Skip to main content

Η Τράπεζα Κύπρου πωλεί τη θυγατρική Αυστραλίας

Η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε να προβεί στην πώληση της θυγατρικής της Bank of Cyprus Australia, αναμένοντας να εισρεύσουν 250 εκατ. ευρώ ρευστό στο ταμείο της.

Η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε να προβεί στην πώληση της θυγατρικής της Bank of Cyprus Australia (BOCA), αναμένοντας να εισρεύσουν 250 εκατ. ευρώ ρευστό στο ταμείο της και να υπάρξει θετική επίδραση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» η BOCA ιδρύθηκε το 2000 και σήμερα λειτουργεί 14 καταστήματα, εξυπηρετώντας κυρίως ιδιώτες και επιχειρήσεις της κυπριακής και ελληνικής παροικίας της Αυστραλίας. Προστίθεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, η τράπεζα είχε σύνολο δανείων, όσο και σύνολο καταθέσεων, περίπου 969 εκατ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρεται σε εκτιμήσεις για θετική συνεισφορά της τάξης των 77 εκατ. στο προσωρινό κεφαλαιακό απόθεμα (capital buffer) της Τράπεζας Κύπρου, όπως υπολογίστηκε στην Κεφαλαιακή Άσκηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Προστίθεται ότι το κέρδος του Συγκροτήματος από την πώληση υπολογίζεται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ, ενώ η πώληση υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων εποπτικών Αρχών της Αυστραλίας και της Κύπρου.

Η απόφαση για πώληση της θυγατρικής ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική του Συγκροτήματος για την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυσή του και αύξηση των ρευστών διαθεσίμων του. Η Ανώτατη Διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου έκριναν πως η πώληση της θυγατρικής τράπεζας στην Αυστραλία είναι προς το συμφέρον των μετόχων του Συγκροτήματος.

Προστίθεται ότι με τη Bendigo διασφαλίζεται και το συμφέρον των πελατών και του προσωπικού της BOCA, καθώς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες περιφερειακές τράπεζες της Αυστραλίας, με 1,4 εκατ. πελάτες και σύνολο ενεργητικού άνω των 38 δισ. ευρώ.

Πρόθεση της Bendigo είναι η διακράτηση της BOCA ως ξεχωριστής οντότητας που θα εξυπηρετεί τις τραπεζικές ανάγκες της κυπριακής και ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Μακεδών