Skip to main content

Οι τρεις παράγοντες που έκριναν τη μάχη στον δήμο Χαλκηδόνας

Στην ήττα του κ. Μηντσιούδη συνετέλεσε, πέρα από τα λάθη που έκανε στην προεκλογική τακτική του, η φθορά την οποία εισέπραξε.

Τρεις ήταν οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι καθόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα στον δήμο Χαλκηδόνας στον οποίο επικράτησε τη δεύτερη Κυριακή ο Σταύρος Αναγνωστόπουλος με 59,26% και 10.248 ψήφους απέναντι στον Μαυρουδή Μηντσιούδη ο οποίος πήρε 40,74% και 7.045 ψήφους.

Ο πρώτος ήταν το ψηφοδέλτιο του κ. Αναγνωστόπουλου το οποίο υπερείχε έναντι αυτού του κ. Μηντσιούδη. Περίπου δύο μήνες πριν από τις εκλογές ο κ. Αναγνωστόπουλος ο οποίος πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία και είναι από τον Άγιο Αθανάσιο συνέπραξε με τον Ζήση Βαϊνά ο οποίος πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και κατάγεται από τη Χαλκηδόνα. Έτσι, οι δυο τους συγκρότησαν έναν πολυσυλλεκτικό συνδυασμό ο οποίος είχε και αρκετούς νέους σε ηλικία υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και κάλυπτε γεωγραφικά δύο από τις τρεις δημοτικές ενότητες με συνολικό αριθμό ψηφοφόρων περίπου 11.500.

Από την άλλη, ο κ. Μηντσιούδης, προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ και με καταγωγή από τα Κουφάλια (περίπου 5.700 ψηφοφόροι), είχε απέναντί του άλλους τρεις υποψηφίους δημάρχους από την ίδια περιοχή, τον Κώστα Σαραφίδη, επίσης κεντροαριστερής προέλευσης, τον Μηνά Μηντζαρίδη και τον Παναγιώτη Μαρκίδη, υποψήφιο του ΚΚΕ.

Αυτή η χωροταξική διάταξη εξασφάλισε τη σίγουρη είσοδο του κ. Αναγνωστόπουλου στον 2ο γύρο και μάλιστα με σημαντικό ποσοστό 37,57% έναντι του κ. Μηντσιούδη ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει στον εμφύλιο των Κουφαλίων συγκεντρώνοντας 26,61% (αφήνοντας πίσω του τον Σαραφίδη κατά περίπου 700 ψήφους).

Στον δεύτερο γύρο η επικράτηση του κ. Αναγνωστόπουλου ήταν καθολική καθώς κέρδισε με μεγάλη διαφορά σε Άγιο Αθανάσιο (85% έναντι 15%) και Χαλκηδόνα (65% προς 35%), ενώ ο Μηντσιούδης κέρδισε μόνο στα Κουφάλια με 77% έναντι 22%.
 
Στην ήττα του κ. Μηντσιούδη συνετέλεσε, πέρα από τα λάθη που έκανε στην προεκλογική τακτική του, η φθορά την οποία εισέπραξε καθώς ήταν αντιδήμαρχος όλα τα τελευταία χρόνια στη διοίκηση του Γιάννη Τσουκνιδά ο οποίος δεν κατέβηκε τελικά στις εκλογές καθώς είχε διαπιστώσει ότι δεν επρόκειτο να επανεκλεγεί.

Θητεία στην αυτοδιοίκηση έχει και ο κ. Αναγνωστόπουλος ο οποίος διετέλεσε πριν από αρκετά χρόνια αντιδήμαρχος στον παλιό δήμο Αγίου Αθανασίου, αλλά στη συνέχεια δεν ασχολήθηκε με τα αυτοδιοικητικά καθώς επέλεξε να ιδιωτεύσει ως μηχανικός - ελεύθερος επαγγελματίας. Στο νέο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη του νέου δημάρχου διαθέτει 12 έδρες σε σύνολο 33, συνεπώς θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους προκειμένου να συγκροτήσει πλειοψηφία τουλάχιστον 17 εδρών.