Skip to main content

Πορείες για Πολυτεχνείο: Η τιμή στα θύματα να μην οδηγήσει σε νέα θύματα

Όταν συμφωνείς με την αναγκαιότητα του lockdown, του οποίου σκοπός είναι η αποφυγή συγχρωτισμού, δεν είναι δυνατόν να επιμένεις στη διοργάνωση πορειών

Ασχέτως του πώς φτάσαμε στο δεύτερο καθολικό lockdown, ποιες είναι οι κυβερνητικές ευθύνες, εάν θα μπορούσε να αποφευχθεί ή εάν θα έπρεπε να εφαρμοστεί νωρίτερα, ζητήματα για τα οποία είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές κομματικές προσεγγίσεις, στο πλαίσιο της εύλογης πολιτικής αντιπαράθεσης, ωστόσο, κανένα κόμμα δεν αμφισβητεί σε αυτή τη φάση την αναγκαιότητα του μέτρου. Η μεν κυβέρνηση θεωρεί ότι έλαβε εγκαίρως τις αποφάσεις, με εξαίρεση ίσως την αργοπορημένη επιβολή τοπικού lockdown στη Θεσσαλονίκη, τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης χρεώνουν, όπως είναι αναμενόμενο, στην κυβέρνηση την αποκλειστική ευθύνη για τον εκτροχιασμό της πανδημίας. Παρ' όλα αυτά κανείς δεν θέτει ζήτημα άρσης των περιορισμών.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η συζήτηση περί διοργάνωσης ή όχι, πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, φαντάζει τελείως παράλογη. Διότι, όταν συμφωνείς με την αναγκαιότητα του lockdown, του οποίου πρώτιστος σκοπός είναι η αποφυγή συγχρωτισμού, δεν είναι δυνατόν να επιμένεις στη διοργάνωση μιας πορείας, σαν άλλοτε, η οποία συνεπάγεται συγχρωτισμό και μάλιστα μέγα και ανεξέλεγκτο.

Εκτός εάν δεχθούμε ότι ο SARS-CoV-2 ο οποίος σαρώνει σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πλατείες, μπαρ, εκκλησίες κ.ο.κ., το απόγευμα της 17ης Νοεμβρίου θα αποσυρθεί για λίγες ώρες, τιμώντας κι αυτός, με τον τρόπο του τον αγώνα των φοιτητών το '73.

Από την άλλη, όταν πριν από ένα μήνα έχεις δώσει το «οκ» για τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων έξω από το Εφετείο Αθηνών, δεν είναι εύκολο να πείσεις σήμερα, παρά τη δραματική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, για την αναγκαιότητα ματαίωσης της καθιερωμένης πορείας τη 17η Νοεμβρίου. Ο ισχυρισμός ότι «ναι, αλλά τότε δεν είχαμε τόσα κρούσματα» ισοδυναμεί με παραδοχή κυβερνητικής απρονοησίας εξ αιτίας της οποίας οδηγηθήκαμε στο σημερινό χάλι.

Αντί, όμως, να αντιπαραβάλουν τους... παραλογισμούς τους, θα ήταν προτιμότερο, θα έλεγα δε, και επιβεβλημένο, τα κόμματα να κινηθούν με βάση την κοινή λογική. Να καθίσουν, δηλαδή, οι εκπρόσωποί τους στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν στο πλαίσιο υπό το οποίο θα γίνει ο φετινός εορτασμός. Τη σχετική πρωτοβουλία συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων έχει υποχρέωση να την αναλάβει η κυβέρνηση και θα πρέπει να το κάνει σήμερα κιόλας, προτού να οξυνθούν περαιτέρω τα πνεύματα καθώς μετά, κάθε συνεννόηση θα είναι αδύνατη.

Η τιμή στη μνήμη των θυμάτων του Πολυτεχνείου και της μαύρης επταετίας εν γένει, είναι επιβεβλημένη. Δεν χρειάζεται όμως, χάριν αυτής, να θρηνήσουμε νέα θύματα, αυτή τη φορά εξ αιτίας μιας ακατανόητης, τυφλής αντιπαλότητας.