Skip to main content

Οι τρεις μεγάλοι φόβοι του Αλέξη Τσίπρα για τις εκλογές

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουν συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, είναι η προοπτική να... κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια άποψη σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που "λέει" ότι: όσο τα γκάλοπ δίνουν - έστω και οριακά - την ΝΔ πρώτη, τόσο περισσότερες είναι οι δικές τους πιθανότητες για να κερδίσουν τις εκλογές. Παράλογο; Οχι ακριβώς.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουν μια ικανοποιητική συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, που θα τους δώσει την πρωτιά στις 20 Σεπτεμβρίου, είναι η προοπτική να... κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ. Αυτό, εκτιμούν, θα φοβίσει τους δικούς τους οπαδούς, οι οποίοι, έτσι, θα πάνε την Κυριακή για να τους ψηφίσουν.

Η άποψη αυτή έχει μια βάση. Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι έχουν τρεις και όχι έναν βασικούς αντιπάλους. Ο πρώτος είναι ο αυτονόητος: η ΝΔ. Ο δεύτερος είναι η προαναφερόμενη: η συσπείρωση. Ο τρίτος είναι ίσως ο μεγαλύτερος: η αποχή. Οποιος διαβάσει προσεκτικά τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, μπορεί να καταλάβει ότι στις 20 Σεπτεμβρίου ένα μεγάλο μέρος εκείνων που στις 25 Ιανουαρίου είχαν πάει στην κάλπη και είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πιθανό αυτή τη φορά να μην το πράξουν.

Για δύο λόγους:

α) είτε επειδή θέλουν να αποδοκιμάσουν το κόμμα του κ. Τσίπρα

β) είτε επειδή δεν είχαν ποτέ στενές σχέσεις με τη διαδικασία των εκλογών, οπότε, μπορεί να έκαναν μια εξαίρεση τον Ιανουάριο για τα μάτια του... νεαρού Τσίπρα, αλλά αυτή τη φορά θα εφαρμόσουν τον κανόνα και δεν θα πάνε στο εκλογικό τμήμα.

Το συμπέρασμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή, βάλλεται πανταχόθεν. Και μπορεί να θεωρεί ότι εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της ΝΔ, που δεν είναι άλλο από τη "δεξαμενή" των αναποφάσιστων, όμως, αν το καλοσκεφτεί κανείς, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή δεν θα μετατραπεί σε "σουρωτήρι".

Το πιο επίφοβο για την Κουμουνδούρου είναι ότι αυτό θα το αντιληφθούν μόνο το βράδυ της Κυριακής των εκλογών. Οταν, δηλαδή, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Νωρίτερα, μόνο εκτιμήσεις και ...ευχές μπορεί να κάνουν.