Τρίτη 2 Ιουνίου 2020
x

Η ΜΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ΤΗΣ

Η «Σεχραζάτ», η «Αθηνά», η «Παυλίνα» και άλλες γλυκιές δημιουργίες της Μίνας Αποστολίδη έχουν καταφέρει να εδραιωθούν στην πατρίδα της σοκολάτας

Μία Ελληνίδα σοκολατοποιός στο Βέλγιο. Θα μπορούσε να είναι το θέμα μιας ιστορίας μυθοπλασίας, όπου η κεντρική ηρωίδα, χωρίς σπουδές ζαχαροπλαστικής, αψηφώντας τις προκαταλήψεις και με όπλο την αγάπη της για την σοκολάτα, αποφασίζει να γίνει σοκολατιέ στη χώρα με τη μεγαλύτερη παράδοση στο δημοφιλές γλυκό. Στην περίπτωση της Θεσσαλονικιάς Μίνας Αποστολίδη αυτή η ιστορία έχει καλό τέλος, αφού μέσα σε λίγα χρόνια, με τις ιδιαίτερες και υψηλής ποιότητας δημιουργίες της «Mina Handmade Chocolates», έχει καταφέρει να κερδίσει το απαιτητικό κοινό του Βελγίου, ενώ η φήμη της έχει φτάσει μέχρι και την Ιαπωνία.

Συναντήσαμε τη Μίνα Αποστολίδη στην 3η Gourmet Exhibition, που πραγματοποιείται στην Αποθήκη Γ' στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Οι σοκολάτες της βρίσκονται στο σταντ του Olicatessen και μπορείτε να τις δοκιμάσετε και σήμερα, τρίτη ημέρα της έκθεσης, από τις 11:00 έως τις 17:00.



Η σχέση της Μίνας με τη σοκολάτα ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Όταν ήταν ακόμη μαθήτρια Δημοτικού έφτιαχνε βραχάκια με αμύγδαλο και λιωμένη σοκολάτα, επηρεασμένη από τη μαμά και τη γιαγιά της που ετοίμαζαν οι ίδιες τα γλυκά του σπιτιού. Τα χρόνια πέρασαν, σπούδασε δημοσιογραφία και επικοινωνία στις ΗΠΑ και ακολούθησε για αρκετά χρόνια μία πετυχημένη καριέρα στις δημόσιες σχέσεις, σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Το «μικρόβιο» της σοκολατοποιού, ωστόσο, παρέμενε μέσα της και κατά καιρούς έφτιαχνε σοκολάτες, οι οποίες γίνονταν ανάρπαστες από φίλους, συγγενείς και συνεργάτες.

Η πιο ενεργή της εμπλοκή με τη σοκολατοποιία ξεκίνησε το 2003, όταν βρέθηκε στο Ντουμπάι για οικογενειακές υποχρεώσεις. «Στο Ντουμπάι δεν είχε καλές σοκολάτες. Επίσης, είχα πολύ ελεύθερο χρόνο, δεν είχα διάθεση να τον καταναλώνω σε ψώνια, καφέδες και... τένις, και έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω σοκολάτες», λέει η ίδια. Το πελατολόγιό της ήταν μικρό στην αρχή, και αποτελούνταν από γνωστούς και γονείς φίλων των παιδιών της, ενώ, μέσω του κομμωτή της απέκτησε πελάτες και από τη βασιλική οικογένεια.



Όταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη είχε πλέον πάρει την απόφαση να ασχοληθεί με την παιδική της αγάπη. Η μοίρα την οδήγησε στην πατρίδα της σοκολάτας, το Βέλγιο, όπου ο σύζυγός της, επίσης Θεσσαλονικιός, εργάζεται ως δικηγόρος. Το 2011 έλαβε πιστοποίηση ως σοκολατιέ από την αρμόδια αρχή, ενώ το 2012 άνοιξε το δικό της ατελιέ και συνεργαζόταν με επιχειρήσεις εστίασης, ενώ ασχολήθηκε και με το catering. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει ανοίξει μπουτίκ σοκολάτας στο Rhodes-Saint-Genese, περίπου 12 χλμ έξω από τις Βρυξέλλες, κοντά στο Βατερλό.



