Skip to main content

Δώδεκα υπουργοί στη Θεσσαλονίκη για το Βαλκανικό Φόρουμ

Δώδεκα υπουργοί από έξι χώρες θα συμμετάσχουν στο Βαλκανικό φόρουμ που διοργανώνει το ΥΜΑΘ στη Θεσσαλονίκη - Παρών ο Δραγασάκης

Οι δυνατότητες οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας στα Βαλκάνια, με επίκεντρο την ανάπτυξη των διαβαλκανικών υποδομών και δικτύων θα τεθούν επί τάπητος στο πρώτο βαλκανικό φόρουμ με θέμα «Διαβαλκανικές Υποδομές και Δίκτυα Συν-ανάπτυξης - Μοχλοί Προώθησης της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας» που διοργανώνει το τμήμα Μακεδονίας-Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών στη Θεσσαλονίκη στις 5 και 6 Απριλίου στη Συνεδριακή Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ – HELEXPO.

Όπως είπε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, στο φόρουμ θα συμμετάσχουν 12 υπουργοί από έξι χώρες των Βαλκανίων, δηλαδή την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι επιμελητηρίων, ερευνητικών φορέων, επενδυτικών ομίλων, πανεπιστημιων, οργανισμών λιμένων και αεροδρομίων από αυτές τις χώρες.

«Η ανάπτυξη σύγχρονων διακρατικών δικτύων και υποδομών στα Βαλκάνια αποτελεί κινητήρια δύναμη για την προώθηση αποτελεσματικών διακρατικών δικτυώσεων στον χώρο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, αλλά και για την προσέλκυση σοβαρών επενδυτικών σχεδίων. Ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη επιχειρηματικών, μεταφορικών, τεχνολογικών και ενεργειακών υποδομών και δικτύων διαβαλκανικού χαρακτήρα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική συνοχή των χωρών της βαλκανικής», ανέφερε η κ. Χατζηγεωργίου.

«Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα οδηγήσει νομοτελειακά στην ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών στα Βαλκάνια. Θα επιτρέψει την έγκριση χρηματοδότησης από την ευρωπαϊκή τράπεζα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, αλλά και άλλους χρηματοδοτικούς φορείς για την κατασκευή σειράς βαλκανικών έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών. Τα έργα υποδομών θα επιτρέψουν να καταστεί η χώρα μας και ειδικά η Βόρεια Ελλάδα ένας διαμετακομιστικός κόμβος παγκόσμιας εμβέλειας», είπε ακόμη.

Την έναρξη των εργασιών του διήμερου Forum θα κηρύξει η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκη), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, και θα ακολουθήσει η ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ιωάννη Δραγασάκη, με θέμα: «Βαλκανική Συνεργασία & Συν-ανάπτυξη, δυνατότητες και προοπτικές».

Ανάμεσα στους ομιλητές των επιμέρους θεματικών ενοτήτων του Forum θα είναι ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, μαζί με τους ομόλογους τους υπουργούς και υφυπουργούς από τις βαλκανικές χώρες, αλλά και ο υφυπουργός Οικονομίας, Στάθης Γιαννακίδης, μαζί με εκπροσώπους της  Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Παρευξείνιας Τράπεζας, και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ερωτηθείσα για το αυριανό ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης είπε ότι θα τον συνοδεύσουν πάνω από 100 επιχειρηματίες, ενώ κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση επιχειρηματικών φορέων και Επιμελητηρίων της βόρειας Ελλάδας να αρνηθούν την πρόσκληση, είπε ότι ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και έκανε λόγο για αποφάσεις με κομματικό χρώμα.