Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη του 2030 μέσα από 30+ σημαντικά έργα προϋπολογισμού 9,35 δισ. ευρώ

Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης παρουσίασε τον συνολικό σχεδιασμό για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και τους στόχους της οχταετίας.

Τη Θεσσαλονίκη του 2030, μέσα από πλέον των 30 έργων που έχουν υλοποιηθεί, είναι σε εξέλιξη και πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη οχταετία, παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, στο Διοικητήριο.

Ο κ. Καλαφάτης, παρουσία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη και της διευθύντριας του Γραφείου Μακεδονίας του πρωθυπουργού, Μαρίας Αντωνίου, έκανε λόγο για μια «ολιστική και πολυεπίπεδη προσέγγιση», που έχει γίνει από την κυβέρνηση για τη Θεσσαλονίκη. Για ένα «ολιστικό, ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο», που έχει τέσσερις βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους βασίζεται.

Οι άξονες αυτοί είναι οι υποδομές, η υγεία και πρόνοια, η επιχειρηματικότητα και καινοτομία και οι αναπλάσεις.

Το συνολικό κόστος των έργων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη του 2030 ανέρχεται σε 9,35 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 1,167 δισ. ευρώ αφορούν σε ιδιωτικά έργα και 8,184 σε δημόσια.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη ο στόχος του σχεδίου είναι τριπλός:

1. Η Θεσσαλονίκη το 2030 να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ως σύγχρονη πόλη.

2. Η αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

3. Η ικανοποίηση της ανάγκης για ισόρροπη ανάπτυξη με το βάρος των παρεμβάσεων να είναι στραμμένο στη δυτική Θεσσαλονίκη.

«Η κυβέρνηση απέδειξε ότι μιλά με πράξεις και αποτελέσματα. Ό,τι είπαμε γίνεται. Κι αυτό είναι το ένα εχέγγυο για την επιτυχία και την υλοποίηση του σχεδίου, που περιλαμβάνει πάνω από 30 σημαντικά έργα, που αλλάζουν την πόλη και τη φυσιογνωμία της. Επίσης, άλλο ένα εχέγγυο είναι η συνεργασία μας και η συμφωνία με τους φορείς και την κοινωνία, τουλάχιστον στην πλειονότητά της», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «συνειδητή στρατηγική επιλογή Μητσοτάκη», αναφορικά με την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει πάνω από 30 μείζονα έργα όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, πάντα με άξονα το πολεοδομικό συγκρότημα. Τα έργα έχουν σχεδόν στο σύνολό τους δρομολογηθεί, έχουν διασφαλισμένους προϋπολογισμούς και είναι τα περισσότερα σε εξέλιξη. Ελάχιστα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και δεν περιλαμβάνεται κανένα νέο έργο, ωστόσο είναι εμφανές πως η ολοκλήρωσή τους θα έχει ως αποτέλεσμα μια «νέα Θεσσαλονίκη».

Ειδήσεις μπορεί να μη βγήκαν πολλές, εκτός από την υπόθεση του ThessIntec, όπου ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι από χτες βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα για το μεγάλο έργο καινοτομίας στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Επίσης, στο σχέδιο περιλαμβάνεται και το έργο της «ανάπλασης της δυτικής πύλης της Θεσσαλονίκης», που ουσιαστικά αφορά στον διαγωνισμό της «Αλουμίλ» για την περιοχή των Λαχανοκήπων. Κι αυτό είναι σημαντικό, διότι η κυβέρνηση εντάσσει στον σχεδιασμό της μια πρόταση αστικής αναζωογόνησης της περιοχής γύρω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενη στο υπάρχον πολεοδομικό σχέδιο. Όπως αναφέρεται μάλιστα στο σχέδιο, «173 Συμμετοχές από 90 χώρες, ανέδειξαν την ανάγκη δημιουργίας ψηλών κτηρίων.

Προβλέπεται επιχειρηματικό κέντρο με κτήρια εμπορικής και οικιστικής χρήσης, βάσει προδιαγραφών αντίστοιχων εγχειρημάτων σε προηγμένες πόλεις του εξωτερικού. Στο έργο περιλαμβάνονται επτά διατηρητέα κτήρια. Συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη. Η πρόταση ανέδειξε ότι η περιοχή είναι η καταλληλότερη για τη δημιουργία επιχειρηματικού κέντρου με εμβέλεια σε όλα τα Βαλκάνια».

