Skip to main content

Κορωνοϊός: Οι τρεις πονοκέφαλοι του ΑΠΘ μέσα στην πανδημία

Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης εν μέσω της πανδημίας.

Οι περίπου εκατό φοιτητές οι οποίοι εξακολουθούν να διαμένουν στις εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η αναπλήρωση των εργαστηριακών μαθημάτων καθώς και η τύχη της εξεταστικής του προσεχούς Ιουνίου, αποτελούν τους τρεις σημαντικότερους πονοκεφάλους για τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος. Τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία προέκυψαν από την αναστολή λειτουργίας του πανεπιστημίου λόγω της πανδημίας έχουν στον έναν ή στον άλλον βαθμό αντιμετωπιστεί με επάρκεια.

Τα εξ αποστάσεως μαθήματα τα οποία γίνονται μέσα από δύο διαδικτυακές πλατφόρμες καλύπτουν ένα πολύ υψηλό ποσοστό διδακτικών ωρών. Το ποσοστό τόσο των διδασκόντων όσο και των φοιτητών οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτά, μέσω της σύγχρονης ή και της ασύγχρονης εκπαίδευσης είναι άνω του 80% και σε πολλές περιπτώσεις και του 90%. Τα μαθήματα συνεχίζονταν ως και χθες Μεγάλη Τρίτη, ενώ θα επαναληφθούν και την εβδομάδα αμέσως μετά το τριήμερο του Πάσχα.

Παράλληλα, προς λύση οδεύει και το πρόβλημα με τα συγγράμματα τα οποία δεν τα έχουν παραλάβει ακόμη οι φοιτητές καθώς οι εκδοτικοί οίκοι οι οποίοι τα διανέμουν παραμένουν κλειστοί εδώ και εβδομάδες. Η λύση δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές να δηλώσουν μέσω διαδικτύου το σύγγραμμα που επιλέγουν για κάθε ένα από τα μαθήματα και εν συνεχεία αυτά θα σταλούν στη διεύθυνση της επιλογής τους με courier.

Τα εργαστήρια

Το μεγάλο αγκάθι, όσον αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία, είναι τα εργαστηριακά μαθήματα και κυρίως εκείνα για τα οποία απαιτείται η φυσική παρουσία διδασκόντων και φοιτητών. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρη Κωβαίο «ορισμένα από τα εργαστήρια γίνονται ήδη εξ αποστάσεως. Ωστόσο, τα περισσότερα είναι αδύνατον να γίνουν μέσω διαδικτύου. Εκείνο που σκεφτόμαστε είναι, όταν με το καλό ανοίξουν ξανά τα πανεπιστήμια, να κάνουμε εντατικά εργαστηριακά μαθήματα, καθώς στο μεταξύ, τα θεωρητικά θα τα έχουμε ήδη καλύψει δια της εξ αποστάσεως διδασκαλίας».

Η εξεταστική

Αβεβαιότητα υπάρχει και ως προς τη διενέργεια της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου για την οποία εξετάζονται, σε συνεργασία και με το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, τρία σενάρια. Το πρώτο είναι να μετακινηθεί η εξεταστική κατά μερικές εβδομάδες, προς το τέλος Ιουνίου και να ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 20 Ιουλίου. Αυτό προϋποθέτει ότι τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν κάποια στιγμή ως το τέλος Μαΐου ώστε να ολοκληρωθεί το διδακτικό έργο, κυρίως ως προς τα εργαστηριακά μαθήματα.

