Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη Πύλη Ανάπτυξης της ελληνο-σερβικής συνεργασίας

Ογδόντα σερβικές επιχειρήσεις και 150 ελληνικές συμμετέχουν στο 1ο Ελληνο- Σερβικό Επιχειρηματικό Forum. Η συνεργασία Ελλάδας – Σερβίας

Το 1ο Ελληνο- Σερβικό Επιχειρηματικό Forum πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την ανάπτυξη των ελληνο-σερβικών σχέσεων καθώς και οι δύο χώρες έχουν εισέλθει στη φάση της ανάπτυξης των οικονομιών τους, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος από τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας όμως και τις γεωπολιτικές προκλήσεις για τις χώρες της περιοχής.

Η μεγάλη διοργάνωση που αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο «Makedonia Palace» και η οποία θα ολοκληρωθεί με συναντήσεις B2B, άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του ΣΒΒΕ κ. Αθ. Σαββάκη, που επισήμανε ότι οι θετικές προοπτικές της οικονομικής ελληνο- σερβικής συνεργασίας αποδεικνύονται από τη συμμετοχή στο Forum εκπροσώπων 80 σερβικών εταιρειών και 150 ελληνικών.

«Είμαστε από τους βασικούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας αλλά και των υπολοίπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε υπέρ της αναγέννησης των Βαλκανίων σε μία περιοχή ασφάλειας και σταθερότητας. Θέλουμε να επιλύσουμε όλες τις διαφορές που παραμένουν. Γι’ αυτό εργαζόμαστε και έχουμε σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, ενώ επιδιώκουμε επίλυση κάθε εκκρεμούς θέματος με την ΠΓΔΜ και όχι μόνο του ονοματολογικού», τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι σε αυτή την στρατηγική επιλογή και πρακτική, επιδιώκεται και η «σύσφιξη των σχέσεων των δύο μας χωρών για να γίνουν τα Βαλκάνια περιοχή ευημερίας και ειρήνης».

Την οικονομική διάσταση της ελληνο-σερβικής συνεργασίας υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης κ.Στέργιος Πιτσιόρλας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον περάσει σε μία καινούργια περίοδο, ανάπτυξης, μετά από επτά χρόνια πολύ βαθιάς κρίσης. Όλοι οι δείκτες της οικονομίας παρουσιάζουν βελτίωση σε μία χρονιά, κρίσιμη για την Ελλάδα καθώς τον Αύγουστο του 2018 η χώρα βγαίνει από το πρόγραμμα και παράλληλα στις αγορές, «χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, όπως μας προτείνεται», τόνισε ο υπουργός.

«Στην προοπτική αυτή, η ανάπτυξη των σχέσεών μας με τη Σερβία, είναι πολύ σημαντική. Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη όλων των δικτύων- μεταφορών, ενέργειας- μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη και των δύο χωρών, όπως επίσης σημαντικές είναι οι κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στην κυβερνητική επιδίωξη για επίλυση των διαφορών με την ΠΓΔΜ και δήλωσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην υποστήριξη της Σερβίας στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αν επιλυθεί οι προοπτικές ανάπτυξης θα είναι πολύ μεγάλες.

Βεβαίως, όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, δεν μπορούν να αγνοηθούν οι διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή καθώς «στην ανατολική πλευρά μαζεύονται σύννεφα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά και έτοιμοι να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να μείνουμε σταθερά στην κατεύθυνση της ειρήνης».

Πύλη ανάπτυξης για τα Βαλκάνια η Θεσσαλονίκη

Στη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, εστίασε ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος επισήμανε ότι τα έργα υποδομής που προγραμματίζονται για την Θεσσαλονίκη την καθιστούν Πύλη Εμπορίου και Ανάπτυξης για όλα τα Βαλκάνια.

Η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η αποσαφήνιση των ενεργειακών δικτύων, διαμορφώνουν ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, ελκυστικό για επενδύσεις, είπε ο υπουργός.  

«Έχουμε έτοιμα σχέδια για έργα περιβαλλοντικά σε δύο άξονες, ύψους περίπου 1 δισ. ο κάθε άξονας. Πρόκειται για έργα ύψους 916 εκατ. ευρώ για την επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και για 20 έργα, ύψους 20 εκατομμυρίων το κάθε ένα, σε στερεά απόβλητα ενώ προωθούνται καινοτομικές δράσεις για την ανακύκλωση scrap, ασφαλτοσκυροδέματος, pet» είπε ο κ. Φάμελλος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τo περιθώριο συνεργασιών με τη Σερβία, σε επίπεδο επιστημονικό αλλά και επιχειρηματικό είναι μεγάλο και θα σφραγιστεί σε Συμφωνία Συνεργασίας η οποία θα υπογραφεί, σύντομα, σε επιχειρηματική αποστολή στο Βελιγράδι.

