Skip to main content

Πλατεία Φαναριωτών: Πώς η ανάπλαση αναγέννησε όλη την περιοχή (φωτο)

Η διάκριση για την ανάδειξη του μνημειακού άξονα της Γούναρη - Γιατί γίνεται το νέο αγαπημένο σημείο των Θεσσαλονικέων - Πώς βοήθησε τα μαγαζιά

Στη λίστα των 30 καλύτερων έργων αρχιτεκτονικής τοπίου κατέταξε το γνωστό περιοδικό αρχιτεκτονικής DEZEEN το έργο ανάδειξης του μνημειακού άξονα της Δημητρίου Γούναρη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εντυπωσιακή ανάπλαση της πλατείας Φαναριωτών.

Πριν έρθει η διάκριση του περιοδικού, είχε προηγηθεί η έμπρακτη επιβράβευση της ανάπλασης από τον κόσμο της Θεσσαλονίκης. Η πλατεία στη Διαγώνιο έχει μετατραπεί στο νέο αγαπημένο σημείο των Θεσσαλονικιών που επιλέγουν να κάτσουν εκεί με την παρέα ή την οικογένειά τους δίνοντας ζωή στην πλατεία. Το απόγευμα και το βράδυ, πολίτες απολαμβάνουν τη βόλτα τους ή πηγαίνουν για φαγητό και καφέ στο ανανεωμένο σημείο της πόλης που στέκεταιστη νοητή γραμμή που συνδέει τον Πύργο Τριγωνίου και την Καμάρα με τη θάλασσα.

Το έργο της ανάπλασης

«Το έργο έτυχε μεγάλης επιδοκιμασίας από τους κατοίκους», αναφέρει ο Πέτρος Μακρίδης, τεχνικός σύμβουλος της Makridis Associates, που ανέλαβε τη μελέτη, επίβλεψη και διοίκηση του έργου. Όπως τονίζει ο ίδιος μιλώντας στη Voria.gr, o χώρος αυτός ήταν γεμάτος παντού με παρκαρισμένα οχήματα και έτσι βασικό μέλημα του έργου ήταν να αποκλειστούν τα αυτοκίνητα από το σημείο. Στην πλατεία τοποθετήθηκε ποδηλατόδρομος, διαφόρων ειδών παγκάκια, ώστε όπως αναφέρει ο αρχιτέκτονας να μην είναι όλα ομοιόμορφα, διατηρήθηκαν οι καμπυλώσεις που υπήρχαν στην αρχική έρευνα που είχε εκπονήσει το ΑΠΘ για τον χώρο ενώ προστέθηκε φωτισμός που αναδεικνύει την εντυπωσιακή ευθεία που συνδέει τη θάλασσα με την Άνω Πόλη.

Όπως εξηγεί ο κ. Μακρίδης, ο άξονας δεν ήταν οπτικά προσβάσιμος από τη Διαγώνιο εξαιτίας τριών δέντρων που υπήρχαν στο προαύλιο του Ιερού Ναού Νέας Παναγίας και τα οποία κλαδεύτηκαν στο πλαίσιο του έργου ώστε να «απελευθερωθεί» η θέα.

Ο αρχιτέκτονας υπογραμμίζει πως μεταξύ των στόχων του έργου ήταν η διάσωση των τοιχογραφιών που καταστρέφονταν εξαιτίας της υγρασίας και της ανάδειξης του Ιπποδρόμου που αρχικά εκτεινόταν από τη Νικηφόρου Φωκά μέχρι την Εγνατία, σε ένα διάστημα 500 μέτρων.

Το πρόβλημα των τοιχογραφιών λύθηκε, όπως σημειώνει ο αρχιτέκτονας, με ένα σύστημα εξαερισμού των τοίχων της εκκλησίας. Η ειδική κατασκευή κατάφερε σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις να ρίξει τα επίπεδα της υγρασίας κάτω από 70% και έπειτα να την εξαφανίσει τελείως σταματώντας τη φθορά των σημαντικών έργων.

