελική ανάλυση οι δημιουργικές πρωτοβουλίες καθορίζουν τις βασικές συνιστώσες της εκάστοτε επόμενης ημέρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα –στην πραγματικότητα αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις- το «Παραγωγικό σκασιαρχείο», που υλοποιεί για δεύτερη σεζόν η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Πρόκειται για επισκέψεις μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από σχολεία της Κεντρικής, της δυτικής και της Ανατολικής Μακεδονίας σε καινοτομικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος. Την προηγούμενη σχολική χρονιά 300 μαθητές από επτά λύκεια επισκέφθηκαν εννέα καινοτομικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος. Το πρόγραμμα συνεχίζεται φέτος από την αρχή της χρονιάς και για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένες τρεις επισκέψεις σε επιχειρήσεις που θα είχαν θέση και στη… Silicon Valley, κάπου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ:

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, μαθητές από το 3ο ΓΕΛ Σταυρούπολης θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της BETA CAE SYSTEMS.

Στις 20 Φεβρουαρίου μαθητές από το ΓΕΛ Αιγινίου Πιερίας θα επισκεφθούν την EPSILONET

Στις 6 Μαρτίου μαθητές από το ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας Ημαθίας θα επισκεφθούν την INFOΔΗΜ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα «Παραγωγικό σκασιαρχείο», που πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Ελληνικών Πετρελαίων, είναι εμπλουτισμένο με την υλοποίηση και βιωματικών εργαστηρίων, με επιστημονικό συνεργάτη το πρόγραμμα STEAMulator. Σκοπός είναι η βαθύτερη κατανόηση των επιστημών στην πράξη από τους μαθητές, οι οποίοι βρίσκονται σε μια ηλικία που ασχολούνται, πλέον, στα σοβαρά με το μέλλον τους, τον εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

Η πρακτική προσέγγιση ενός εφήβου τόσο στο επιστημονικό αντικείμενο, όσο και στην επιχειρηματικότητα έχει αυτονόητο ενδιαφέρον. Δυστυχώς κάτι που σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες είναι δεδομένο από μικρή ηλικία, για τους Έλληνες κατέχει θέση εξαίρεσης. Και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται εξαιρετικό. Τα νέα παιδιά έχουν ανάγκη από ερεθίσματα, ώστε να αρχίσουν να συνειδητοποιούν το τρόπο που κινούνται τα οικονομικά, εμπορικά και επιχειρηματικά θέματα, σε συνδυασμό με την επιστημονική γνώση. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή κατά την οποία η γνώση έχει μεγαλύτερη αξία από οτιδήποτε άλλο, όχι μόνο στην καθημερινότητα των ανθρώπων, την οποία βελτιώνει, αλλά και στην επιχειρηματικότητα, την οποία ενισχύει. Με αυτά τα δεδομένα η πρωτοβουλία της Ζώνης με τους λυκειόπαιδες είναι άριστη και εκδηλώνεται την κατάλληλη στιγμή. Η περίφημη 4η βιομηχανική επανάσταση, η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και των δικτύων, έχει ουσιαστικά ξεκινήσει, αλλά για τα ελληνικά σχολεία φυσικά δεν υπάρχει. Όπως ακριβώς για τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν υπάρχει η έννοια της επιχειρηματικότητας – για την ακρίβεια σε πολλές περιπτώσεις είναι ποινικοποιημένη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ανάμεσα στην καινοτομία και τα… καλάσνικοφ η κοινωνία της Θεσσαλονίκης έχει επιλέξει. Όλοι –σίγουρα οι περισσότεροι- θέλουν να ζουν με γνώση, να αξιοποιούν τις καινοτομίες και να αποφεύγουν τα όπλα. Αυτό σημαίνει εκπαίδευση, εμπειρίες και κατάλληλες προσλαμβάνουσες από νωρίς. Εάν είναι δυνατόν από το δημοτικό. Είναι γνωστή η ιστορία της Αυστραλίας, που εδώ και 30 χρόνια υπάρχει το γνωστό παιχνίδι «Φιδάκι» με θέμα τις εξαγωγές.