Skip to main content

Οι Θεσσαλονικείς με τους οποίους αποφάσισε να πορευτεί ο Τσίπρας

Ποιοι Θεσσαλονικείς αναβαθμίστηκαν και μια ερμηνεία για τις επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ

Με τους νεότερους βουλευτές της Α' και Β' Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, όπως προκύπτει μετά το χτεσινό ανασχηματισμό της «σκιώδους» κυβέρνησής του.

Στο εσωκομματικό πεδίο, οι επιλογές Τσίπρα σηματοδοτούν την αναγνώριση του έργου που επιτέλεσαν ως τομεάρχες ή αναπληρωτές τομεάρχες οι Θεσσαλονικείς βουλευτές οι οποίοι είχαν αναλάβει αρμοδιότητες.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου παρέμεινε στη θέση της Τομεάρχη Τουρισμού, ο οποίος είναι ξεχωριστός τομέας και επιπλέον αναβαθμίστηκε. Αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς τα ζητήματα τουρισμού ήταν στο φόρτε τους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και η κ. Νοτοπούλου τα πήγε πολύ καλά, κάνοντας δύσκολη τη ζωή του υπουργού, Χάρη Θεοχάρη. Η ικανοποίηση της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κ. Νοτοπούλου ήταν εμφανής, καθώς ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επέλεξε να την έχει δίπλα του σε όλες τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, ενώ στήριξε σε μεγάλο βαθμό την αντιπολίτευσή του στην κυβέρνηση στα θέματα του τουρισμού. Επίσης, η ίδια έχει αποφύγει να τοποθετηθεί στην εσωκομματική σκακιέρα και επέλεξε να υπηρετήσει με ζέση το στόχο της Προοδευτικής Συμμαχίας, δηλαδή της διεύρυνσης, που αποτελεί κομβικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όντας από τους λίγους βουλευτές που δούλεψαν γι' αυτό στην κοινωνία.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επίσης έδωσε εξετάσεις και πέτυχε, αφού κι αυτός διατηρήθηκε στη θέση του τομεάρχη Ενέργειας – Περιβάλλοντος και βγαίνει ενισχυμένος από τον ανασχηματισμό, καθώς αναγνωρίζεται το έργο του. Είναι σαφές ότι ο κ. Φάμελλος έχει να σηκώσει σημαντικό αντιπολιτευτικό βάρος για τη συνέχεια, δεδομένου ότι η ατζέντα της κυβέρνησης έχει στην κορυφή την Πράσινη Ανάπτυξη και την απολιγνιτοποίηση, θέματα της αρμοδιότητάς του. Κι αυτός όπως και οι άλλοι ΠΑΣΟΚογενείς προεδρικοί φαίνεται εσωκομματικά αναβαθμισμένος και της εμπιστοσύνης του προέδρου του κόμματος.

Η Δώρα Αυγέρη αναλαμβάνει ως αναπληρώτρια αρμοδιότητες σε έναν νέο τομέα, αυτόν της Υγείας, που είναι εξαιρετικά επίκαιρος και θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κ. Αυγέρη ήταν αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών και είχε αρμοδιότητα το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Η αλλαγή αρμοδιοτήτων, αλλά όχι «τίτλου» έχει διαφορετικές ερμηνείες. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται να είναι ο κ. Τσίπρας σε αναζήτηση του κατάλληλου ρόλου για την κ. Αυγέρη, δείχνοντας παράλληλα όμως ότι θέλει να πορευτεί μαζί της και εκτιμά τις πολιτικές δυνατότητές της. Ορισμένοι ερμηνεύουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεώρησε ιδιαίτερα «σκληρή» και αποδοτική την αντιπολίτευσή της στον ΥΜΑΘ, Θεόδωρο Καράογλου, πλην όμως η ανάθεση αρμοδιοτήτων σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα, όπως η Υγεία, σίγουρα δείχνει ότι οι πολιτικές μετοχές της κ. Αυγέρη ανεβαίνουν.

Αναβαθμισμένος με την είσοδό του στον τομέα Υποδομών – Μεταφορών ως αναπληρωτής για θέματα μεταφορών είναι και ο Χρήστος Γιαννούλης. Ο κ. Γιαννούλης που δεν ήταν στην προηγούμενη «σκιώδη» κυβέρνηση, αναλαμβάνει ένα κρίσιμο πόστο, που θα έχει σημαντική... ουρά ειδικά στη Θεσσαλονίκη με τα ζητήματα των αστικών συγκοινωνιών, του μετρό κτλ. Πλέον είναι στο χέρι του, με συγκεκριμένο αντικείμενο να δείξει τις ικανότητές του στον κ. Τσίπρα και να διεκδικήσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στο εσωκομματικό επίπεδο.

Εκτός «σκιώδους» κυβέρνησης έμειναν κι αυτή τη φορά οι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Κώστας Ζουράρις.

Εκείνη που αναβαθμίστηκε σημαντικά και συνυπολογίστηκε η αντιπολίτευση που άσκησε από την εκλογή της και μετά, αναδεικνύοντας σειρά θεμάτων, είναι η βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα. Στον ανασχηματισμό πήρε τη θέση της κ. Αυγέρη και αναλαμβάνει να ασκήσει αντιπολίτευση στον υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου. Η κ. Μάλαμα έχει πλέον τη δυνατότητα σε ένα ευρύ αντικείμενο να ξεπεράσει τα στενά σύνορα της Χαλκιδικής και να κερδίσει έδαφος στο εσωκομματικό επίπεδο.