Την ελληνο-σερβική επιχειρηματική προσέγγιση και στενή συνεργασία, επιδιώκει και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Σερβίας, που έχει 62 μέλη τα οποία εκπροσωπούν το 50% των ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας. Η συνεργασία αυτή, όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ.Goran Dragulic, μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς, από τις μεταφορές, την Πληροφορική, το εμπόριο αλλά και τον τουρισμό, ενώ μπορεί να επεκταθεί και πέραν των δύο χωρών.

Το πλαίσιο της ανάπτυξης της ελληνο-σερβικής συνεργασίας, διαμορφώνεται και από τη σταδιακή προσέγγιση της Σερβίας στην Ε.Ε. και την προσαρμογή της στο Κοινοτικό Κεκτημένο, όπως είπε η καθ. Sanja Dankovic- Stepanovic, μέλος της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Σερβίας για την ένταξή της στην Ε.Ε.

Η χώρα έχει ήδη προσαρμοσθεί στο ευρύτερο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ θα εισαχθεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Εταιρικό Δίκαιο της Σερβίας, μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στην επόμενη διετία. Οι  προσαρμογές αφορούν επίσης τη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς.

Joint Ventures από Ελλάδα και Σερβία.

Παρά την αποχώρηση των συστημικών ελληνικών τραπεζών από τη Σερβία η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη χώρα παραμένει σημαντική και έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, υποστήριξε ο πρόεδρος του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου κ. Συμεών Τσομώκος, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες θα πρέπει να αξιοποιήσουν την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ της Σερβίας κατά 140%, στα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Τσομώκος μίλησε για αύξηση του διμερούς εμπορίου που βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα - μόλις στα 420 εκατ. ευρώ το 2017- και εύκολα μπορεί να αυξηθεί στο 1 δισ.ευρώ στα επόμενα 2-3 χρόνια. Μίλησε για ανάπτυξη συνεργασιών μέσω joint ventures, στη μεταποίηση, τον τουρισμό, το real estate, την αγροτοδιατροφή.

Ειδικότερα στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και στους κλάδους που παρουσιάζουν ευνοϊκότερες προοπτικές για την ελληνο-σερβική συνεργασία, αναφέρθηκε ο κ.Νίκος Στάμου, εκπροσωπώντας το Enterprise Greece.

Για τον κ.Στάμου, προνομιακός κλάδος συνεργασιών είναι η ενέργεια, στην οποία, τα επόμενα χρόνια θα επενδυθούν περί τα 10 δισ.ευρώ στην Ελλάδα, όπως επίσης η αγροτοδιατροφή, η Πληροφορική και οι Επικοινωνίες, αλλά και ο Τουρισμός.

Για τον σερβικό κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, η συνεργασία με καινοτόμες ελληνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντική καθώς το 65% της σερβικής οικονομίας συνδέεται με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε ο πρόεδρος της ΙΤΜ System κ. Toplica Spasojevic.

Συνεργασία στον Ενεργειακό Τομέα

Ο τομέας της Ενέργειας και των ΑΠΕ προσφέρεται για συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας καθώς η Σερβία στηρίζεται ακόμη σε πολύ μεγάλο βαθμό στον άνθρακα(70%), για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ενώ θέλει να στραφεί στην Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τομέας στον οποίο η Ελλάδα έχει δυναμική ανάπτυξη, με στόχο, ως το 2030 να αντιπροσωπεύουν το 50%, μετά από επενδύσεις 1,5 δις. ευρώ.

Όπως είπε ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας στο Βελιγράδι, κ.Λάμπης Κουναλάκης, Ελλάδα και Σερβία, επίσης έχουν πολλά περιθώρια συνεργασιών στην αγροτοδιατροφή, με στόχο αγορές τρίτων χωρών και εξαγωγές σε χώρες με τις οποίες η Σερβία έχει ειδικό φορολογικό καθεστώς(π.χ. με Ρωσία).

Αλλά όπως φαίνεται, ένας κλάδος πολλά υποσχόμενος για την ελληνο-σερβική συνεργασία είναι το ICT, Πληροφορικής και Επικοινωνιών καθώς η Σερβία έχει πάνω από 2.700 καινοτόμες επιχειρήσεις, ενώ και η Ελλάδα διακρίνεται για τα οικοσυστήματα καινοτομίας που δημιουργούνται σε συγκεκριμένους πόλους ανάπτυξης.

Τέλος, κλάδοι με μεγάλες προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης είναι και στις δύο χώρες ο τουρισμός και το real estate, με επεκτάσεις στα εμπορικά ακίνητα και την κατοικία.