Skip to main content

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Βούλιαξαν οι λαϊκές με τον πρώτο ήλιο (video)

Κοσμοσυρροή την πρώτη ηλιόλουστη μέρα στις λαϊκές της Θεσσαλονίκης. Τη συνδρομή ΕΛΑΣ και Δήμων ζητούν οι επαγγελματίες για να τηρηθούν τα μέτρα

Αυξημένη είναι η προσέλευση στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, μετά την πρώτη περίοδο προσαρμογής στα νέα περιοριστικά μέτρα.

Οι Θεσσαλονικείς δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις λαϊκές αγορές του νομού, παρά τους περιορισμούς και τη λειτουργία τους με τους μισούς πάγκους. Ωστόσο, μόλις καλυτέρευσε ο καιρός, παρατηρήθηκαν ξανά εικόνες απαράδεκτες για περίοδο απαγόρευσης κυκλοφορίας και απειλής εξάπλωσης του κορωνοϊού.

*κεντρική φωτο από αρχείο

Όσο ο καιρός ήταν άστατος η προσέλευση στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης ήταν σχετικά αυξημένη, αλλά φαινόταν ότι τηρούνταν τα μέτρα προστασίας. Με τη βοήθεια των σεκιούριτι, οι έμποροι και παραγωγοί απέτρεπαν τον συνωστισμό μπροστά από τους πάγκους τους.

Ανατράπηκαν όλα σήμερα

Όλα αυτά για το προηγούμενο διάστημα, όταν ο καιρός ήταν βροχερός. Σήμερα όμως το σκηνικό ανατράπηκε. Με την πρώτη ηλιόλουστη και ζεστή μέρα, οι Θεσσαλονικείς ξεχύθηκαν στις λαϊκές σαν να μην υπάρχει... αύριο!

Σε Τούμπα, Πολίχνη, Ρήγα Φεραίου στις Συκιές, Καπνομάγαζα, ακόμη και στα Διαβατά γίνεται ο κακός χαμός από πολίτες που συνωστίζονται, χωρίς αποστάσεις ασφαλείας, χωρίς προφυλάξεις, σαν να μην υπάρχει η πανδημία του κορωνοϊού.

Οι επαγγελματίες των λαϊκών και οι εκπρόσωποί τους σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Οι υπάλληλοι των σεκιούριτι αδυνατούν να συγκρατήσουν το πλήθος και όλοι ζητούν τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

«Δεν μπορεί κανείς να συγκρατήσει τόσο κόσμο. Ενώ είχαμε πολύ καλή εικόνα τις προηγούμενες μέρες, σήμερα είναι τόσος πολύς ο κόσμος στις λαϊκές, που χωρίς βοήθεια δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την καλή εικόνα και την ασφάλεια, που με κόπο αποκαταστήσαμε. Είμαστε μόνοι μας και μας αφήνουν να διαχειριστούμε μια έκρυθμη κατάσταση. Έχω ζητήσει εδώ και καιρό τη συνδρομή της αστυνομίας και της δημοτικής αστυνομίας για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας καταναλωτών και εργαζομένων. Καμιά ανταπόκριση από κανέναν. Μετά θα θέλουν να μας κλείσουν. Δυστυχώς ο κόσμος συμπεριφέρεται απερίσκεπτα κι ενώ έχουμε λάβει όλα τα μέτρα, τα καταστρατηγούν γιατί δεν υπάρχει αστυνόμευση. Απευθύνω έκκληση να μας συνδράμουν για να εφαρμόσουν οι πολίτες που έρχονται στις λαϊκές τα μέτρα. Το κλείσιμο των λαϊκών δεν είναι σοβαρό μέτρο. Εμείς έχουμε τηρήσει ό,τι προβλέπεται. Οι πάγκοι είναι σε απόσταση πέντε μέτρων ο ένας από τον άλλο, έχουμε σεκιούριτι, οι εργαζόμενοι φορούν μάσκες και γάντια, έχουμε αντισηπτικά... Φωνάζουμε στους πελάτες να μην συγκεντρώνονται πάνω από τρεις σε κάθε πάγκο και να τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα, όμως σήμερα μιλάμε για λαοθάλασσα...», τόνισε ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, Άγγελος Δερετζής.

Επάρκεια - τιμές

Παρά το γεγονός ότι οι λαϊκές λειτουργούν με το 50% των πάγκων για να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, υπάρχει επάρκεια αγαθών, δεν παρατηρούνται ελλείψεις και σύμφωνα με τον κ. Δερετζή, οι τιμές διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, συγκρατώντας έτσι και τυχόν αυξήσεις στα καταστήματα πώλησης τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ.

«Οι τιμές είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Ούτε μειώσεις, ούτε αυξήσεις. Είμαστε στα περσινά επίπεδα της περσινής αντίστοιχης περιόδου. Ωστόσο, οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι δεν εξαρτάται μόνο από εμάς το εύρος των τιμών, αλλά από όλους όσοι εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για τη διακύμανση των τιμών το επόμενο διάστημα, όμως σίγουρα οι καταναλωτές μπορούν να είναι βέβαιοι ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες στο στεγασμένο εμπόριο, πως δεν θα υπάρξουν ελλείψεις και πως η ποιότητα παραμένει εξαιρετική. Οι πολίτες δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στις λαϊκές αγορές κι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι», επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Οι έμποροι, παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών ζητούν επιτακτικά τη βοήθεια των δήμων και ειδικά του κεντρικού δήμου της Θεσσαλονίκης στις μεγάλες λαϊκές αγορές, ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα συνωστισμού.

Υποστηρίζουν ότι σε πολύ συγκεκριμένες λαϊκές (Μαρτίου, Ξηροκρήνη, Τούμπα, Κανάρη, Πάρκο Κρήτης) παρατηρούνται φαινόμενα συγχρωτισμού πάντα, λόγω των πυκνοκατοικημένων περιοχών που εξυπηρετούν και οι υπάλληλοι σεκιούτιρι, όπως και οι παραινέσεις των επαγγελματιών δεν αρκούν για να συνετίσουν καταναλωτές, οι οποίοι δεν δείχνουν τη δέουσα σημασία στην αυτοπροστασία τους από την εξάπλωση του κορωνοϊού και στην προστασία των υπολοίπων. Έτσι, ζητούν τη διάθεση υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας, προκειμένου να τηρείται η τάξη και να προστατεύονται όλοι και στις συγκεκριμένες μεγάλες λαϊκές, στις οποίες το επόμενο διάστημα, με την καλοκαιρία, αναμένεται πολύ αυξημένη προσέλευση.