Skip to main content

Σχοινάς: Η Θεσσαλονίκη στην καρδιά της «Bαλκανικής Μπενελούξ»

Σχοινάς: Το... erga omnes της Μεταμνημονιακής Ελλάδας - Καραμούζης: Η νέα χαλάρωση των capital controls - Θεοφάνης: Η θέση του ΟΛΘ στη νέα εποχή

Η Ελλάδα και ειδικά η βόρεια Ελλάδα θα είναι η μεγάλη κερδισμένη από τον ενιαίο δημόσιο χώρο που θα δημιουργηθεί με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, μία Βαλκανική Μπενελούξ που θα αρχίζει από τη Μαύρη Θάλασσα, θα πιάνει το Δούναβη και θα φτάνει ως το Αιγαίο.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για τη Θεσσαλονίκη και τη βόρειο Ελλάδα, η οποία, σε συνθήκες ευνοϊκές μπορεί να γίνει «ο φάρος μίας αναδυόμενης οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας», σε μία περίοδο που τα Δυτικά Βαλκάνια αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι πρέπει να χαράξουν μία «ακλόνητη ευρωπαϊκή ρότα».

Ο κ. Σχοινάς, προσκεκλημένος ομιλητής από τον ΣΕΒΕ, στην ανοικτή συνεδρίαση με την οποία ολοκληρώθηκε η 43η γενική συνέλευση του Συνδέσμου, υποστήριξε ότι η Μεταμνημονιακή Ελλάδα πρέπει να ρίξει όλο το βάρος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να περάσει ξεκάθαρα το μήνυμα, προς όλους, με μία ενιαία γραμμή τύπου erga omnes, ότι είναι αποφασισμένη να αναπτυχθεί σαν ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος.

Αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να πείσουμε ότι τις κάνουμε επειδή τις πιστεύουμε και όχι επειδή μας τις επιβάλλουν, τόνισε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι στη Μεταμνημονιακή Ελλάδα το κράτος, απρόσωπο, πρέπει να είναι πάροχος υπηρεσιών και όχι εργοδότης «χωρίς επαφές πίσω από πόρτες και παράλληλα συστήματα». Οι τράπεζες, πρόσθεσε, θα πρέπει να λειτουργούν προς όφελος της ανάπτυξης και η παιδεία να μην συνθλίβει προς τα κάτω αλλά να δημιουργεί ένα οικοσύστημα ευκαιριών για αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τα σχολεία της αριστείας.

Σε ό,τι γενικότερα αφορά την Ε.Ε. ο κ. Σχοινάς είναι ότι θα πρέπει να απαντηθούν οι εξής κρίσιμες ασάφειες:
- Να ολοκληρωθεί η οικονομική και νομισματική ένωση.
- Να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό καθώς η Ευρώπη  θα είναι ο κατ΄ εξοχήν τόπος προορισμού μεταναστευτικών ροών.
- Να αποτυπωθούν το ύψος και το είδος των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για την περίοδο 2021-2027. «Αρκετά πήγαν σε τσιμέντα, άσφαλτο, συντριβάνια και σεμινάρια. Τώρα τα χρήματα πρέπει να πάνε στην πράσινη ενέργεια, την ψηφιακή επανάσταση, το προσφυγικό, να γίνουν καινοτομία».

Καραμούζης: Ο στόχος ανάπτυξης στο 4%

Eπίκεται νέα χαλάρωση των capital controls, δήλωσε ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο οποίος δήλωσε ότι αυτός, θα καταργούσε από αύριο κιόλας, όλες τις δεσμεύσεις στην κίνηση κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα, μετά από τρία προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, δημιούργησε μία αρκετά στέρεη βάση πάνω στην οποία πρέπει να κτιστεί η ανάπτυξη, αλλά η χώρα δεν αρκεί να βαδίσει αναπτυξιακά, πρέπει να τρέξει και γι΄ αυτό δεν αρκούν ρυθμοί της τάξης του 2%. Η ελληνική οικονομία πρέπει να πιάσει αναπτυξιακούς ρυθμούς του 3% και 4%, που είναι εφικτοί, αν γίνει η χώρα ελκυστική για τις επενδύσεις, υποστήριξε ο κ. Καραμούζης.

