Skip to main content

Αγοραστές από όλο τον κόσμο σε δημοπρασίες στη Θεσσαλονίκη

Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν σε δημοπρασίες στη Θεσσαλονίκη - Ποιοι πουλούν τους μικρούς...θησαυρούς τους - Ποιοι τους αγοράζουν

Ο συναρπαστικός κόσμος των δημοπρασιών και της τέχνης έχει αποτελέσει την αφορμή για σπουδαίες κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες παρουσιάζουν τον «εθισμό» του συλλέκτη και τις αγωνιώδεις δημοπρατήσεις.

Τι γίνεται όμως στην πραγματική ζωή και δη στη χώρα μας που κάθε άλλο παρά μακρά εμπειρία διαθέτει στις δημοπρασίες αντικειμένων;

«Η δημοπρασία είναι ένας μαθηματικός τρόπος, μιας δίκαιης διαδικασίας πώλησης» εξηγεί ο Σταύρος Μυρωνίδης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του MYRÓ Antiques House (www.myroauctions.gr), που την ερχόμενη Κυριακή, 20 Οκτωβρίου διενεργεί την 72η Δημοπρασία Τέχνης και Αντικών. Ο οίκος δημοπρασιών MYRÓ Antiques House, που πραγματοποιεί δημοπρασίες αμερικανικού τύπου, είναι από τους ελάχιστους του είδους του που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, και όπως εξηγεί ο κ. Μυρωνίδης κάθε φορά που πραγματοποιούνται, στη Σουρωτή όπου εδρεύει ο οίκος, συγκεντρώνουν ενδιαφερόμενους όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά από όλο τον κόσμο από την Αγγλία, μέχρι την Αμερική και την Κίνα.

«Ο οίκος δημοπρασιών MYRÓ Antiques House προσπαθεί μέσα από τις δημοπρασίες και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει, να εδραιώσει και στην Βόρεια Ελλάδα τη διαδικασία της δημοπρασίας, όπως αυτή εννοείται και πραγματοποιείται σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και ως απάντηση στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής» τονίζει ο κ. Μυρωνίδης επισημαίνοντας πως στη Θεσσαλονίκη διενεργούνται από αθηναϊκές εταιρείες δημοπρασίες για βιβλία και γραμματόσημα.

Κάθε δημοπρασία έχει διαφορετικό κοινό



Κάθε δημοπρασία άλλωστε είναι διαφορετική και κατ´ επέκταση είναι διαφορετικοί και οι ενδιαφερόμενοι. Συνήθως είναι όλων των ηλικιών, με μικρότερη, η μεγαλύτερη οικονομική ευρωστία, που αναζητούν μικρούς θησαυρούς είτε για να ενισχύσουν τη συλλογή τους, είτε για να την ξεκινήσουν. Δεν λείπουν και εκείνοι που αναζητούν απλά την αίσθηση της...μαγείας που προσφέρει η δημοπρασία.

Μεταξύ των αγοραστών είναι και οι έμποροι τέχνης.



Οι δημοπρασίες απευθύνονται σε όλους καθώς κανείς μπορεί να ανακαλύψει από πραγματικούς θησαυρούς, πχ. έργα τέχνης καταξιωμένων ζωγράφων η λιγότερο γνωστών, αλλά και μικρά αντικείμενα, που ξεκινούν από χαμηλές τιμές ακόμη και από 10 ευρώ, που θα δελεάσουν τον συμμετέχοντες στη διαδικασία.

Ποιοι είναι οι πωλητές

Όπως εξηγεί ο κ. Μυρωνίδης οι πωλητές αντικειμένων ανήκουν σε τρεις κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν αυτοί, που θέλουν να «ξεφορτωθούν» αντικείμενα, τα οποία κληρονόμησαν από τους γονείς τους, αλλά η αισθητική τους δεν απηχεί πλέον των προγόνων τους.

Στη δεύτερη βρίσκονται συλλέκτες αντικειμένων που πουλούν πρώιμα έργα πχ. ενός ζωγράφου για να ενισχύσουν με πιο σπάνια κομμάτια τη συλλογή τους, η να την κάνουν περισσότερο εξειδικευμένη.

Στην τελευταία είναι οι κάτοχοι αντικειμένων που τα πουλούν γιατί χρειάζονται τα χρήματα.

Ποια είναι η διαδικασία της δημοπρασίας

Σύμφωνα με τον κ. Μυρωνίδη «την ημέρα της δημοπρασίας οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν απαραίτητα μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα τους, να μεταβούν στο χώρο της δημοπρασίας τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα για να εγγραφούν, ενώ, ό,τι αγοράσουν μπορούν να το πληρώσουν και να το πάρουν ακόμη και επιτόπου ή εναλλακτικά να το παραλάβουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντικείμενα της δημοπρασίας βρίσκονται στον χώρο της δημοπρασίας ένα μήνα νωρίτερα, ώστε παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να τα εξετάσουν από κοντά. Υπάρχουν περιπτώσεις που ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται νωρίτερα το χώρο της δημοπρασίας ελέγχουν τα αντικείμενα και δεν μεταβαίνουν στη δημοπρασία, αλλά αφήνουν το χτύπημα μέχρι το μάξιμουμ της τιμής του αντικειμένου που επιθυμούν να αποκτήσουν.

Στις αμερικανικού τύπου δημοπρασίες, ο δημοπράτης είναι αυτός που ορίζει την τιμή προς τα πάνω.