Skip to main content

Η τραγική ιστορία του άστεγου που πέθανε χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Αρνούνταν οποιαδήποτε βοήθεια από κοινωνικές υπηρεσίες ο 60χρονος άστεγος που άφησε χθες την τελευταία του πνοή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Γνώριμος στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν ο άστεγος ο οποίος, το μεσημέρι της Τρίτης, άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, στην Αριστοτέλους.

Ο 60χρονος ενώ βρισκόταν στο πέταλο της Αριστοτέλους έπεσε στο έδαφος και κατέληξε, παρά τις προσπάθειες πληρώματος του ΕΚΑΒ, το οποίο κλήθηκε στο σημείο.

Θεσσαλονίκη: Άστεγος πέθανε από ανακοπή στην Αριστοτέλους - Στο νοσοκομείο ακόμη ένας

Ο άτυχος άντρας, ο οποίος ήταν από άλλο νομό, έως το 2018 φιλοξενούνταν στο Υπνωτήριο του δήμου Θεσσαλονίκης. Μετά όμως που άρχισε να λαμβάνει σύνταξη (σύμφωνα με πληροφορίες άνω των 800 ευρώ) και ως εκ τούτου δεν πληρούσε τα κριτήρια για να διαμένει σε κάποια δομή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 60χρονος φέρεται να ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ, γεγονός που επιβάρυνε την κατάστασή του.

Τέσσερις εισαγγελικές παραγγελίες για τη μεταφορά του

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτη Δημητριάδη, οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου με τις κοινωνικές λειτουργούς προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον άτυχο άντρα. Μάλιστα, υπήρξαν μετά από αίτημα του δήμου, τέσσερις εισαγγελικές παραγγελίες για την απομάκρυνσή του και τη μεταφορά του σε νοσηλευτικά ιδρύματα, προκειμένου να βοηθηθεί καθώς είχε θέμα με την υγεία του.

Η μια εισαγγελική παραγγελία ήταν το 2020 (7 Οκτωβρίου) και οι τρεις το 2021 και συγκεκριμένα 7Μαΐου, 14 Σεπτεμβρίου και τελευταία στις 25 Νοεμβρίου. «Αρνούνταν οποιαδήποτε βοήθεια προσπαθούσαμε να του προσφέρουμε. Δυστυχώς όμως είχε αυτή την τραγική κατάληξη», σημείωσε στη Voria.gr ο κ. Δημητριάδης.

Μετά από εισαγγελική εντολή και τις τέσσερις φορές, ο 60χρονος μεταφερόταν σε ψυχιατρική κλινική, από όπου λάμβανε εξιτήριο καθώς δεν έχρηζε περαιτέρω νοσηλείας.

Βάσει της νομοθεσίας, όπως επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, δεν μπορούν οι υπηρεσίες να απομακρύνουν τους αστέγους υποχρεωτικά από εξωτερικά σημεία όπου διαμένουν. Ο άτυχος άντρας ήταν ένα από τα 24 άτομα που είχε καταγραφεί από τη Δημοτική Αστυνομία ως άστεγος.

Στον 60χρονο θα διενεργηθεί νεκροψία – νεκροτομή προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του.

Δείτε ακόμα: Θεσσαλονίκη - Δύσκολη νύχτα για τους άστεγους - Χείρα βοηθείας από τη Δημοτική Αστυνομία

Φωτογραφία αρχείου