Το δεύτερο σενάριο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει δυνατότητα επαναλειτουργίας των πανεπιστημίων, είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα διενέργειας των εξετάσεων μέσω διαδικτύου. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει, όμως, νομοθετική ρύθμιση καθώς με το ισχύον καθεστώς οι εξετάσεις γίνονται υποχρεωτικά με φυσική παρουσία.
Το τρίτο σενάριο, το οποίο θεωρείται ως το πιο ακραίο, είναι η μεταφορά της εξεταστικής για τον Σεπτέμβριο, οπότε θα γίνουν τότε δύο εξεταστικές περίοδοι, η μία μετά την άλλη, το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, κάποιοι φοιτητές επί πτυχίω θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα καθώς έχουν προγραμματίσει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους τον Ιούνιο προκειμένου να συνεχίσουν από το φθινόπωρο μεταπτυχιακές σπουδές σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Οι ορκωμοσίες

Ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο αφορά τους επί πτυχίω φοιτητές έχει να κάνει με τις ορκωμοσίες. Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΑΠΘ, η λήψη πτυχίου προϋποθέτει να προηγηθεί η ορκωμοσία η οποία όμως απαιτεί υποχρεωτικά τη φυσική παρουσία των αποφοίτων. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, κάτι τέτοιο είναι αυτή την εποχή αδύνατον. Για τον λόγο αυτόν η Σύγκλητος του ΑΠΘ απέστειλε προς το υπουργείο, προκειμένου να προωθηθεί προς δημοσίευση στο ΦΕΚ, πρόταση τροποποίησης του εσωτερικού κανονισμού του Ιδρύματος, δια της οποίας δίνεται η δυνατότητα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως αυτή της πανδημίας, να χορηγείται πτυχίο χωρίς να έχει γίνει ορκωμοσία, η οποία θα μπορεί να γίνει κάποια στιγμή αργότερα, εφόσον το επιθυμεί ο απόφοιτος.

Παράλληλα, με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την Μεγάλη Δευτέρα, δίνεται η δυνατότητα για «κατ' εξαίρεση δημόσια υποστήριξη διδακτορικών διατριβών μέσω τηλεδιάσκεψης».

Πάσχα στις εστίες

Τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ απασχολεί τέλος, το γεγονός ότι στις φοιτητικές εστίες εξακολουθούν να διαμένουν περί τους εκατό φοιτητές και φοιτήτριες οι οποίοι απ' ότι φαίνεται, θα παραμείνουν σε αυτές καθ' όλη την περίοδο του Πάσχα. Την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε η Επιτροπή Φοιτητικών Εστιών η οποία συνέταξε επιστολή που την απέστειλε προς τους αρμόδιους υπουργούς (Κεραμέως, Κικίλια, Χαρδαλιά), αλλά και προς τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η ομαδική διαμονή όλων αυτών των φοιτητών στους χώρους των εστιών, όπου μοιράζονται τους κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες, μπάνια κ.λπ.), εξέρχονται και εισέρχονται ελεύθερα, δέχονται επισκέψεις ή ακόμη διοργανώνουν εκδηλώσεις, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία τους. Δυστυχώς, παρά την προσπάθεια και τις συνεχείς εκκλήσεις μας για να εγκαταλείψουν τις εστίες, και σύμφωνα με σχετικές υπουργικές αποφάσεις, αυτό δεν κατέστη εφικτό».

Η Επιτροπή απευθύνει έκκληση προς τους αρμοδίους «για την κατά το δυνατόν άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας αυτών των φοιτητών. Ως ένα πρώτο μέτρο προτείνουμε την εξέταση όλων των διαμενόντων φοιτητών για τη διαπίστωση τυχόν νόσησής τους από τον κορωνοϊό, καθώς και τη λήψη αυστηρών μέτρων προστασίας τους, όπως η διάθεση αντισηπτικών και γαντιών και η συνεχής απολύμανση των χώρων διαμονής τους».

Η Επιτροπή ζητά τη λήψη αυτών των προληπτικών μέτρων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από μερικές ημέρες φοιτήτρια των εστιών μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τεστ για τη νόσο covid-19 στο οποίο υποβλήθηκε βγήκε ευτυχώς αρνητικό.

Σημειώνεται ότι σε όλους όσους διαμένουν στις εστίες καθώς και σε άλλους περίπου πενήντα αλλοδαπούς φοιτητές οι οποίοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο, χορηγείται καθημερινά φαγητό με μέριμνα του πανεπιστημίου.