Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη έτοιμη να «κλέψει» συνέδρια από την Αθήνα

O Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων ζητά ανάπτυξη στενότερης συνεργασία με το Thessaloniki Convencion Bureau

Τη θέση της ως προορισμού διεξαγωγής εγχώριων και διεθνών συνεδρίων ενισχύει η Θεσσαλονίκη, όπως φαίνεται από την κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα ώστε η πόλη να «κλέψει» συνέδρια που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

H μείωση των διαθέσιμων ξενοδοχειακών κλινών στην πρωτεύουσα, λόγω της αύξησης των τουριστών, και η επακόλουθη αύξηση των τιμών εξαιτίας του κορεσμού έχει οδηγήσει εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων να αναζητήσουν νέους προορισμούς, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Το μέγεθος της πόλης, η εγγύτητα του κέντρου με το αεροδρόμιο, και η πληθώρα επιλογών για χαλάρωση και διασκέδαση αποτελούν τα δυνατά της χαρτιά στο «παιχνίδι» με την Αθήνα και τους βασικούς λόγους ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών (Hellenic Association of Professional Congress Organizers – HAPCO) έστειλε επιστολή στο Thessaloniki Convencion Bureau (TCB), στην οποία εξέφρασε ενδιαφέρον για συνεργασία και ζήτησε να γίνει μέλος του οργανισμού που στόχο έχει να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη έναν διεθνή προορισμό συνεδρίων.

Όπως λέει στη Voria.gr η διευθύνουσα σύμβουλος του TCB, Ελένη Σωτηρίου, υπάρχει ένα ιδιαίτερα θερμό ενδιαφέρον από αρκετές εταιρείες τόσο με έδρα την Αθήνα όσο και από ευρωπαϊκές χώρες για να φέρουν συνέδρια στη Θεσσαλονίκη. «Η Αθήνα είναι ένας πολύ γνωστός προορισμός διεθνώς, και πολλοί σύνεδροι την έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές. Η Θεσσαλονίκη, στον αντίποδα, μπορεί να παρουσιαστεί από τους διοργανωτές των συνεδρίων ως ένας “νέος” προορισμός, που διαθέτει τις υποδομές για να υποστηρίξει ακόμη και τα μεγαλύτερα συνέδρια», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η κ. Σωτηρίου προσδιορίζει ως σημαντικότερα πλεονεκτήματα της πόλης, σε σχέση με την Αθήνα, το πυκνό κέντρο και τις κοντινές αποστάσεις, τον σημαντικό αριθμό μνημείων, την πλούσια γαστρονομία και τις ανταγωνιστικές τιμές των ξενοδοχείων, που είναι κατά τουλάχιστον 10-20% χαμηλότερες από αυτές των αθηναϊκών. «Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που μας τίθενται είναι η χρονική απόσταση της πόλης από το αεροδρόμιο. Όταν τους απαντάμε ότι είναι μία απόσταση που μπορεί να καλυφθεί ακόμη και σε μισή ώρα είναι κάτι που λειτουργεί θετικά. Πολύ σημαντική είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου, με τη δημιουργία του νέου τέρμιναλ, που ενισχύει τη δυνατότητα να “κλείσουν” επιπλέον συνέδρια στην πόλη για το 2021-2022», συμπληρώνει η ίδια.

Άλλωστε, συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, είχε τις προηγούμενες ημέρες η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Convin, Αντωνία Αλεξάνδρου, με αντικείμενο την ενίσχυση της παρουσίας της στην πόλη. «Η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, έχει πλούσιο επιστημονικό δυναμικό, διαθέτει πλέον αρκετές και ποιοτικές ξενοδοχειακές μονάδες και προσβασιμότητα από διεθνή αεροδρόμια της Ευρώπης.  Επιπλέον το ιστορικό και πολιτιστικό στοιχείο είναι πλούσιο στην πόλη, όπως και η κουλτούρα της και η ιδιαίτερη γαστρονομία της. Από μόνα τους όλα αυτά καθιστούν την Θεσσαλονίκη ενδιαφέρον συνεδριακό προορισμό», δήλωσε στη Voria.gr η κ. Αλεξάνδρου. Να σημειωθεί πως η Convin διοργανώνει ιατρικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη 1-4 Νοεμβρίου.

Τη δυνατότητα «εξέλιξης» της Θεσσαλονίκης από έναν city break τουρισμό που είναι σήμερα «βλέπει» στην ανάπτυξη του αριθμού των συνεδρίων ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας. «Τα ξενοδοχεία της πόλης είναι γεμάτα τα Σαββατοκύριακα, ωστόσο τις άλλες μέρες η κίνηση πέφτει σημαντικά. Αυτό που θέλουμε είναι να πραγματοποιούνται διοργανώσεις – είτε συνέδρια είτε εκθέσεις – και εντός της εβδομάδας για να ενισχυθεί η εικόνα της πόλης ως προορισμού για όλες τις ημέρες», σημειώνει.

Να αναφέρουμε, τέλος, πως η Θεσσαλονίκη διαθέτει 19 εκθεσιακά κέντρα και 39 ξενοδοχεία με χώρους συναντήσεων. Η τελευταία μεγάλη διεθνής διοργάνωση που έλαβε χώρα στην πόλη, με απόλυτη επιτυχία, ήταν το 8ο διεθνές συνέδριο «Δρόμος του Μεταξιού» που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (10-12 Οκτωβρίου). Είναι αξιοσημείωτο ότι η Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που φιλοξένησε το συγκεκριμένο γεγονός.