Καθημερινά στο εργαστήριό της πειραματίζεται και δημιουργεί προϊόντα σοκολάτας ανώτερης ποιότητας και διαφορετικά από αυτά κυκλοφορούν στη βελγική αγορά. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ισορροπία, η φινέτσα, και οι ιδιαίτερες γεύσεις, χωρίς όμως το στοιχείο του εντυπωσιασμού. Το γεγονός ότι δεν έχω σπουδάσει ζαχαροπλαστική με βοηθάει στο να διαφοροποιηθώ. Δεν ακολουθώ τους κλασικούς συνδυασμούς και τις παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής. Δουλεύω με τον δικό μου τρόπο, κάτι που κάνει τις σοκολάτες μου μοναδικές», δηλώνει η Μίνα. Όπως εξηγεί, η φιλοσοφία της επικεντρώνεται στη χειροποίητη παραγωγή φρέσκων προϊόντων σοκολάτας, που δεν μπαίνουν σε καλούπια και έτοιμους κάλυκες, προσφέροντας στον καταναλωτή μια διαφορετική ποιότητα γεύσης. Άλλωστε, δίνει μεγάλη έμφαση στην προσεγμένη πρώτη ύλη. Χρησιμοποιεί σοκολάτες της γαλλικής εταιρείας Valrhona, καθώς και ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα κυρίως από την Ελλάδα, όπως αμύγδαλα από την Καβάλα, φυστίκια από την Αίγινα, βύσσινα από την πεδιάδα του Ολύμπου και σύκα από την Εύβοια. Παράλληλα, χρησιμοποιεί – μεταξύ άλλων -  ελληνικό βιολογικό λάδι και ελληνικό μέλι.



Ο κατάλογος της «Μina Handmade Chocolates» περιλαμβάνει τουλάχιστον 40 κωδικούς, ενώ οι συνταγές της είναι εμπνευσμένες από τις προσωπικές της αναμνήσεις, αλλά και από τις μυρωδιές και τις γεύσεις της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, ως γνώστρια του μάρκετινγκ, κυκλοφορεί σειρά προϊόντων με γυναικεία ονόματα, κάθε ένα από τα οποία κρύβει μια ιστορία. Από τις κορυφαίες σε πωλήσεις είναι η «Σεχραζάτ», εμπνευσμένη από την ηρωίδα στις «Χίλιες και μία νύχτες», μία δημιουργία με μαύρη σοκολάτα, ταχίνι και καραμελωμένα και αλατισμένα αμύγδαλα Καβάλας. «Είναι μπάρα σοκολάτας, άρα ολοκληρωμένη γυναίκα, ενώ το αλάτι δίνει ένα twist στη γεύση, επομένως είναι δυναμική και έξυπνη», εξηγεί η Μίνα. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι, ακόμη, οι τρούφες «Αθηνά», εμπνευσμένη από τη θεά της αρχαίας Ελλάδας, με μαυροδάφνη και σύκο, η «Αλίνα» και η «Τίτα» - όπως τα ονόματα των δύο κορών της - με σαμπάνια και single malt ουίσκι, αλλά και η «Παυλίνα» με βύσινο λικέρ, όπως την έφτιαχνε η ομώνυμη μητέρα της. Έχει δημιουργήσει, ακόμη, δύο νέα spreads σοκολάτας, το ένα με μαύρη σοκολάτα, βιολογικό ελαιόλαδο, ανθό αλατιού, μέλι, και τυρί αρσενικό, και το άλλο με φουντουκοβούτυρο, μαύρη σοκολάτα και μέλι.



Όπως λέει, οι Βέλγοι δείχνουν μεγάλη ανταπόκριση στα προϊόντα της, και την προτιμούν αυτοί που ψάχνουν κάτι το ξεχωριστό και ιδιαίτερο από άποψη ποιότητας και γεύσης. «Είναι σοκολάτες που ανήκουν στην ακριβή γκάμα και δεν είναι αυτές που θα βρεις στην Γκραν Πλας των Βρυξελλών», αναφέρει.

Η Μίνα βρέθηκε το 2018 στην Ιαπωνία, ως τιμώμενη σοκολατοποιός στα πολυκαταστήματα πολυτελείας Takashimaya, με τρεις ελληνοπρεπείς τρούφες, από τις οποίες η «Παυλίνα» έκλεψε την παράσταση. Η ιστορία της Θεσσαλονικιάς σοκολατιέ έπαιξε σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, ενώ οι σοκολάτες της έγιναν sold out στο e-shop κατά την περίοδο της προπώλησης.

 




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