Skip to main content

Οι τρύπες στη Συμφωνία των Πρεσπών και η ερώτηση για τα σήματα

Η πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ για τα εμπορικά σήματα, η αλλαγή ρότας στην πολιτική του Χαραντινάι και οι ασάφειες στις άδειες Κουφοντίνα.

Πρωτοβουλία για την προώθηση των συμφερόντων των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας που είτε έχουν στο καταστατικό τους παράγωγο της λέξης "Μακεδονία" είτε παράγουν προϊόντα με μακεδονικό εμπορικό σήμα, αναλαμβάνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τρέχουν οι αυτοδιοικητικοί και οι ιδιωτικοί φορείς να καλύψουν τις "τρύπες" της Συμφωνίας των Πρεσπών, που παρέχουν οφέλη στους Σκοπιανούς σε βάρος των Ελλήνων. Και γι’ αυτήν την Συμφωνία, Τσίπρας και Κοτζιάς δηλώνουν υπερήφανοι. Πολύ θα ήθελα να μάθω την ερμηνεία που δίνουν στον όρο υπερηφάνεια.

Απάντηση αλλ’ αντ’ αλλού, από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρη Αυλωνίτη, όπως συνηθίζουν οι Συριζαίοι: «Τα σήματα που έχουν καταχωρηθεί από ελληνικές επιχειρήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο και εμπεριέχουν αναφορές στην Μακεδονία είναι απολύτως προστατευμένα».

Το ξέρουν και οι κότες, κύριέ μου αυτό. Το ζήτημα είναι με αυτά που δεν έχουν καταχωρηθεί, και με αυτά που θα καταχωρούν οι αλβανοσλάβοι των Σκοπίων ως μακεδονικά. Θα αποφασίσει, λέει η Συμφωνία, κοινή επιτροπή σε δύο χρόνια. Υπάρχει κάπου γραμμένο, ότι σ’ αυτά τα δύο χρόνια οι Σκοπιανοί δεν θα κατοχυρώνουν εμπορεύματα ως "μακεδονικά"; Αυτό, πες μας.

Τα αλλάζει ο Χαραντινάι, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου: «Δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις από τη Σερβία, ούτε παραχωρούμε εδάφη μας, για να αποσπάσουμε την αναγνώριση. Αν αυτός είναι όρος, τότε καλύτερα να μην μας αναγνωρίσουν, καλύτερα να μην υπάρξει συμφωνία με το Βελιγράδι», δήλωσε.

Μέχρι προχθές, ζητούσε την απόσπαση από την Σερβία των τριών δήμων της Κοιλάδας του Πρέσεβο, χωρίς καμιά παραχώρηση στην Σερβία. Τώρα δεν θέλει καμιά ανταλλαγή.

Για να παρηγοριόμαστε: Για μια -1- θέση εργασίας πλήρους ωραρίου καθαριότητας στην Διεύθυνση Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας, υπέβαλαν αίτηση 6.198 άτομα. Στην συγκεκριμένη πρόσληψη χρειαζόταν να υπάρχει τουλάχιστον πτυχίο δημοτικού, ενώ η τελική επιλογή έγινε με δημόσια κλήρωση.

Το δικαστικό συμβούλιο αρνήθηκε την αιτούμενη άδεια στον Κουφοντίνα, επειδή «δεν προβλέπεται και δεν ρυθμίζεται ως προς τη χορήγηση αδείας σε καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως, δεν είναι επιτρεπτή, κατ’ άρθρο 55 παρ. 1 ΣΚ, η χορήγηση τακτικής αδείας στις περιπτώσεις αυτές, διότι ο νομοθέτης θα το προέβλεπε ρητά».

Απλή ερώτηση ενός αδαούς πολίτη: Τα προηγούμενα συμβούλια γιατί έκριναν διαφορετικά; Ποιο συμβούλιο έκανε το "λάθος"; Δηλαδή, η απόφαση θα εξαρτάται από την σύνθεση των συμβουλίων; Κάποιος δεν πρέπει να μας τα εξηγήσει αυτά;

Σαν συμπλήρωμα στο χθεσινό άρθρο της Voria.gr για την επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια. «Προκειμένου να μην χαθούν στην σκόνη του χρόνου», ο τουρκικός οργανισμός ΤΙΚΑ, αποφάσισε να αναστηλώσει στην περιοχή του Μαυροβουνίου, οθωμανικά ίχνη ή μνημεία οθωμανικού πολιτισμού, που δεν είναι τίποτε άλλο από χαμάμ, τζαμιά και γεφύρια.

Ο συντονιστής του TIKA, Ενβέρ  Ρεζουλογκουλάρι, ενημέρωσε τους Μαυροβούνιους ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι να αναστηλώσει  το παλιό χαμάμ και το τζαμί Ναμέζγιαχ, όπως επίσης και ότι θα υποστηρίξει και άλλα έργα που ανήκουν στο Δήμο Ούλτσινι και αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία του δήμου με την τουρκική πρεσβεία και τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.