Skip to main content

Η Τράπεζα Πειραιώς έτοιμη για την επόμενη ημέρα στην οικονομία

Συνέντευξη στη Voria.gr της επικεφαλής του Δικτύου της Τράπεζας Πειραιώς στη Β. Ελλάδα Μαρίας Μαυροματάκη - Η δυναμική Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου

Η κ. Μαρία Μαυροματάκη ανέλαβε πρόσφατα την ευθύνη του Δικτύου Βορείου Ελλάδος της Τράπεζας Πειραιώς. Στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται στη στρατηγική της Τράπεζας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των ιδιωτών, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν στο Βορειοελλαδικό τόξο.  

Κυρία Μαυροματάκη, τι σημαίνει για σας η ανάληψη της ευθύνης του δικτύου καταστημάτων της Τρ. Πειραιώς στη Βόρεια Ελλάδα;

Η ευθύνη του Δικτύου της Τράπεζας Πειραιώς στην Βόρεια Ελλάδα είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή. Γνωρίζω καλά την περιοχή, όπου η τράπεζα μας έχει σημαντικό αποτύπωμα, καθώς, παραδοσιακά, κατέχει πολύ υψηλά μερίδια στην αγορά. Ακόμη και μετά τον απαραίτητο εξορθολογισμό του Δικτύου, η Πειραιώς θα συνεχίσει να υπερτερεί αριθμητικά των Δικτύων των υπόλοιπων τραπεζών. Η κοινωνία της Β. Ελλάδος είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες και ανταποκρίνεται θετικά στην αυτοματοποίηση και στην εξυπηρέτηση μέσω των ψηφιακών συστημάτων. Παράλληλα όμως, απαιτεί  γερά θεμελιωμένες σχέσεις εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό ζητά άμεση επικοινωνία με τα στελέχη μας. Θεωρώ ότι οι συνεργάτες μας στην πρώτη γραμμή έχουν κατορθώσει όλα αυτά τα χρόνια να ανταποκριθούν με επιτυχία. Συνεχίζουμε με συνέπεια και επαγγελματισμό.

Είστε ικανοποιημένη από τη λειτουργία της Τρ. Πειραιώς την περίοδο της πανδημίας σε συνθήκες lockdown;

Η υποστήριξη προς τους πελάτες αποδεικνύεται έμπρακτα από την Τράπεζα, η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του lockdown διατήρησε όλες τις λειτουργίες της ανέπαφες, αναβαθμίζοντας συνεχώς τις ψηφιακές της υπηρεσίες. Τα καταστήματα μας στη Β. Ελλάδα δεν έλειψαν ούτε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο από την αγορά, κάτι που συνέβαλε στην άριστη εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο δραστηριοποιούνται κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες υπέστησαν βαρύτατα πλήγματα από την πανδημία. Πώς τις στηρίζει η τράπεζα;

Την επόμενη ημέρα, τώρα που η οικονομία ανοίγει ξανά, η τράπεζα Πειραιώς αξιοποιεί την πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία της για να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα. Η ρευστότητα συνιστά βασικό παράγοντα για την οικονομική ανάκαμψη. Σε αυτό το πεδίο η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει πολλά τα τελευταία χρόνια. Αλλά και τους τελευταίους μήνες, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες. Οι αριθμοί μιλούν καθαρά. Το 2018 η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε νέα δάνεια 3 δισ. ευρώ. Το 2019 οι χορηγήσεις μας ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ τους πρώτους πέντε μήνες του 2020, παρά την πανδημία του Covid-19, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων έφθασαν τα 2,2 δισ. ευρώ. Κάτι που προοιωνίζει ότι θα ξεπεράσουμε τον ετήσιο στόχο για χορηγήσεις 4,9 δισ. ευρώ. Στο πρόσφατο πρόγραμμα για νέο κεφάλαιο κίνησης με επιδότηση επιτοκίου προς τις επιχειρήσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα («ΤΕΠΙΧ ΙΙ») το ποσοστό που προσέλκυσε η Τράπεζα επί των συνολικών αιτήσεων συμμετοχής ήταν 37%. Στη Βόρεια Ελλάδα, το προσεχές διάστημα θα εκταμιευθούν μέσω του προγράμματος 48 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη είναι η ανταπόκριση για τα δάνεια με εγγύηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, στα οποία η ζήτηση ξεπέρασε την δυνατότητα του προγράμματος. Όλα αυτά αποτελούν έμπρακτη απόδειξη τόσο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας από την πλευρά της τράπεζας, όσο και για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν την τράπεζα Πειραιώς οι μικρομεσαίοι του ελληνικού επιχειρείν.