Επίσης, όσον αφορά στα νέα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε πως δεν πρόκειται απλώς για την ανέγερση νέων γηπέδων, αλλά για τη χάραξη μιας νέας προοπτικής για τις συγκεκριμένες περιοχές. Πρόκειται, όπως τόνισε, για αναπτυξιακά έργα. Για τη νέα Τούμπα ο υφυπουργός είπε ότι είναι ιδιωτική επένδυση, την οποία η κυβέρνηση στηρίζει όπου χρειάζεται, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες. Για το νέο γήπεδο του Άρη, ο υφυπουργός το χαρακτήρισε «πολυσύνθετο και δύσκολο πρότζεκτ ως διπλή ανάπλαση. Είμαστε στα πολύ πρώτα βήματα ενός μαραθωνίου».

Τέλος ο κ. Καλαφάτης επισήμανε τη βαρύτητα των επτά - οχτώ μεγάλων αναπλάσεων που είναι σε εξέλιξη και όπως είπε θα αλλάξουν την πόλη, τόσο σε εικόνα και λειτουργία, όσο και στο θέμα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Δείτε εδώ τις 30+ παρεμβάσεις για τη Θεσσαλονίκη του 2030

Τα έργα ανά τομέα είναι:

ΥΠΟΔΟΜΕΣ:

Α.1 Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης (FlyOver)

Α.2 ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης / Βασική Γραμμή - Επέκταση Καλαμαριάς - Επέκταση Δυτικής Θεσσαλονίκης - Επέκταση Αεροδρομίου

Α.3 6ος Προβλήτας Λιμένα Θεσσαλονίκης & Αναβάθμιση υφιστάμενων λιμενικών υποδομών

Α.4 Νέα Σιδηροδρομική σύνδεση 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης

Α.5 Σιδηροδρομικά Έργα

Α.6 Οδικά Έργα

Α.7 Αντιπλημμυρικά Έργα

Α.8 Αεροδρόμιο Μακεδονία - Νέος Τερματικός Σταθμός

Α.9 Cluster Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Μακεδονίας

Α.10 Υλοποίηση 17 Σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ

Α.11 Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης

ΥΓΕΙΑ & ΠΡΟΝΟΙΑ:

Β.1 Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Νέο Θεαγένειο»

Β.2 Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Β.3 Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων Κεντρικής Μακεδονίας

Β.4 Εκσυγχρονισμός Κέντρων Υγείας Βόρειας Ελλάδας

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Γ.1 Μετατροπή Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου (ΕΠΕ Καλοχωρίου)

Γ.2 Εμπορευματικό Κέντρο Β. Ελλάδας Εθνικής Εμβέλειας - Στρατόπεδο Γκόνου

Γ.3 Ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς THESSINTEC στη Δ.Κ. Περαίας

Γ.4 Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων CISCO

Γ.5 Thessaloniki Pfizer Digital & Global Hub - πρώην Εμπορικό Κέντρο "EAST PLAZA"

Γ.6 Σχέδια Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας (βιομηχανία - μεταποίηση - logistics)

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ & ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Πολιτισμός, Αθλητισμός, Αναπλάσεις, Πράσινο, Αναψυχή & Πολεοδομικός Σχεδιασμός)

Δ.1 Ανάπλαση Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Δ.2 Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης

Δ.3 Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) του παραλιακού μετώπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος (ΠΣΘ) Θεσσαλονίκης

Δ.4 Ανάπλαση Δυτικής Πύλης Θεσσαλονίκης

Δ.5 Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου - Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Δ.6 Ανάπλαση Τούμπας - Νέο Γήπεδο ΠΑΟΚ

Δ.7 Διπλή Ανάπλαση Θεσσαλονίκης - Νέο Γήπεδο Α.Σ. ΑΡΗ

Δ.8 Έργα Τοπικής Παρέμβασης Δήμων ΠΕ Θεσσαλονίκης

Δ.9 ΥΠΕΝ Νέες Αστικές Αναπλάσεις Δήμων ΠΕ Θεσσαλονίκης

Δ.10 ΥΠΕΝ Νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δήμων ΠΕ Θεσσαλονίκης

Δ.11 Αναπλάσεις Παλαιάς Παραλίας & Πλατείας Αριστοτέλους