Skip to main content

ΓΣΕΕ: Η τηλεργασία βλάπτει την προσωπική ζωή θεωρεί ένας στους δύο εργαζόμενους

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ, το κλίμα ανασφάλειας έχει μεγαλώσει στις τάξεις των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα. Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Ανασφάλεια επικρατεί στις τάξεις των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα στην εποχή του κορωνοϊού όπωως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Είχε προηγηθεί σχετική έρευνα τον περασμένο Ιούνιο και όπως δείχνουν τα στοιχεία το κλίμα έχει επιβαρυνθεί περισσότερο στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που εκφράζουν φόβους για το εργασιακό τους μέλλον.

Παράλληλα η εφαρμογή της τηλεργασίας φαίνεται πως δεν έχει και την καλύτερη αποδοχή, αφού επικρατεί η άποψη ότι αυτή η μορφή εργασίας επηρεάζει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό έναν μέσο εργαζόμενο.

Συγκεκριμένα στα βασικά ευρήματα αναφέρεται πως το 73% των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα θεωρεί ότι η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή να κινδυνεύσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

Μεγάλη επιφύλαξη των εργαζομένων καταγράφεται απέναντι στην ανάπτυξη της τηλεργασίας, ως προς μια σειρά παραμέτρων:                                                    

Το 67% των ερωτηθέντων την αξιολογεί αρνητικά ως προς την εξέλιξη των εργασιακών δικαιωμάτων του,                                                
 
το 61% την θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς τις ώρες εργασίας του,                              

το 60% την θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς την εξέλιξη της αμοιβής του,

το 52% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την προσωπική ζωή του και                                                 

το 45% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την επαγγελματική εξέλιξή του.

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες απόψεις με αυτή του Ιουνίου του 2020.

Συγκεκριμένα:

Το 32% των εργαζομένων δήλωσε ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας τους μετά την πανδημία.

Το 20% των εργαζομένων δήλωσε ότι μετά την πανδημία συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία και το 12% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Ο δείκτης αισιοδοξίας παρουσιάζει μείωση: 52% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας (+2% σε σχέση με τον Ιούνιο), ενώ απαισιοδοξία εκφράζεται και στο θέμα της εξέλιξης των αμοιβών, με το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι για τον μισθό τους να παρουσιάζει πτώση 3 ποσοστιαίων μονάδων και να διαμορφώνεται στο 32%.

Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στον δείκτη ασφάλειας της απασχόλησης, με το 54% των εργαζομένων να δηλώνουν αισιόδοξοι  για τη διατήρηση της θέσης τους στην αγορά εργασίας (-2% σε σχέση με τον Ιούνιο).

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η έρευνα αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση του κλίματος επισφάλειας και τον αυξανόμενο προβληματισμό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τις αλλαγές που φέρνει η περίοδος της πανδημίας και τις πιθανές επιπτώσεις της στις εργασιακές σχέσεις.

Ακόμα επισημαίνεται πως ήδη από τον Ιούνιο είχε επισημανθεί η ανάγκη ανάπτυξης ουσιαστικού θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της τηλεργασίας, μετά από εξειδικευμένο κοινωνικό διάλογο, με στόχο την ανάδειξη των θετικών και των «γκρίζων» περιοχών της. Τρεις μήνες μετά, έχουμε πλέον τη σαφή αποτύπωση αυτών των προβληματισμών και η ανάγκη πλήρους θεσμικής παρέμβασης μοιάζει επιτακτική.