Skip to main content

Οι τιμές στα χριστουγεννιάτικα δέντρα του Ταξιάρχη και ο χαμός στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Τα μηνύματα και οι παρενέργειες από την υπόθεση της «Κιβωτού του κόσμου», τα χριστουγεννιάτικα δέντρα του Ταξιάρχη και η… σκυλίσια ζωή.

Καλημέρα σας!

Καλή εβδομάδα!

Χοντραίνει και πάλι το παιχνίδι στη Συρία με την Τουρκία να εξαπολύει σφοδρές αεροπορικές επιδρομές, ως αντίποινα στη βομβιστική επίθεση της περασμένης Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη. Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν άρπαξε την ευκαιρία -πολλοί πιστεύουν ότι τη δημιούργησε- αφενός για να επιφέρει πλήγμα στους Κούρδους και αφετέρου για να αποκομίσει δημοσκοπικούς πόντους στο εσωτερικό, εν όψει των εκλογών του 2023. Αποδέκτης του μηνύματος -στο μυαλό του Ερντογάν- ενδεχομένως να είναι και η Ελλάδα. Μύλος! Ως γνωστόν στην Τουρκία η κοινή γνώμη είναι εξοικειωμένη με πολεμικές επιχειρήσεις και όσες φορές εμπλέκεται η χώρα σε πόλεμο η κυβέρνηση κερδίζει έδαφος, τουλάχιστον ανάμεσα στους αναποφάσιστους. Προφανώς η Ελλάδα -παρά το ότι οι διαφορές με τη Συρία είναι συγκλονιστικές, όπως και η διεθνής υποστήριξη- δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχη, όταν έχει στη γειτονιά της έναν πολεμοχαρή ταραξία.

Θέμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία

Το Σαββατοκύριακο μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης η δυσώδης και στενάχωρη υπόθεση της «Κιβωτού του κόσμου» και όσων αποκαλύπτονται για τις συμπεριφορές που βίωσαν κάποια από τα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή. Πέραν της συγκεκριμένης υπόθεσης, που πρέπει να ξεκαθαριστεί τάχιστα από τη Δικαιοσύνη, ώστε μαζί με τα ξερά να μην καούν και τα χλωρά, το πρόβλημα εστιάζεται στον κλονισμό της έννοιας της εμπιστοσύνης. Διότι υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας, οι οποίοι είτε σταθερά είτε κατά περίπτωση στηρίζουν -ενίοτε από το υστέρημά τους- τις δομές που ασχολούνται με την κοινωνία και ειδικά με τα παιδιά. Ήδη δύο υπουργεία -το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας- έχουν «παγώσει» κινήσεις στήριξης της «Κιβωτού», οπότε είναι λογικό και οι ιδιώτες από εδώ και πέρα να είναι επιφυλακτικοί. Όχι μόνο για τη συγκεκριμένη δομή, αλλά και για τις υπόλοιπες. Η εμπιστοσύνη γενικότερα είναι βασική έννοια για την κοινωνική πρόοδο -όπως και για την οικονομική ανάπτυξη-, κάτι που το έχουμε αντιληφθεί πολύ καλά στην Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια, όταν με αφορμή την οικονομική κρίση ή ως αποτέλεσμα των δύσκολων καταστάσεων που δημιούργησε η οικονομική αδυναμία της χώρας η καχυποψία κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα. Η εμπιστοσύνη, που λόγω της εμφυλιοπολεμικής νοοτροπίας που εμφιλοχωρεί σε σημαντικό τμήμα του πολιτικού συστήματος, άρα και των πολιτών, ήταν έτσι κι αλλιώς καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολεμικής και μεταπολιτευτικής περιόδου χαλαρή στην ελληνική κοινωνία, έχει διαρραγεί και καταστάσεις όπως αυτές των τελευταίων ημερών με την «Κιβωτό» επιτείνουν τη δυσπιστία. Ο κίνδυνος να την… πληρώσουν και άλλες ανάλογες οργανώσεις χωρίς να ευθύνονται είναι υπαρκτός, κάτι που ασφαλώς είναι δυσάρεστο. Και ας μη ξεχνάμε πως όσοι ασχολούνται με παιδιά επιτελούν έργο το οποίο εκτός από θεάρεστο είναι και πολύ δύσκολο για πολλούς λόγους. Συχνά τα παιδιά που φιλοξενούνται έχουν δυσάρεστες εμπειρίες και δύσκολα βιώματα, τα οποία κουβαλούν από την προ της δομής ζωή και καθημερινότητά τους, ενώ η ανάγκη εξυπηρέτησης του συστήματος απαιτεί επαγγελματική συνεργασία με πολλούς ενήλικες, που κανείς δεν ξέρει τι κρύβει μέσα του ο καθένας.

