Skip to main content

Ο κορωνοϊός, τα μέτρα και η άδικη ρετσινιά του «χύμα Θεσσαλονικιού»

Οι εξετάσεις αυτοδιοίκησης και αρχών στην πανδημία, η ταμπέλα του απείθαρχου Θεσσαλονικιού και η αισχροκέρδεια στην αγορά.

Η Αυτοδιοίκηση, οι αρχές και οι φορείς στη Θεσσαλονίκη έδωσαν και δίνουν εξετάσεις με τον κορωνοϊό. Και μέχρι σήμερα τα πηγαίνουν άψογα. Εμπροσθοβαρή μέτρα, ανάληψη της ευθύνης που τους αναλογεί, πρωτοβουλίες για τους πολίτες και το συλλογικό συμφέρον. Πρέπει να τα βλέπουμε κι αυτά, διότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν και παραμένουν στην πρώτη γραμμή της κρίσης και κάνουν ήδη παραπάνω από αυτά που περιμέναμε να κάνουν. Καλή η κριτική και η γκρίνια, αλλά κάπου να αναγνωρίζουμε και την προσπάθεια -και στην περίπτωση του κορωνοϊού- και το αποτέλεσμα. Σκεφτείτε μόνο τι θα γινόταν ένα νορμάλ Σαββατοκύριακο στα τέλη Μαρτίου, με τέτοια καλοκαιρία και τι γίνεται σήμερα. Δεν συνειδητοποίησε τυχαία ο κόσμος τη σοβαρότητα της κατάστασης. Κάποιοι δούλεψαν γι' αυτό. Και πέτυχαν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Όσοι συνεχίζουν να κολλούν τη ρετσινιά του απείθαρχου, του ανόητου, του χύμα στον Θεσσαλονικιό μήπως να το ξανασκεφτούν; Ή μήπως δε συμφέρει να δουν την πραγματικότητα; Διότι ο στιγματισμός της συμπεριφοράς και της ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας μιας τοπικής κοινωνίας από μια εικόνα στη νέα παραλία δεν είναι επαρκές δείγμα για να κολλήσεις ταμπέλα σ' αυτή. Οι Θεσσαλονικείς πειθάρχησαν στα περιοριστικά μέτρα μαζικά. Οι μεμονωμένες ανεύθυνες συμπεριφορές είναι αναμενόμενες. Εξαιρέσεις στον κανόνα πάντα θα υπάρχουν. Μην παραβλέπουμε όμως τον κανόνα. Μαζικά οι Θεσσαλονικείς πειθαρχούν στα μέτρα και δείχνουν περίσσια υπευθυνότητα στην καθημερινότητά τους και στην κοινωνική συμπεριφορά τους. Όσοι δεν το κάνουν θα απομονωθούν έτσι κι αλλιώς. Αλλά στιγματισμός της πόλης και των κατοίκων της δεν δικαιολογείται από την πραγματικότητα. Ούτε από τις βόλτες κάποιων δεκάδων στην παραλία, ούτε από την εξόρμηση κάποιων εκατοντάδων στη Χαλκιδική.

Εξετάσεις δίνουν όμως και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που ακόμη λειτουργούν. Και η δική τους συμπεριφορά πρέπει να επαινεθεί, διότι και τα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας λαμβάνουν και για την τήρηση των αποστάσεων φροντίζουν ανάμεσα ακόμη και στους πελάτες. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα φόβου και με σαφή εργασιακή επιβάρυνση, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αμείβεται παραπάνω, ακόμη κι αν η κερδοφορία του αφεντικού ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Για τα κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά που ακόμη μένει ζωντανή κανένα ρηξικέλευθο μέτρο θα λάβει η κυβέρνηση ή επενδύει στην αυτορρύθμιση; Καλά τα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, τα οποία λαμβάνει με το τσουβάλι η κυβέρνηση, αλλά κάπου υπάρχει κι ο καταναλωτής που πρέπει να προστατευτεί και δεν γίνεται αυτό με ευχολόγια και παραινέσεις. Η τιμή της βενζίνης έπρεπε να έχει πέσει δραματικά. Δεν έγινε. Μια σειρά από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης δεν έπρεπε να έχουν αυξημένη τιμή, όχι τουλάχιστον τόσο όσο πωλούνται. Αν υπάρχει κάτι που συγκρατεί την αυθαιρεσία είναι ο ανταγωνισμός. Αν κλείσουν οι λαϊκές που ισορροπούσαν κάπως τις τιμές αναλογίστηκαν οι αρμόδιοι με την αδυναμία ή την ανικανότητά τους να παρέμβουν στις τιμές στο ράφι τι θα γίνει;