Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει σήμερα την Εθνική Αντίσταση

Επέτειος της Μάχης του Γοργοποτάμου και Ημέρα Πανελληνίου Εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης η χθεσινή - Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιεί σήμερα, Κυριακή 26 Νοεμβρίου, η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

«Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του Έπους της Αλβανίας, των Μακεδονικών Οχυρών και της Μάχης της Κρήτης, υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων που, με τις όποιες δυνάμεις τους, αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας. Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους —άνδρες, γυναίκες και παιδιά— που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η ελληνική πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν.1285/1982 την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου ως Ημέρα Πανελληνίου Εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης. Η ανωτέρω μάχη-σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα αποτελεί ταυτόχρονα, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές» σημειώνει η Μητροπολιτική Ενότητα.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων:

α) Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη τη διοικητική περιφέρεια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης από τις 8 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου την ημέρα της εορτής.

β) Φωταγώγηση σε όλη τη διοικητική περιφέρεια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών από τη δύση του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης της εορτής.

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, έδρα της Μητροπολιτικής Ενότητας, θα λάβουν χώρα οι εξής εκδηλώσεις:

α) 10.15 π.μ.: Τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας.

β) 10.45 π.μ.: Τρίλεπτοι χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων του Ε.Α.Μ. και Ε.Δ.Ε.Σ. στον χώρο του μνημείου Εθνικής Αντίστασης (Νέα Παραλία).

γ) Κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ.: εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, Στρατηγό Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δήμαρχο Δήμου Θεσσαλονίκης, Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, Λιμενάρχη Θεσσαλονίκης, Εκπροσώπους Αντιστασιακών Οργανώσεων, Πολιτικές Νεολαίες, καθώς και όποιον εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου ή άλλου φορέα επιθυμεί να τιμήσει την Εθνική Αντίσταση και τους αγώνες κατά του ναζισμού και του φασισμού.