Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη στον χάρτη του «Σκοτεινού Τουρισμού»

Το προφίλ του επισκέπτη του «Dark Tourism» και οι προοπτικές - Η θέση της Θεσσαλονίκης ως μνημείο ιστορικού και πολεμικού τουρισμού.

Πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιώτες πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη από τον 20ο αιώνα και έπειτα, καθιστώντας την πόλη ένα μνημείο του ιστορικού και πολεμικού τουρισμού.

Τα τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια ο πολεμικός τουρισμός έχει πάρει για τα καλά τα πάνω του. Αρκετοί από τους απογόνους των δύο παγκόσμιων πολέμων αλλά και κυνηγοί της ιστορίας επισκέπτονται μνημεία όπως το Ντουμπρόβνικ στην Κροατία, το Φεστιβάλ Guca της Σερβίας ή σε όλη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη όπου τα πολεμικά τουριστικά αξιοθέατα είναι τα πιο δημοφιλή στη χώρα.

Η Θεσσαλονίκη φιλοδοξεί και αυτή να διεκδικήσει μερίδιο από το ανερχόμενο αυτό είδος εναλλακτικού τουρισμού αξιοποιώντας τα σπουδαία μνημεία που διαθέτει, με αιχμή τα νεκροταφεία του Ζέιτενλικ, καθώς και το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μακεδονικού αγώνα.

Τα νεκροταφεία του Ζέιτενλικ

Τα συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της Ελλάδος, όπου βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ οι οποίοι πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου. Χωρίζονται σε πέντε τομείς, ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων: γαλλικός τομέας (8.089 πεσόντες), σερβικός (7.500 πεσόντες), ιταλικός (3.000), βρετανικός (1.600), ρωσικός (400).

Τα  νεκροταφεία του Ζέιτενλικ ή αλλιώς τα Συμμαχικά νεκροταφεία στη δυτική Θεσσαλονίκη προσελκύουν μεγάλο μέρος Σέρβων τουριστών. «Τα Συμμαχικά είναι σημαντικά για τους Σέρβους. Αν μιλάμε ιστορικά και τουριστικά, δεν υπάρχει Σέρβος που δεν θα πάει στα Συμμαχικά νεκροταφεία», τονίζει στη Voria η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα, Γέλενα Γιοβάνοβιτς.



Πολεμικό Μουσείο και Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου του 2000 και βρίσκεται στο Πεδίον του Άρεως, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, ενώ το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στην οδό Προξένου Κορομηλά, δίπλα στη Μητρόπολη.

Τα δύο αυτά Μουσεία προσφέρουν στον επισκέπτη, μέσα από πλήθος συλλογών που φιλοξενούνται, μνήμες και ιστορικά ντοκουμέντα από τις εποχές του Μακεδονικού Αγώνα τον 20ό αιώνα, μέχρι τον 1ο και 2ο παγκόσμιο πόλεμο στους οποίους η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη είχαν ενεργό ρόλο σε αυτούς.



Το προφίλ του επισκέπτη του «Σκοτεινού τουρισμού» και οι προοπτικές

«Οι επισκέπτες και οι τουρίστες που έρχονται για τον λεγόμενο «σκοτεινό τουρισμό» είναι με κάποιον τρόπο άνθρωποι που έχουν εμπλακεί στην ιστορία», τονίζει στη Voria ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος. Αυτός ο τύπος τουρισμού δίνει μία άλλη δυναμική και ανοίγει επαφές με αγορές και ανθρώπους πιο απομακρυσμένους από τους συνηθισμένους τουρίστες, συμπληρώνει ο ίδιος.

Όπως αναφέρει ο κ. Θάνος, συνήθως οι συγκεκριμένοι τουρίστες είναι «ψαγμένοι» επισκέπτες που τους ενδιαφέρει η ιστορία και ο πολιτισμός. «Προσπαθούμε σε επίπεδο περιφέρειας να προσελκύσουμε κόσμο για τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο μέσω του Ζέιτενλικ, το Μνημείο Ολοκαυτώματος που δρομολογείται σε συνεργασία με την εβραϊκή κοινότητα και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», αναφέρει.

Παράλληλα ο τομεάρχης Τουρισμού παρέθεσε στη Voria στοιχεία από τον ερχομό του Θωρηκτού Αβέρωφ στη Θεσσαλονίκη, όπου, όπως υπογραμμίζει, οι επισκέπτες μέσα σε έξι μήνες ήταν περισσότεροι από αυτούς της Αθήνας όπου βρισκόταν για πέντε χρόνια.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη αναφέρει στη Voria ότι το dark tourism είναι ένα ανερχόμενο είδος θεματικού τουρισμού 365 ημερών τον χρόνο, το οποίο ο κεντρικός δήμος σκοπεύει να αναπτύξει. Η ίδια τονίζει ότι, εκτός από τα κοιμητήρια στη δυτική πλευρά της πόλης, υπάρχουν και άλλα μνημεία, όπως στον δήμο Ωραιοκάστρου και στον δήμο Καλαμαριάς που πρέπει να προβληθούν ολιστικά, στο πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδιασμού.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης εξέδωσε έναν χάρτη με όλα τα ιστορικά μνημεία της πόλης ώστε να μπορούν να προβάλλονται και να είναι διαθέσιμα με λεπτομέρειες τα σημεία που μπορεί ο «σκοτεινός» επισκέπτης να περιηγηθεί στην πόλη.

«Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή έχει ισχυρό ιστορικό πλεονέκτημα»

Η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου σημειώνει στη Voria ότι «η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή έχει ισχυρό ιστορικό πλεονέκτημα» ενώ υπογραμμίζει ότι ο στόχος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης είναι να ενισχυθεί ο σκοτεινός τουρισμός στην πόλη.

«Τα Πολεμικά Μουσεία, τα Μνημεία και τα Στρατιωτικά Κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και των Σερρών είναι ζωντανοί θύλακες διαφύλαξης της ιστορικής κληρονομιάς», προσθέτει η κ. Πατουλίδου και καταλήγει: «Σε μια εποχή που οι ιστορικές μνήμες μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της τουριστικής προβολής κάθε χώρας, το War Memorial είναι ένα είδος θεματικού τουρισμού που προσελκύει κοινό υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου από όλο τον κόσμο, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου».