Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη τιμά την απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1944

Τιμή και δόξα στους απελευθερωτές και σωτήρες της πόλης και αιώνιο αίσχος στους αρνητές της απελευθέρωσης, είπε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Την 78η επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τίμησαν φορείς της πόλης στην τελετή που οργάνωσε η ειδική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης στην αναθηματική στήλη για το σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός, η οποία έχει στηθεί από το 2016 μεταξύ Λευκού Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου, επί της Λεωφόρου 30ης Οκτωβρίου 1944.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940 - 1944, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η 30ή Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής προς τους αγωνιστές της ΕΛΑΣ, οι οποίοι απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη διασώζοντας παράλληλα τις υποδομές της, που σχεδίαζαν να καταστρέψουν οι Ναζί. «Τιμή και δόξα στους απελευθερωτές και σωτήρες της πόλης και αιώνιο αίσχος και καταισχύνη στους αρνητές της απελευθέρωσης, στους αρνητές της εθνικής αντίστασης», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο μήνυμα της ημέρας, ο αντιπρόεδρος της ΕΔΙΑ, δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος, σημείωσε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας, πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τη θυσία εκείνων των ανθρώπων». Τόνισε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη επέτειος πρέπει να τιμάται όπως η 26η και η 28η Οκτωβρίου, καθώς χιλιάδες άνθρωποι θυσιάστηκαν για να είναι η Θεσσαλονίκη ελεύθερη στις μάχες που είχαν προηγηθεί.

Στα γεγονότα της εποχής ανσφέρθηκε στην ομιλία της η καθηγήτρια Ιστορίας στο ΑΠΘ, Μαρία Καβάλα, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών στη μνήμη των ηρωϊκών αγωνιστών της αντίστασης από γορείς και πολίτες.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. «Σήμερα τιμάμε την πραγματική ιστορία της πόλης. Θεωρούμε ότι κάποια στιγμή αυτή η πόλη πρέπει να μάθει την πραγματική ιστορία της», τόνισε ο αναπληρωτής συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, Μίλτος Οικονόμου, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στους Μπακιρτζή και Βαφειάδη και στους αντάρτες της ΕΛΑΣ, που, όπως είπε, έσωσαν την πόλη και τις υποδομές της.

Στο πλαίσιο του εορτασμού έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Τύπο της Εθνικής Αντίστασης στη Βόρεια Ελλάδα που στήθηκε από την Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940-1944, σε συνεργασία με την Επιτροπή Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και λειτουργεί καθημερινά στο κτήριο Αρχιτεκτονικής του δήμου Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αγγελάκη 13, από 25/10-7/11/2022. Στην έκθεση, παρουσιάζονται εφημερίδες που αναφέρονται στο γεγονός της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 30 Οκτωβρίου 1944, όπως η «Φωνή της Ελλάδος», το επίσημο όργανο του ΕΔΕΣ Μακεδονίας, που χαιρετίζει μάλιστα την είσοδο στην πόλη των δυνάμεων του ΕΛΑΣ.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Αμανατίδης και Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της επιτροπής εορτασμού, Πέτρος Λεκάκης και οι δημοτικές σύμβουλοι Έλλη Χρυσίδου και Ρία Καλφακάκου.