Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019
x

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΚΑΙ ΥΕΘΑ ΗΠΑ

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Με τον ασκούντα χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, συναντήθηκε σήμερα στην Ουάσινγκτον, στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Κατά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΘΑ, εξετάστηκε το άριστο επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, όπως προκύπτει από το πλήθος των κοινών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και από τον στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών, που έλαβε χώρα για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018.

Ο Έλληνας υπουργός προέβαλε τις εθνικές θέσεις κι αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες διεθνούς αμυντικής διπλωματίας που υλοποιεί η Ελλάδα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Επισήμανε, επίσης, την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τις προσπάθειες που  καταβάλλονται για τη διερεύνηση δραστηριοτήτων/ενεργειών, εντός του πλαισίου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Ευάγγελος Αποστολάκης σημείωσε πως είχε «μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση», που «επιβεβαιώνει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Προφανώς, δε συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα για το μέλλον, ούτε προέκυψαν δεσμεύσεις, αυτό άλλωστε αποτελεί δουλειά της όποιας κυβέρνησης προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές. Με τον ομόλογό μου, λοιπόν, αναφερθήκαμε στη μεγάλη πρόοδο της σημαντικής αμυντικής συνεργασίας που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τα τελευταία χρόνια. Οι σχέσεις μας, η στρατηγική μας σχέση, είναι σε άριστο, σε εξαιρετικό επίπεδο. Του είπα βέβαια και τις ανησυχίες μας και τις θέσεις μας για όλα τα θέματα, όπως επίσης το ίδιο έγινε και με όλους τους συνομιλητές μου τις προηγούμενες ημέρες, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Sullivan, τους γερουσιαστές Menendez, Risch και Reed. Θεωρώ, λοιπόν, ότι το συγκεκριμένο ταξίδι ήταν άκρως εποικοδομητικό, καθώς είχα την ευκαιρία να προβάλλω τις εθνικές μας θέσεις και να καταστήσω τους συμμάχους μας κοινωνούς των απόψεών μας για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας. Περάσαμε μια ζωντανή εικόνα τού τι συμβαίνει και συζητήσαμε διάφορα θέματα και διάφορες προτάσεις επί των λύσεων» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των επισκέψεων και επαφών του στην Ουάσινγκτον, ο κ. Αποστολάκης συνοδευόταν από τον πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χάρη Λαλάκο, ενώ επισκέφθηκε την πρεσβεία της Ελλάδας και συναντήθηκε με το προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