Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
x

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, εντόπισε περί τα 100 κειμήλια της Παναγίας της Σουμελά σε όλο τον κόσμο.

Τον θησαυρό του μνημειώδους μοναστηριού της Παναγίας της Σουμελά, στην Τραπεζούντα, έβαλε στο «μάτι» η τουρκική κυβέρνηση και μέσω του υπουργείου Πολιτισμού προσπαθεί να... βάλει και «χέρι», όπως αναφέρει δημοσίευμα του capital.gr.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, εντόπισε περί τα 100 κειμήλια σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε αυτό το πρίσμα, ακαδημαϊκοί που επισκέφθηκαν μουσεία συλλέκτες και πανεπιστήμια, με αφετηρία την Τραπεζούντα και επεκτεινόμενοι σε Κωνσταντινούπολη, Ελλάδα, Ιρλανδία, Αγγλία και ΗΠΑ, συνέκριναν πληροφορίες και έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή τους και τα οποία περιγράφουν τους θησαυρούς του μοναστηριού, από μεταλλικά έργα μέχρι χειρόγραφα και θρησκευτικά ρούχα.

Μεταξύ των έργων, υπάρχει και ένα, η αξία του οποίου δεν μπορεί να μετρηθεί με εκατομμύρια. Όταν το 1364, ο γιος του αυτοκράτορα Αλέξιου Γ΄ Μέγας Κομνηνού, ο Μανουήλ Γ΄ Μέγας Κομνηνός, ο πατέρας του του έδωσε δώρο έναν σταυρό με τον Ιησού Χριστό. Αυτό τον σταυρό, μαζί με άλλα έργα όπως την "πύλη με την άμπελο", λέγεται όταν τα έβγαλε από την Τουρκία, ομάδα Αμερικανών στρατιωτών, που ήταν μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα το 1950.

Οι χαμένοι θησαυροί της Μονής της Παναγίας της Σουμελά, στους απόκρημνους βράχους της κοιλάδας Altındere, στο Maçka, της Τραπεζούντας, ήρθαν στην ημερήσια διάταξη της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης (TBMM) λίγο πριν. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, σε άρθρο που στάλθηκε στο Κοινοβούλιο, είπε "προσδιορίστηκαν 77 κομμάτια της Μονής Σουμελά, ενός από τα σημαντικότερα μοναστήρια στην Ανατολία", σύμφωνα με τα αρχεία του υπουργείου.

Σχετικά με τις εργασίες στη Μονή, ο Ερσόι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρόλο που δεν πραγματοποιούνται αρχαιολογικές ανασκαφές, δεν έχουν αποκαλυφθεί πολιτιστικά αγαθά στις εργασίες αποκατάστασης που έγιναν μέχρι στιγμής.

Την 1η Μαρτίου 1925, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας της περιόδου, Şükrü Saraçoğlu, απέστειλε επιστολή στο πρωθυπουργικό γραφείο αναφέροντας μερικά από τα κειμήλια που υπήρχαν στο μοναστήρι:

- Ένα χρυσό στέμμα.

- Επιχρυσωμένα ασημικά σε σεντούκι, διακοσμημένα με σμάλτο και πέτρες γραμμένες στα ρωσικά.

- Σταυρός 125 γραμμαρίων διακοσμημένος με πράσινες πέτρες, κεντημένος γύρω από το σταυρό και τα χέρια.

- Ασημένιο βάθρο 350 γραμμαρίων με επιχρυσωμένα πόδια.

- Σετ κουταλιών με επτά κομμάτια από φλιτζάνια που ζυγίζουν οκτώ λίβρες το καθένα.

- Δύο κουτιά για καραμέλες σε σχήμα εκκλησίας που ζυγίζουν 250 κιλά.

- 1,6 κιλά ασήμι

- Ασημένιος δίσκος επτά κομματιών βάρους ενός κιλού

- πολλά χειρόγραφα βιβλία

Η Παναγία Σουμελά άνοιξε ξανά τις πόρτες της το 2010 έπειτα από 88 χρόνια, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2015 οι τουρκικές αρχές αναγκάστηκαν να την κλείσουν και πάλι λόγω σοβαρών κινδύνων για την ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και τη διατήρηση του μνημείου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