Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη στον «αστερισμό» της ανακαίνισης σπιτιών

Καλπάζουν οι ανακαίνισεις στη Θεσσαλονίκη. Όμως η επιτυχής ανακαίνιση εξαρτάται κατά πολύ από τη σωστή επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη.

Τα τελευταία χρόνια οι ανακαινίσεις στη Θεσσαλονίκη αυξάνονται κατά κόρον και όχι άδικα, αφού τα οφέλη της ανακαίνισης είναι πολλαπλά, αποτελώντας παράλληλα ουσιαστική λύση σε πολλά προβλήματα γύρω από την απόκτηση καλύτερων συνθηκών κατά τη διαμονή σε μια κατοικία.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης, ως η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας, έχει ιστορικά στοιχεία που κατατάσσουν τη διαδικασία της ανακαίνισης πλέον σε κάτι… παραπάνω από αναγκαιότητα! Η αστυφιλία που παρατηρήθηκε από τη δεκαετία του 1950 έως και τα μέσα του 1970, συνέβαλλε στην αναδιανομή του πληθυσμού ενώ οι παράγοντες που καθόρισαν τη μετακίνηση αυτή, είχαν τη βάση τους στην αναζήτηση εργασίας. Για το λόγο αυτό υπήρξε αθρόα μετακίνηση πληθυσμού από τις αγροτικές περιοχές προς τις αστικές που προκάλεσε την «έκρηξη» της οικοδόμησης σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης, η ανάγκη ανακαίνισης σπιτιού είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Βασικό σημείο της ανακαίνισης είναι η παλαιότητα. Κατοικίες, μονοκατοικίες και διαμερίσματα με την πάροδο του χρόνου εμφανίζουν ζημιές που προκαλούν πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργικότητά τους, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν όσο πιο άμεσα γίνεται μέσω της ολικής ή της μερικής ανακαίνισης, προκειμένου να μην προκληθούν περαιτέρω φθορές. Εργασίες όπως η αντικατάσταση των ειδών υγιεινής, της ηλεκτρολογικής ή της υδραυλικής εγκατάστασης, η αλλαγή των πλακιδίων ή του δαπέδου, πρέπει να πραγματοποιούνται ούτως ώστε οι χώροι ενός σπιτιού να είναι λειτουργικοί και εύρυθμοι.

Η ανακαίνιση στη Θεσσαλονίκη «καλπάζει» και για άλλους λόγους. Στην Ελλάδα σε σχέση με τη μέση κατάσταση της Ε.Ε., υπάρχει πρόβλημα που οφείλεται στην έλλειψη υποχρεωτικών προδιαγραφών ενεργειακής σχεδίασης των κτιρίων ιδιαίτερα κατά την περίοδο ανοικοδόμησης μεγάλης κλίμακας, κατά τις δεκαετίες ’60, ’70 και ’80. Από την άλλη πλευρά, η χώρα μας άργησε να προσαρμοστεί με τις κοινοτικές διατάξεις και κανονισμούς ενεργειακής απόδοσης, με αποτέλεσμα μεταξύ 1990 και 2004 να έχουμε μια νέα γενιά κτιρίων τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενεργειακής σχεδίασης. Έτσι, η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών μέσω της ανακαίνισής τους, κρίνεται απαραίτητη και έχει θετικό αντίκτυπο στους ιδιοκτήτες / ενοίκους ενισχύοντας οικονομικά την «τσέπη» τους, καθώς συντελεί και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συμπληρωματικά, η ανακαίνιση αποτελεί μια λύση ακόμη πιο προσφιλή τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής ύφεσης η οποία καθιστά απαγορευτική την αγορά μιας νέας κατοικίας, ενώ η αλλαγή χρήσης είναι μια ακόμη ανάγκη που καλύπτει η διενέργεια της μερικής ή της ολικής αναμόρφωσης μιας οικίας, όπως για παράδειγμα η χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας airbnb. Λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, η υπενοικίαση κατοικιών αποτέλεσε διέξοδο στα οικονομικά αδιέξοδα των ιδιοκτητών των ακινήτων δίνοντας μια πνοή οικονομικής στήριξης ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πλέον έχει λάβει και τη μορφή της κύριας απασχόλησης αποτελώντας βασικό μέσο εισοδήματος,

Η αναμόρφωση μιας κατοικίας μπορεί κάλλιστα να πραγματοποιηθεί με σκοπό την πιο σωστή και έξυπνη εκμετάλλευση του χώρου μέσω της αλλαγής της εσωτερικής διαρρύθμισης, η οποία θα μπορέσει να κάνει ένα σπίτι πιο χρηστικό. Για παράδειγμα η έλευση ενός ή και περισσοτέρων νέων μελών σε μια οικογένεια μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στην ανακαίνιση μιας οικίας έτσι ώστε να γίνει ευρύχωρη και με καλύτερη πρόσβαση.

Τέλος, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ιδιοκτήτες ακινήτων προβαίνουν σε ανακαίνιση σπιτιού, με σκοπό τη δημιουργία ενός καλαίσθητου χώρου, για άνετη και σωστή διαβίωση μέσα σε αυτόν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν τις ανακαινίσεις στη Θεσσαλονίκη απαραίτητες σε σπίτια λίγων ή πολλών τετραγωνικών, οι οποίες οδηγούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σίγουρα η επιτυχής ανακαίνιση εξαρτάται κατά πολύ από τη σωστή επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη. Η εταιρεία ANAKAINISI MASTER εγγυάται το άριστο αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση: απόδειξη του επαγγελματισμού και τις αξιοπιστίας της εταιρίας είναι οι δεκάδες ευχαριστημένοι της πελάτες!