Skip to main content

Οι Θεσσαλονικείς γύρισαν την πλάτη τους στην πόλωση

Το διχαστικό κλίμα κράτησε μακριά τους πολίτες τόσο από τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Πολύ κακό για το τίποτα. Σε αυτές τις πέντε λέξεις συνοψίζονται όσα έγιναν την Παρασκευή το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, όταν ολόκληρο το κέντρο της πόλης αποκλείστηκε για ώρες, νεκρώνοντας την αγορά και υποβάλλοντας σε ταλαιπωρία χιλιάδες πολίτες. Κι όλα αυτά γιατί; Για δύο συγκεντρώσεις στις οποίες ο κόσμος που μαζεύτηκε αθροιστικά ήταν λιγότερος και από τους αστυνομικούς οι οποίοι είχαν επιστρατευτεί για να επιβάλουν την τάξη. Για μια μάλλον αποτυχημένη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ και για (ακόμη) ένα ισχνό συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι Θεσσαλονικείς γύρισαν την πλάτη τους στο διχαστικό κλίμα όλων των προηγούμενων ημερών, το οποίο τροφοδότησαν και οι δύο πλευρές και πρωτίστως το Μέγαρο Μαξίμου και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσέλευση στο Παλέ ντε Σπορ ήταν κατώτερη των προσδοκιών των διοργανωτών εξ ου και η κατά μιάμιση ώρα αργοπορημένη έναρξη της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα. Παρότι ναυλώθηκαν δεκάδες λεωφορεία, παρότι προσήλθε το σύνολο σχεδόν της κυβέρνησης και των κρατικών αξιωματούχων, στο Παλέ δεν ήταν περισσότεροι από τρεις χιλιάδες, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί ήταν μεταφερόμενοι. Ακόμη και το ΚΚΕ στη δική του συγκέντρωση μια βδομάδα νωρίτερα, είχε σχεδόν διπλάσιο κόσμο. Το κλίμα πόλωσης το οποίο καλλιέργησε το κυβερνών κόμμα όλες τις προηγούμενες ημέρες, με αλλεπάλληλες δηλώσεις και ανακοινώσεις, κάνοντας λόγο για παρακράτος, τρίκυκλα και γκοτζαμάνηδες, αντί να συσπειρώσει τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, τους αποθάρρυνε.

Το ίδιο συνέβη και με την λεγόμενη «αντισυγκέντρωση», την πολλοστή που διοργάνωσαν για ακόμη μία φορά οι γνωστοί εθνικιστικοί κύκλοι, οι οποίοι με τις ακραίες δηλώσεις και τη συμπεριφορά τους, έχουν απωθήσει ακόμη και εκείνους που είναι σφόδρα αντίθετοι προς τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά το πολωτικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί, οι συγκεντρωμένοι δεν ξεπέρασαν τους τετρακόσιους.

Εν τέλει, θα έλεγε κανείς πως όλο αυτό έγινε για χάρη της Κατερίνας Νοτοπούλου και μόνον. Διότι, το μόνο που απέμεινε από αυτήν την φορτισμένη Παρασκευή ήταν η επίσημη ανακοίνωση, δια στόματος πρωθυπουργού, της υποψηφιότητας της υφυπουργού για το δήμο Θεσσαλονίκης. Όμως, ακόμη κι αυτό, αντί να εξυπηρετεί τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Μάιο, περί συγκρότησης ενός ευρύτατου δημοκρατικού μετώπου στην πόλη, μάλλον τα υποσκάπτει. Διότι με τη διαχείριση η οποία έγινε, η υποψηφιότητα της κας Νοτοπούλου δεν μπορεί να υπερβεί τα στενά κομματικά πλαίσια του κυβερνώντος κόμματος.

Έτσι, η υφυπουργός θα αναγκαστεί να ηγηθεί της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», μαζί ενδεχομένως και με κάποια στελέχη τα οποία θα καταφέρει να προσελκύσει από την «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη. Όμως, όλο αυτό, πόρρω απέχει, από τις επιδιώξεις του κυβερνώντος κόμματος και ακόμη περισσότερο, από τις ανάγκες της πόλης.