Πέραν του κορωνοϊού ποια είναι τα πλάνα σας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Ανεξαρτήτως των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν τους τελευταίους μήνες στην ελληνική οικονομία, η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαμορφώσει για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ένα ολοκληρωμένο μοντέλο τραπεζικής επιχειρήσεων, το Business Banking Plus. Το πακέτο περιλαμβάνει: Αναβαθμισμένη συνεργασία και συμβουλευτική καθοδήγηση από ειδικό συνεργάτη στην έδρα της επιχείρησης και το κατάστημα της Τράπεζας. Ταχύτερη εξυπηρέτηση με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και εξειδικευμένες λύσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Βασικός στόχος της Τράπεζας είναι η κατανόηση όλου το συναλλακτικού κυκλώματος μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται μία επιχείρηση και η ανάλυση του επιχειρηματικού σχεδίου της. Έτσι, τα εξειδικευμένα στελέχη μας παρέχουν λύσεις στα καίρια ερωτήματα που απασχολούν τον επιχειρηματία, όπως είναι η αύξηση των πωλήσεων, η ενίσχυση των υποδομών και ο περιορισμός των εξόδων, βοηθώντας παράλληλα στην αναγνώριση πιθανών κινδύνων.

Παρατηρείτε αυξανόμενη ζήτηση και στα δάνεια ιδιωτών;

Μέχρι να εκδηλωθεί η πανδημία υπήρχε ζωηρή ζήτηση για δάνεια ιδιωτών, κυρίως στεγαστικά. Για αγορά ή για επισκευή κατοικιών, που προορίζονται, κυρίως, για εκμετάλλευση. Τώρα που η κατάσταση ομαλοποιείται η τάση αυτή επιστρέφει. Η Τράπεζα Πειραιώς θα εξακολουθήσει να καλύπτει τις ανάγκες που θα προκύψουν και πάλι. Μάλιστα, εφαρμόζει ένα απόλυτα προσωποποιημένο τρόπο τιμολόγησης δανείων προς ιδιώτες, αναγνωρίζοντας ότι κάθε πελάτης είναι μοναδικός, με δικές του παραμέτρους πιστωτικής συμπεριφοράς, τις οποίες λαμβάνουμε υπόψιν. Έτσι δίνουμε  στον πελάτη την δυνατότητα να απολαμβάνει το κατάλληλο επιτόκιο και επομένως να συνδιαμορφώνει τους όρους του δανείου του.

Ο αγροτικός τομέας παραμένει στις προτεραιότητες της Τράπεζας Πειραιώς;

Ασφαλώς, αφού η τράπεζα μας αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων. Ο πρωτογενής τομέας ανέκαθεν λειτουργούσε ως πυλώνας ανάπτυξης, τόσο της τοπικής όσο και της εθνικής οικονομίας. Κι αυτό διότι έχει στενή σχέση με πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως η μεταποίηση, οι μεταφορές, το εμπόριο, ο τουρισμός, οι εξαγωγές. Και βέβαια είναι παράγοντας κοινωνικής συνοχής, αφού αποτελεί σημαντική πηγή απασχόλησης. Γι' αυτό, στην Τράπεζα Πειραιώς, η στήριξή του αγροτικού τομέα είναι στρατηγική επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι η προσέγγιση μας στην αγροτική οικονομία είναι ολιστική, προς τους παραγωγούς, προς τα συλλογικά τους σχήματα, προς τις βιομηχανίες της αγροδιατροφής, προς τα κανάλια διανομής, πώλησης και εξαγωγών. Σας θυμίζω μόνο ότι τα τελευταία χρόνια η Συμβολαιακή Γεωργία και η Κάρτα Αγρότη άλλαξαν το τοπίο στην αγροτική οικονομία. Παρείχαν στήριξη σε χιλιάδες παραγωγούς και εκατοντάδες μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες αξιοποιούν και εξάγουν τα προϊόντα της ελληνικής γης. Μέσα σε ένα έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η επόμενη μέρα του ελληνικού αγροτικού τομέα περνάει από τον εκσυγχρονισμό του, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός και ανταγωνιστικός. Είναι εξαιρετική συγκυρία ότι αυτή την περίοδο υπάρχει η δυνατότητα επιχορήγησης σημαντικών επενδύσεων μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα Σχέδια Βελτίωσης αποτελούν μέσον για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, με την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ορθολογική διαχείριση των εκμεταλλεύσεων.

Ήδη χιλιάδες αγρότες, Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμοί στη Βόρεια Ελλάδα –και σε ολόκληρη τη χώρα-  έχουν λάβει εγκρίσεις επιχορηγήσεων και η Τρ. Πειραιώς χρηματοδοτεί την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.