Skip to main content

Πώς η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει προορισμός Τουρισμού Υγείας

Συνεργασία ιατρικού και τουριστικού κλάδου για να προβληθεί η Θεσσαλονίκη σαν προορισμός. Η πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ στο διαδίκτυο.

Στον επόμενο μήνα ο ΕΟΠΥΥ θα είναι έτοιμος να ανεβάσει στο Διαδίκτυο το portal του για τον Τουρισμό Υγείας, ένα δυναμικό ψηφιακό εργαλείο, που η Θεσσαλονίκη δείχνει έτοιμη να αξιοποιήσει για να γίνει προορισμός στη διεθνή αγορά του Ιατρικού Τουρισμού.

H Θεσσαλονίκη, με τη Χαλκιδική δίπλα, μπορεί να γίνει κέντρο Τουρισμού Υγείας, ενός τουρισμού που δεν γνωρίζει καλοκαίρι και χειμώνα.

Σε συνάντηση εργασίας που έγινε σήμερα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, συμφωνήθηκε οι ιατρικοί και τουριστικοί φορείς, μαζί με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, να ξεκινήσουν μία προσπάθεια συντονισμού και συνεργασίας ώστε να προωθηθεί η Θεσσαλονίκη, ως προορισμός για τον Τουρισμό Υγείας.

Σε αυτή την προσπάθεια, ο ΕΟΠΥΥ, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός Οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας, επιδιώκει να λειτουργήσει σαν ομπρέλλα για τις επιχειρήσεις στις αγορές του εξωτερικού, όπως δηλαδή ο  ΕΟΤ λειτουργεί για τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Επιπλέον όμως, να λειτουργήσει και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, καθώς ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός προτείνουν ολοκληρωμένα πακέτα στις αγορές του εξωτερικού.

Σε αυτήν την προσπάθεια, αιχμή του δόρατος θα αποτελέσει ο ιδιωτικός κλάδος υγείας, όπως τόνισε ο σύμβουλος του ΕΟΠΥΥ κ. Κλεόβουλος Αλεξιάδης, ενώ τα μέλη του δ.σ. του Οργανισμού κ.κ. Γρηγόρης Σαμπάνης και Δημήτρης Μπίμπας, αναφέρθηκαν στις δυνατότητες προσέλκυσης μεγάλου αριθμού τουριστών Υγείας και μέσω της συνεργασίας ΕΟΠΥΥ με αντίστοιχους φορείς άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Ο τουρισμός Υγείας που προ κρίσης έδινε μηδενικά έσοδα στις επιχειρήσεις του κλάδου, που ούτως ή άλλως ήταν overbooked από την ζήτηση της εσωτερικής αγορας, αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και σήμερα, στα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια συμμετέχει στο συνολικό τους τζίρο από 2%-3% έως και 12% ενώ σε ορισμένες μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης τα έσοδα από τα περιστατικά αλλοδαπών γυναικών φθάνουν στο 30%-40% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του αντιδημάρχου Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων κ. Σπύρου Πέγκα και του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Κ. Μακεδόνιας κ. Αλέξανδρου Θάνου, με τους δύο να δηλώνουν ότι θα επιδιώξουν να υποστηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα στο να οργανώσει και να συστηματοποιήσει τη δράση του αφού χαράξει στρατηγική.

Μάλιστα ο κ. Θάνος είπε ότι η Π.Κ.Μ., μέσω του ΠΕΠ θα μπορέσει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να υποστηρίξει και οικονομικά μελλοντικές δράσεις, κάτι που απέκλεισε από πλευράς Δήμου  Θεσσαλονίκης ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος όμως αναγνώρισε την ανάγκη συστηματικής ομαδικής δουλειάς για να «αυξηθεί» η πίτα, αλλά και χρηματοδότησης δράσεων εξωστρέφειας.

Η Ελλάδα - Αττική και Θεσσαλονίκη- είναι ανταγωνιστική σε ποιότητα προσφερομένων υπηρεσιών αλλά και σε τιμές . Μπορεί να προσελκύσει χειρουργικά περιστατικά από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης, όπου οι λίστες αναμονής ξεπερνούν τους 8-10 μήνες. Επίσης, μπορεί να εξυπηρετεί νεφροπαθείς που πρέπει να κάνουν αιμοκαθάρσεις, υποβοηθούμενη γονιμότητα/ εξωσωματικές,  μεταμοσχεύσεις μαλλιών και πλαστικές επεμβάσεις, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Γερμανία και για τις μονάδες γηριατρικής περίθαλψης.



Για να προχωρήσει ο κλάδος του Ιατρικού Τουρισμού, θα πρέπει να εκδοθεί η νέα ΚΥΑ για τις προδιαγραφές των παρόχων υπηρεσιών υγείας, ενώ θεωρείται πλέον ή βέβαιο ότι όλοι θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιήσεις, όπως το αμερικανικό GCI και το γερμανικό TEMOS.

Οι επιχειρήσεις Υγείας, θα ήθελαν την ενίσχυση δράσεων τους από τον νέο αναπτυξιακό, που έχει πρόβλεψη ειδικά για τον τουρισμό Υγείας ( ΚΑΔ 86), με τη διαφορά ότι ο συγκεκριμένος κωδικός δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, ποιες δράσεις θα ενισχύει και πως.

Επίσης, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών πρότεινε στην κυβέρνηση να είναι tax free οι υπηρεσίες υγείας σε αλλοδαπούς, όπως και τα αγαθά, καθώς ο ΦΠΑ 24% επιβαρύνει με 3.000- 4.000 ευρώ κάθε θεραπεία. Το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί από τους δανειστές.

Στο τέλος της συνάντησης συμφωνήθηκε να καταγραφούν συγκεκριμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες σε αλλοδαπούς, ώστε να γίνουν και προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις ( π.χ. νομοθέτηση του δικαιώματος κρυοσυντήρησης της γονιμότητας σε γυναίκες και άνδρες).

Να σημειωθεί ότι στο Ελληνικό Συμβούλιο Ιατρικού Τουρισμού, που ιδρύθηκε πριν τέσσερα χρόνια, σήμερα μετέχουν 60 μέλη.