Skip to main content

Η Τουρκία στέλνει το Yavuz στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το τουρκικό γεωτρύπανο θα καταπλεύσει σε τεμάχιο που ανήκει στην Total και την Eni - Εξέδωσαν navtex οι τουρκικές αρχές.

Κλιμακώνει την ένταση στη Μεσόγειο η Τουρκία ανακοινώνοντας σήμερα την αποστολή του γεωτρύπανου «Yavuz» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το alphanews.live της Κύπρου, ο νέος παράνομος γεωτρητικός στόχος της Άγκυρας βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του τεμαχίου 8 της κυπριακής ΑΟΖ και στα σύνορα με το τεμάχιο 12, περιοχή τα δικαιώματα της οποίας κατέχει η κοινοπραξία της γαλλικής Total και της ιταλικής ENI.

Ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σε δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu έκανε λόγο για νέα γεώτρηση που θα ονομαστεί «Λευκωσία 1», τονίζοντας πως πριν από δύο βδομάδες το γεωτρύπανο Yavuz ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του στο σημείο Μόρφου και επέστρεψε στην Μερσίνα.

*Με κόκκινο χρώμα η περιοχή όπου θα καταπλεύσει το Υavuz:



Η θαλάσσια περιοχή στην οποία η Τουρκία προγραμματίζει τη γεώτρηση βρίσκεται σε απόσταση ογδόντα περίπου ναυτικών μιλίων από τις κυπριακές ακτές, ενώ οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν navtex με την οποία ενημερώνουν τους ναυτιλομένους ότι οι εργασίες του «Yavuz» θα διαρκέσουν από τις 18 Ιανουαρίου 2020 εώς τις 24 Μαϊου 2020.



Καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στο alphanews.live ότι το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz βρίσκεται προς το παρόν ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Μερσίνας και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες να βάλει πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το τεμάχιο 8 δεν εντάσσεται στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές από την Τουρκία και στις «γκρίζες ζώνες» που κατά καιρούς παρουσιάζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης με διάφορους χάρτες. Την ίδια ώρα όμως, το τεμάχιο 8 βρίσκεται εντός των περιοχών που αξιώνει το ψευδοκράτος ως δικές του.