Ο κορυφαίος τραπεζίτης ζήτησε μία μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, με εφικτές μειώσεις φορολογικών συντελεστών που σήμερα είναι «δυσθεώρητοι», ενώ στην πορεία της χώρας προς έναν παραγωγικό μετασχηματισμό, υποστήριξε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να στηριχθεί στο κράτος και την κατανάλωση, αλλά μόνο στις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

«Θέλουμε μία επενδυτική έκρηξη στη χώρα μας. Στην πενταετία οι εξαγωγές από το 33% του ΑΕΠ θα πρέπει να φτάσουν στο 42%, οι επενδύσεις από το 12% να αυξηθούν στο 20% και οι εισροές κεφαλαίων από το 2% στο 5%. Η χώρα χρειάζεται συντεταγμένο πρόγραμμα δράσεων, γιατί με καλαμπουράκια δεν μπορεί να βγει η οικονομία από το τέλμα». Σε αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια, πρέπει να αξιοποιηθούν τα ΣΔΙΤ, οι παραχωρήσεις, να εφαρμοστεί μαζικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.  

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ ζήτησε την κατάργηση των μετρητών σε όλες τις εταιρικές συναλλαγές και υποχρεωτική πληρωμή μισθοδοσιών και ασφαλιστικών εισφορών μέσω τραπεζικού συστήματος, όπως επίσης υποχρεωτική χρήση χρεωστικών καρτών για συναλλαγές πάνω από 100 ευρώ, χωρίς χρεώσεις.

Τέλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιγράψει το μοντέλο της Κύπρου για μη κατοίκους, όσον αφορά τις προϋποθέσεις και τους όρους έγκρισης εταιρικής φορολογικής έδρας, έκδοσης διαβατηρίου, απόκτησης status μονίμου κατοίκου, διαχείρισης προσωπικής και εταιρικής περιουσίας, με εισαγωγή του θεσμού των Trusts. 

Θεοφάνης: O OΛΘ στα διεθνή δίκτυα μεταφορών

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΟΛΘ A.E. κ. Σωτήρης Θεοφάνης, είπε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, αλλά και του ΟΛΠ προηγούμενα, δημιουργούν νέες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου των logistics, ενός από τους κλάδους που αρχίζει να συμβάλλει στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Θεοφάνης επισήμανε την νέα πραγματικότητα στις θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές, με τον ενισχυόμενο ρόλο χωρών της Ανατολικής Ασίας και του Περσικού Κόλπου στα δίκτυα των global terminal operators, σημειώνοντας ότι o terminal operator της Κοινοπραξίας που επενδύει στον ΟΛΘ, έχει στον έλεγχο του 80 terminals. H ένταξη του ΟΛΘ στα δίκτυα των Terminal Link και κατ΄ επέκταση η διασύνδεση με τα δίκτυα της μητρικής CMA CGM, συνεπάγεται τη μεταφορά τεράστιας τεχνογνωσίας και την εν δυνάμει αξιοποίηση μίας τεράστιας δεξαμενής πελατών.

Η Θεσσαλονίκη, διαχρονικά, είχε το ρόλο του κεντρικού βαλκανικού λιμανιού και η νέα διοίκηση του ΟΛΘ θα προσπαθήσει να αναδείξει την αναπτυξιακή δυναμική του και εκτός του χώρου του λιμένα. Για το σκοπό αυτό οι ιδιωτικοποιημένες εταιρείες πιέζουν και πρέπει να πιέσουν για να υλοποιηθούν από το κράτος οι επενδύσεις που επείγουν, οπως είναι οι διασυνδέσεις του ΟΛΘ με το δίκτυο του σιδηροδρόμου και η απευθείας σύνδεση με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό. 

Τους προσκεκλημένους ομιλητές στην ανοικτή συνεδρίαση του ΣΕΒΕ χαιρέτισε ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κυριάκος Λουφάκης, μετά από την ολοκλήρωση δύο θητειών ως επικεφαλής του φορέα εκπροσώπησης των βορειοελλαδικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Λουφάκης, μίλησε για την σταθεροποίηση, δημοσιονομικά της οικονομίας, αλλά κάνοντας αναφορά στην γνωστή ρήση Τσίπρα περί του ελατηρίου της ελληνικής οικονομίας που είναι έτοιμο, μετά τη συμπίεση, να εκτιναχθεί, τόνισε ότι κάποια βάρη έχουν αφαιρεθεί από το περίφημο ελατήριο και σήμερα δεν κινδυνεύει μεν να σπάσει, αλλά παραμένουν οι αλυσίδες που κρατάνε δεμένη οικονομία και επιχειρηματικότητα με .....μορφή ελατηρίου.