Στο ζήτημα του Ιπποδρόμου, η κατάσταση ήταν πιο περίπλοκη καθώς κατά την ανασκαφή για την εκτέλεση του έργου αποκαλύφθηκαν τα ίχνη του αρχαίου Ιπποδρόμου ενω βρέθηκαν και 14 σκελετοί. «Αποφασίστηκε να γίνει μια πεζογέφυρα που συνδέει την οδό Μητροπόλεως με την οδό Δημ. Γούναρη, περνώντας από την οποία οι πεζοί μπορούν να έχουν μια εποπτεία των ευρημάτων του Ιπποδρόμου. Για να γίνουν μάλιστα ορατά τα όρια του ιπποδρόμου και να καταλάβουν οι Θεσσαλονικείς την έκταση του, τοποθετήσαμε στη Μητροπόλεως στα ίχνη των τότε κερκίδων χρωματιστούς κυβόλιθους», περιγράφει ο Πέτρος Μακρίδης.

Πνοή για τα μαγαζιά της περιοχής

Υπεύθυνοι καταστημάτων γύρω από την πλατεία Φαναριωτών αναφέρουν πως η ανάπλαση πυο παραδόθηκε τον Δεκέμβριο έδωσε ώθηση στα καφέ και τα εστιατόρια που είδαν την πελατεία τους να αυξάνεται έως και 30%.

«Έχει δώσει πολύ μεγάλη πνοή. Νομίζω ότι είναι από τα ωραιότερα σημεία της Θεσσαλονίκης. Και εμάς τα μαγαζιά βοηθάει και όλη την περιοχή», σημείωσε ο Βασίλης Χαντακής, ιδιοκτήτης του ιστορικού μαγαζιού «Διαγώνιος», παρατηρώντας βεβαίως πως μόλις ξεκίνησε να αυξάνεται ο κόσμος από τον Δεκέμβριο που παραδόθηκε η πλατεία, ήρθε ο κορωνοϊός και ανέκοψε αυτή τη φόρα.

Ο κ. Χαντακής παρατήρησε πως έχουν αυξηθεί τα μαγαζιά στην περιοχή και προέβλεψε πως αν ξεπεραστεί το πρόβλημα της πανδημίας, θα έρθουν και άλλα μαγαζιά και θα «γίνει η καλύτερη πιάτσα».

«Έχει φέρει περισσότερο κόσμο. Το απογευματάκι που δροσίζει λιγάκι, έχει συνεχώς κόσμο και το βράδυ όταν κλείσουν τα μαγαζιά, κάθονται οι άνθρωποι στην πλατεία», σημειώνει από πλευράς του, ο Γιάννης Παπαηλιάδης, εργαζόμενος σε περίπτερο του δρόμου.

Στο ίδιο πνεύμα μιλάει και ο υπεύθυνος του Canteen All Day Bar Restaurant, Δημήτρης Φωκάς, επιβεβαιώνοντας πως η πελατεία του καταστήματος έχει αυξηθεί μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης. «Η ανάπλαση έχει ανεβάσει όχι μόνο την ποιότητα του χώρου αλλά και την καθημερινότητά μας. Έδωσε ζωντάνια! Υπάρχει καλυτερη κυκλοφορία όσον αφορά τα αυτοκίνητα. Δεν υπάρχει αυτό το χάος που υπήρχε προηγουμένως, που είχε τις νησίδες», τόνισε επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο κόσμος που ήρθε έφερε και πορτοφολάδες που «χτυπάνε» καθημερινά και πολύ πιο τακτικά από πριν.

Δηλώνοντας ικανοποιημένοι από την αναβάθμιση του χώρου, οι καταστηματάρχες αναμένουν να περάσει η επιδημία, ώστε να δουν τα πραγματικά αποτελέσματα της σημαντικής ανάπλασης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.