Χαμός στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Άκρως ενδιαφέρουσα προβλέπεται η επόμενη περίοδος για την αγορά της Θεσσαλονίκης -ειδικά του κέντρου της πόλης-, που τις τελευταίες ημέρες κινείται δυναμικά. Όπως παραδέχεται μέχρι και ο μονίμως διστακτικός έναντι των καλών εξελίξεων πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης το προχθεσινό Σάββατο η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα των κεντρικών δρόμων ήταν πολύ μεγάλη, ενώ σχετικά καλά κινήθηκαν και οι περιφερειακές πιάτσες της Θεσσαλονίκης. Βοήθησε και η Philoxenia, η έκθεση τουρισμού που συγκεντρώνει πολύ και… εξαιρετικά κοινωνικό κόσμο στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε πολύ καλή συγκυρία. Μετά από μία εξαιρετική σεζόν για τον ελληνικό τουρισμό και εν όψει της επόμενης για την οποία οι προσδοκίες είναι υψηλές. Σημειώνουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, όπως και αυτή που ξεκινάει σήμερα, η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί πολλά σχολεία, που την επέλεξαν για την εκδρομή τους, κάτι που καταγράφεται στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στις πλατείες, στα καφέ, στα μπαρ, στα καταστήματα πώλησης νεανικών ειδών, παντού. Με αυτά τα δεδομένα η αγορά αναμένει με αυξημένες προσδοκίες το τριήμερο της ερχόμενης Παρασκευής (Black Friday), του Σαββάτου (παραδοσιακά η εμπορικότερη ημέρα της εβδομάδας) και της Κυριακής (ανοιχτή η αγορά). Ήδη τα ράφια και οι αποθήκες των καταστημάτων στενάζουν από τις προμήθειες εν όψει του τριημέρου της Black Friday, ενώ θα ακολουθήσει η εορταστική περίοδος μέχρι τα Χριστούγεννα, που το εμπόριο κινείται ανεξαρτήτως συνθηκών. Καλό κουράγιο.

Οι τιμές στα χριστουγεννιάτικα δέντρα

Υπάρχει έστω ένα προϊόν που η τιμή του σε σχέση με πέρσι να μην έχει αυξηθεί; Φαίνεται πως υπάρχει. Όπως ισχυρίζονται οι παραγωγοί φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, οι οποίοι θα κατεβάσουν σε λίγες ημέρες την πραμάτειά τους στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στην πύλη της Έκθεσης από την πλευρά της πλατείας ΧΑΝΘ, τα δέντρα τους αναλόγως μεγέθους θα πωλούνται από 25 έως 75 ευρώ. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρσι. Κι ας μη ξεχνάμε ότι τα δέντρα αυτά μέχρι να κοπούν και να πωληθούν καλλιεργούνται επί 10 – 15 χρόνια.

Σκυλίσια ζωή στη Θεσσαλονίκη

Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί το πρωί του περασμένου Σαββάτου στον Α΄ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Σκυλίσια ζωή. Οι δύο τετράποδοι φίλοι απολαμβάνουν μαζί το… χουζούρι τους, σε μια ηλιόλουστη ημέρα. Δύο από τα αδέσποτα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, τα οποία σε γενικές γραμμές διάγουν ανέστιο μεν, ικανοποιητικό βίο δε. Όπως λένε οι φιλόζωοι που μελετούν το θέμα τα αδέσποτα που υπάρχουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης διότι η κοινωνία τα έχει υιοθετήσει. Αντίθετα συχνά υπάρχει πρόβλημα στις γειτονιές του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπου η εξεύρεση τροφής για τα αδέσποτα σκυλιά είναι δυσκολότερη.