Skip to main content

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει οινοποιητικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Κλιμάκιο της Τράπεζας Πειραιώς επισκέφθηκε οινοποιητικές επιχειρήσεις στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία - Οι προοπτικές που διαγράφονται

Οι προοπτικές που διαγράφονται στον οινοποιητικό κλάδο μετά την επιστροφή στην κανονικότητα και την επιτυχή διαχείρισή των συνεπειών της πανδημίας βρέθηκαν στο επίκεντρο συναντήσεων που είχε κλιμάκιο της Τράπεζας Πειραιώς με οινοποιητικές επιχειρήσεις στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και συγκεκριμένα: Το Κτήμα Κυρ – Γιάννη στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας, το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή της Θεσσαλονίκης, το Οινοποιείο Νίκου Λαζαρίδη στη Δράμα, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στη Δράμα, τη Βιβλία Χώρα στην πλαγιά του Παγγαίου, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας και στο Κτήμα Τέχνη Οίνου, στο Μικροχώρι Δράμας.

Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την παραγωγική διαδικασία και την εύρεση του κατάλληλου εργατικού δυναμικού, την υιοθέτηση του μοντέλου αειφορίας μέσω έξυπνων παραγωγικών πρακτικών με σκοπό την βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος αλλά και επενδύσεων σε net metering με σκοπό την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των οινοποιητικών επιχειρήσεων.

Διευκρινίστηκε ότι δεν είναι μόνο οι επιπτώσεις της πανδημίας που επιβάλλουν αλλαγές στην πολιτική των οινοποιητικών εταιρειών, αλλά και η κλιματική αλλαγή με ακραία φαινόμενα καύσωνα και χαλαζιού, όπως του περασμένου καλοκαιριού. Οι οινοποιητικές επιχειρήσεις, βρίσκονται αντιμέτωπες με την μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων και την συνακόλουθη αύξηση τιμών στα σταφύλια, ενώ, την τρέχουσα χρονιά αντιμετωπίζουν ν και ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας.

Η Τράπεζα τόνισε τη δέσμευσή της να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και την στρατηγική της να εξετάσει τα καλά επενδυτικά πλάνα, αντιλαμβανόμενη τις ιδιαιτερότητες και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του κλάδου της οινοποιίας, παρέχοντας υπηρεσίες και εξειδικευμένα προϊόντα, συνδράμοντας στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Με αυτά τα δεδομένα οι οινοποιητικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εγρήγορση και προχωρούν στον σχεδιασμό των επενδυτικών τους σχεδίων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επικεντρώνοντας τις δράσεις τους στην βελτίωση του προϊόντος, την ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, αλλά και του οινοτουρισμού.  Άλλωστε, οι δρόμοι της κρασιού στοχεύουν σε μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία που εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι η επενδυτική δραστηριότητα των οινοποιητικών εταιρειών του κλάδου σε συνδυασμό με τις δράσεις εκσυγχρονισμού των αμπελώνων από την πλευρά των παραγωγών μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Στο κλιμάκιο στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, που επισκέφθηκε οινοποιία της Β. Ελλάδος συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Εμπορικής Τραπεζικής Αντώνης Κατραούρας, ο επικεφαλής των Επιχειρηματικών Κέντρων στη Β. Ελλάδα Ανδρέας Δημητριάδης, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Factoring Κωνσταντίνος Χριστοδούλου καθώς και οι διευθυντές των αρμόδιων Επιχειρηματικών Κέντρων.