Skip to main content

Το ερώτημα για τον Μπουτάρη και τον λαγό στο Σκοπιανό

Οι συζητήσεις για την αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο Μακεδονία, οι ίσες αποστάσεις των ΗΠΑ και πώς το ΥΠΕΞ... αποτέλειωσε τους Τούρκους.

Οι Τούρκοι εμβόλισαν πλοίο του Λιμενικού μας -απροκάλυπτη εχθρική ενέργεια- και η αρχική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση, ήταν: «Μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο». Τους τσακίσαμε…

Και 15 ώρες μετά ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, και τους αποτελειώσαμε: «Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία».

Αν δεν ήμουν ο Καλλισθένης, σεβόμενος το όνομα που φέρω, του Μακεδόνα στρατηγού και εφημεριδογράφου, θα έλεγα «τους κάναμε τα μούτρα κρέας». Αλλά, δεν το λέω, από σεμνότητα.

Και ήρθε η απάντηση, από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ισχυρίζεται ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία. Και η κυβέρνησή μας, έμπλεη από εθνική αξιοπρέπεια, συνομίλησε με την αντίστοιχη τουρκική, και προσέξτε, πως τελειώνει η επίσημη ανακοίνωση: «Συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Μας έχουν ξεφτιλίσει, πήραν στην κατοχή τους εθνικό έδαφος, και ο Koτζιάς έλεγε ότι θα λύσει τα προβλήματα με διάλογο! Ο στρατάρχης Καμμένος πάλι, ξέχασε την στολή του στο σπίτι, γι’ αυτό και δεν εμφανίστηκε πουθενά. Είδαν οι Τούρκοι ότι απουσιάζει, γι’ αυτό ξεθάρρεψαν.

Κι εκεί στην κυβέρνηση, που πίστεψαν ότι δίνοντας τα Σκόπια και την Αλβανία, θα έχουν την υποστήριξη των Αμερικανών, σίγουρα δεν χάρηκαν από την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ: «Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης». Ίσα κι όμοια ο θύτης με το θύμα.

Δεν μελέτησαν καλά την πολιτική ιστορία οι δικοί μας. Οι Βρετανοί, πρόσεχαν τους "πρόθυμους" ακόμη κι όταν έβγαιναν στην σύνταξη. Οι Αμερικανοί είναι καουμπόιδες. Πρώτα πυροβολούν κι ύστερα λένε αλτ. Μόλις κάνεις την δουλειά τους, κι αφού σε στίψουν σα λεμόνι, πετάνε μετά την λεμονόκουπα. Θα το καταλάβουν στην πράξη.

Ο Μπουτάρης, επαναλαμβάνει ότι λέει ο Ζάεφ στα Σκόπια [και ίσως του τα είπε, όταν φιλοξενήθηκε στην Θεσσαλονίκη]. Οι αναγνώστες της Voria.gr θα θυμούνται ότι από δυο εβδομάδες είχα γράψει εδώ, ότι συζητιέται αίτημα των Σλάβων των Σκοπίων, για αλλαγή ονομασίας του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Ο Μπουτάρης το ξεφούρνισε λίγο καθυστερημένα.

Ο οποίος Μπουτάρης, θα μείνει στην ιστορία με τους χαρακτηρισμούς που του προσέδωσε ο μικρανεψιός του Τζιτζικώστας: «Επιλέγει να παίξει τον ρόλο του "χρήσιμου ηλιθίου", προκειμένου να πάρει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ για δήμαρχος Θεσσαλονίκης». Και συνεχίζει λέγοντας, ότι κάποια στιγμή θα φύγει το επίθετο "χρήσιμος".

«Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων πιστεύω ότι ο Μπουτάρης είναι λαγός της κυβέρνησης. Χθες επιβεβαίωσε ότι αποτελεί όνειδος για τον πολιτικό κόσμο και τη Θεσσαλονίκη», είπε ο Καλαφάτης. Δεν είναι βέβαιο τίνος λαγός είναι. Του Τσίπρα, ή του Ζάεφ; Ιδού το μεγάλο ερώτημα. Με τον Ζάεφ πάντως έχουν κοινό: Εκτιμούν και οι δύο τον Σόρος.

Είπε βέβαια ο δήμαρχος ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του. Μπορεί. Ίσως να μη είχε προτείνει να πάρει το αεροδρόμιο το όνομα του Νίκου Γκάλη, αλλά του Παναγιώτη Γιαννάκη, κι εμείς δεν καταλάβαμε καλά [Κάποιοι έκαναν λόγο και για το όνομα του Λυπηρίδη].