Skip to main content

Τα εγκώμια στα Σκόπια για Μπουτάρη και το ελληνικό όνομα του Κοσόβου

Η οργή των Σέρβων κυβερνητικών εναντίον των Σκοπίων, οι 190.500 βουλγαρικές νάρκες, το ελληνικό όνομα του Κοσόβου και η οργή των Τούρκων.

Θλίψη έχει καταλάβει τον σκοπιανό Τύπο με την ανακοίνωση της αποχώρησης του Γιάννη Μπουτάρη, από την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι  ο πιο συμπαθής και αγαπητός δήμαρχος της Ελλάδας (ο μοναδικός ίσως) των Σλάβων των Σκοπίων, για τον οποίο έχουν αφιερώσει πολλά εγκωμιαστικά άρθρα.

Για να καταλάβουν στην κυβέρνηση με ποιους συνομιλούν. Δείγμα ανυποληψίας των Σκοπιανών αποτέλεσε η απόφαση των Σκοπίων στην Ιντερπόλ, όπου στη σχετική ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου ψήφισε υπέρ, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή των αξιωματούχων του Βελιγραδίου.

Σέρβοι κυβερνητικοί ανέφεραν ότι θα ληφθούν μέτρα εναντίον των Σκοπίων, επειδή πέρυσι, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε στη σερβική τηλεόραση, ότι κατά την επόμενη ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO, η χώρα του θα είναι ουδέτερη. Στην Ιντερπόλ δεν ήταν, κι οι Σέρβοι δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο λόγο τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι "επιστρέφονται" στην Ελλάδα περίπου 190.500 νάρκες, για τις οποίες είχε αναλάβει την ευθύνη του αφοπλισμού και της καταστροφής τους. Αυτό δεν κατέστη δυνατό μετά από μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή.

Η Ελλάδα είχε αναλάβει τη δέσμευση να καταστρέψει περίπου 1,5 εκατ. νάρκες μέχρι τις 31 Μαρτίου 2008 και δεν το έπραξε. Η ανάγκη αφοπλισμού ενός τόσο μεγάλου αριθμού ναρκών, προκάλεσε τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού, τον οποίο κέρδισε η Βουλγαρία, με την εμπλοκή της εταιρείας Videx AD.

Το Facebook παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι ένα ανώτατο στέλεχός του προσέλαβε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να αντιμετωπίσει τον Τζορτζ Σόρος αποκαλύπτοντας ότι οι επικριτές του είχαν οικονομικούς δεσμούς που τους συνέδεαν με τον δισεκατομμυριούχο.

Εύστοχο το χθεσινό ρεπορτάζ του Γιώργου Μητράκη για τα μηδαμινά οφέλη από τον τουρισμό χαμηλής ποιότητας που επιλέγει η Ελλάδα. Άπειρες φορές το έχω γράψει σ’ αυτήν την στήλη, ότι προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα εκατομμύρια των επισκεπτών χαμηλού εισοδήματος επιβαρύνονται οι υποδομές.

Δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης κ.λπ., η διαχείριση των απορριμμάτων, η ασφάλεια, η περίθαλψη, όπως βέβαια και το περιβάλλον. Αυτά τα κόστη -δυστυχώς- δεν γράφονται πουθενά. Ούτε υπολογίζονται.

Ο πρώτος πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ήθελε το Κόσοβο να πάρει την αρχαία του ονομασία, Δαρδανία και οι κάτοικοί του να είναι Δάρδανοι. Είχε φτιάξει μάλιστα και σημαία του Κοσόβου, που πάνω σε ένα δικέφαλο αετό έγραφε "Δαρδανία".

[Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Δάρδανος ήταν ένας από τους γιους του Ιλλυριού. Ο Ιλλυριός ήταν ο τελευταίος γιος του Κάδμου και της Αρμονίας. Γεννήθηκε κατά την εποχή της εκστρατείας εναντίον της Ιλλυρίας, οπότε και η χώρα αυτή πήρε το όνομά του].

Δεν συγχωρούν τις ΗΠΑ οι Τούρκοι, για την υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας. Oργισμένος ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, όταν είδε να κυκλοφορούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης φωτογραφίες Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία να συντρώγουν με Κούρδους μαχητές. Ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία περιμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να τερματίσουν τους δεσμούς τους με τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού – YPG. Μόνο που τέτοια δέσμευση δεν υπήρξε ποτέ.