Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη τίμησε την απελευθέρωσή της από τους Ναζί και υποκλίθηκε στους ήρωες (vid)

Κατάθεση στεφάνων στο Γ' Σώμα Στρατού και τελετή μνήμης στην Αναθηματική Πλάκα δίπλα από το Βασιλικό θέατρο για όσους έπεσαν στο πεδίο

Με τις δέουσες τιμές γιόρτασε η Θεσσαλονίκη την σημερινή επέτειο για την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα της Γερμανικής κατοχής.

Στο Γ' Σώμα Στρατού πραγματοποιήθηκε τελετή κατάθεσης στεφάνων, από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

Στεφάνια μεταξύ άλλων κατέθεσαν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης, βουλευτές, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας.

Σε δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης επεσήμαναν τη σπουδαιότητα της σημερινής επετείου, στέλνοντάς παράλληλα μηνύματα ενότητας και κατά του ναζισμού.

Οι δηλώσεις

Ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης δήλωσε: "Γιορτάζει σήμερα η πόλη μας, γιορτάζει η Θεσσαλονίκη μας την απελευθέρωση από τις δυνάμεις κατοχής και του ναζισμού. Τιμούμε τις ιστορικές εκείνες στιγμές, τους ήρωες αγωνιστές, το ελεύθερο ελληνικό πνεύμα που πολλές φορές άλλαξε τον ρου της ιστορίας".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης τόνισε: "Είναι μια ημέρα τιμής, όχι μόνο για την αρχή του πολέμου, αλλά ουσιαστικά την απελευθέρωση της πόλης. Όπως όλοι οι λαοί γιορτάζουν την απελευθέρωσή τους, έτσι και η Θεσσαλονίκη πρέπει να μάθει να γιορτάζει την απελευθέρωση της".

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου είπε: "Μέσα από αυτές τις σημαντικές εθνικές επετείους, όπου πραγματικά χάθηκαν άνθρωποι που χαρεί σε αυτούς εμείς είμαστε ελεύθεροι, να ξέρουμε τελικά τι περιεχόμενο και τι νόημα βάζουμε σε μια πολύ συγκεκριμένη λέξη, στους ήρωες. Ημέρες σαν και αυτές τουλάχιστον να είναι διδακτικές".

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης σημείωσε: «Κλείνει σήμερα ουσιαστικά η εβδομάδα εορτασμών με την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και το μήνυμα το οποίο φαίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ, ειδικά όταν στις μέρες μας ακόμα συναντάμε φαινόμενα φασισμού. Σε αυτά τα φαινόμενα λοιπόν πρέπει να είμαστε απέναντι».

Ακολούθησε η τελετή μνήμης στην Αναθηματική Πλάκα δίπλα από το Βασιλικό θέατρο, όπου μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και κομμάτων, άφησαν ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο όσους έπεσαν στο πεδίο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της 30ής Οκτωβρίου, δημοτικός σύμβουλος Δρόσος Τσαβλής, στην ομιλία του ανάφερε μεταξύ άλλων: "Η 30ή Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης έχοντας χαρακτηριστεί με προεδρικό διάταγμα ως επέτειος τοπικού χαρακτήρα. Είναι Οκτώβριος της Θεσσαλονίκης, αυτής της πόλης που αξίζει του στίχους του ποιητή Τάκη Βαρβιτσιώτη: Μάθαμε τον έρωτα και τον θάνατο ακολουθώντας ένα ποτάμι όπου σμίγουν αίμα και φως παίζοντας μια σάλπιγγα που συναδελφονε όλους τους ανθρώπους. Αυτή ήταν και είναι η δημοκρατική Θεσσαλονίκη".

Ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αβαρλής, ανέφερε: "Η σημερινή επέτειος πρέπει να παλεύουμε για να γίνει ευρύτερη γνωστή ότι αυτή η πόλη, μετά από αγώνες ετών, υπό τη διοίκηση του Ευριπίδη Μπακιρτζη, μπήκε η ΕΛΑΣ την ελευθέρωσε και την έδωσε στους πολίτες της και όχι στους συνεργάτες των Γερμανών".

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940-1974 και μέλος της επιτροπής εορτασμού της 30ή Οκτωβρίου επισήμανε: "Για την ευτυχισμένη και την πολυπόθητη αυτή ημέρα έχυσαν το αίμα τους και θυσιαστικαν τα πιο ακριβά παλληκάρια και κορίτσια της πόλης μας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους τολμηρούς και ανδιομενους που με τη ζωή τους μας έδειξαν τον δρόμο της λευτεριάς. Αιώνια τιμή και δόξα στους ήρωές μας".

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κλείσουν με ιστορικό περίπατο ώς την Πλατεία Ελευθερίας.