Skip to main content

«Ποτέ ξανά!»: Πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος παρουσία Σακελλαροπούλου (vid)

Η Θεσσαλονίκη αποτίει σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας με μία σιωπηλή πορεία μνήμης παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Την ημέρα αναχώρησης του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη πριν από 79 χρόνια με κατεύθυνση τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Εβραίων στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου τιμά η Θεσσαλονίκη και φωνάζει δύο λέξεις με ένα τεράστιο ιστορικό και ηθικό φορτίο, «Ποτέ ξανά!».

Η Θεσσαλονίκη αποτίει σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας με μία σιωπηλή πορεία μνήμης που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας και προορισμό θα έχει τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.



Μέλη της Ισραηλινής Κοινότητας κρατούν ένα πανό που αναγράφει «Ποτέ ξανά!» και ακολουθούν όλα τα πολιτικά πρόσωπα που δίνουν το παρών, πρωτοστατούσης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Οι περισσότεροι κρατούν ένα λευκό μπαλόνι που πάνω τους αναγράφει το ίδιο σύνθημα.



Το παρών στην πορεία δίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο πρέσβης του Ισραήλ, Γιόσι Αμράνι, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της Ισραηλινής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης καθώς και πλήθος του πολιτικού κόσμου της πόλης.

Σημειώνεται πως ξημερώματα Δευτέρας της 15ης Μαρτίου 1943 αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Πολωνία το πρώτο τρένο. Με το δρομολόγιο μεταφέρονται οι κάτοικοι του συνοικισμού Βαρόνου Χιρς, που βρισκόταν δίπλα στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Την εκδήλωση οργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης, αλλά και με φορείς από την εκπαίδευση όπως τους πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου.