Skip to main content

ΝΔ Θεσσαλονίκης:Τρεις προτεραιότητες και ΕΡΤ3 ενόψει έλευσης Μητσοτάκη

Ο Τ. Σπηλιόπουλος, μιλάει για την ατζέντα της Παρασκευής, το κόμμα και τα ζητήματα της περιοχής. «Η ΕΡΤ3 δεν μπορεί να είναι 'περίπτερο' της Αθήνας».

Τρεις προτεραιότητες έχει στην ατζέντα του για την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν, αλλά και στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ, ο κομματικός μηχανισμός της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Ν. Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Τάσος Σπηλιόπουλος, έχει διαμορφώσει και ιεραρχήσει μια καθαρά πολιτική ατζέντα, καθώς σε επίπεδο έργων υποδομής για την πόλη και το νομό, αλλά και ζητημάτων τοπικού ενδιαφέροντος, που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, η ατζέντα είναι σχεδόν δεδομένη και διαχρονική. Άλλωστε, τα συγκεκριμένα ζητήματα τίθενται από τους φορείς της πόλης (αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς, κοινωνικούς κτλ.), οπότε το κόμμα, σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο, οφείλει να έχει μια πιο κοινωνική και πολιτική προσέγγιση.

Τρεις προτεραιότητες

Τα τρία ζητήματα, τα οποία συζήτησε εκτενώς και με τους βουλευτές του νομού, ο κ. Σπηλιόπουλος (και υπήρξε συμφωνία) είναι:

1.Διασφάλιση της συνεργασίας, με ξεκάθαρους και διακριτούς ρόλους, από τον κομματικό μηχανισμό, τους βουλευτές, τους αυτοδιοικητικούς κτλ.

2.Διαρκής ενημέρωση από τις νέες διοικήσεις των φορέων και οργανισμών για την πορεία τους και τα μείζονα ζητήματα, προκειμένου όλοι όσοι μιλούν στην κοινωνία και στα ΜΜΕ να έχουν ενιαία «γραμμή», έκφραση και παρουσία και να μην υπάρχει πολυφωνία και πολυδιάσπαση απόψεων και θέσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες για το τι υποστηρίζει η ΝΔ για κάθε ζήτημα της Θεσσαλονίκης. «Να δίνεται η εικόνα ενός συντεταγμένου κόμματος», όπως σημειώνει ο κ. Σπηλιόπουλος.

3.Ανάδειξη των σημαντικότερων προβλημάτων της πόλης και της κοινωνίας. Σε τοπικό επίπεδο θα ιεραρχούνται τα προβλήματα και οι προτεραιότητες, ώστε αφενός να ασκείται συνολική πίεση, με συντονισμένο και πιο αποτελεσματικό τρόπο. Δεν είναι άλλωστε το μόνο μείζον ζήτημα η ανάπλαση της ΔΕΘ, αλλά και τα θέματα στο χώρο της υγείας, της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και πολλά άλλα. «Την ατζέντα τη βάζει η ίδια η κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Είμαστε και πρέπει να αποδεικνύουμε διαρκώς ότι παραμένουμε ένα ανοιχτό κόμμα», λέει ο κ. Σπηλιόπουλος.

Προφανώς στην ατζέντα είναι και η διαχείριση των θεμάτων της επικαιρότητας, ζητήματα τα οποία παρακολουθεί ο τοπικός κομματικός μηχανισμός και τα θέτει κεντρικά και στα υπουργεία, ώστε να δίνονται λύσεις, συνδράμοντας έτσι ενεργά στο έργο της κυβέρνησης.

Στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη την ερχόμενη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σπηλιόπουλος έχει προγραμματίσει εκτός των άλλων και συναντήσεις με τα κεντρικά κομματικά στελέχη, με στόχο την αποκατάσταση στενότερης συνεργασίας, καθώς μετεκλογικά άλλαξαν οι ρόλοι και αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία για απευθείας συνεννόηση, μετά το καλοκαίρι. Εξάλλου, αλλαγές γίνονται αυτή την περίοδο και στη Διοικούσα Επιτροπή. Στόχος είναι τα λειτουργικά και οργανωτικά ζητήματα του κόμματος και προφανώς η βέλτιστη δυνατή συνεργασία εν όψει και των εγκαινίων της ΔΕΘ. Δεδομένου ότι φέτος ο κ. Μητσοτάκης έρχεται για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στην Έκθεση, δεν προγραμματίζεται κάποια πολύ μεγάλη κινητοποίηση, αφού λίγο ως πολύ το πρόγραμμα είναι σφιχτό και δεδομένο. Έτσι, ο τοπικός κομματικός μηχανισμός θα ακολουθήσει την... πεπατημένη, ενώ το πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα καθοριστεί αποκλειστικά από το δικό του γραφείο, δεδομένου ότι δεν θα περιλαμβάνει κάποια περιοδεία ή κάτι αντίστοιχο εκτός πλαισίου ΔΕΘ.

Η ΕΡΤ3

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τόσο τον τοπικό «γαλάζιο» κόσμο, όσο και τον κομματικό μηχανισμό είναι η ΕΡΤ3.

Επειδή υπάρχει διαγκωνισμός «γαλάζιων» στελεχών για τη γενική διεύθυνση και τη διοίκηση του τρίτου καναλιού της ΕΡΤ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο τοπικός κομματικός μηχανισμός έχει αποστασιοποιηθεί ως προς το ζήτημα των προσώπων (ακούγονται άλλωστε τόσα πολλά...), βάζοντας το θέμα της ΕΡΤ3 σε άλλη βάση.

Ποια είναι αυτή; «Η ΕΡΤ3 δεν μπορεί να είναι 'περίπτερο' της Αθήνας», λέει ο κ. Σπηλιόπουλος. Ο πρόεδρος της Διοικούσας άλλωστε, έχει εμπειρία από την ΕΡΤ3, καθώς διατέλεσε πρόεδρός της και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα...

«Το θέμα της ΕΡΤ3, επειδή μας αφορά όλους, πρέπει να μπει στη σωστή βάση. Σήμερα όλοι συζητούν ποιος θα πάρει τις θέσεις στη διοίκηση. Για την ΕΡΤ3 όμως ποιος συζητάει ουσιαστικά; Όταν ήμουν πρόεδρος υπήρχε αυτονομία του καναλιού και μια σημαντική αυτοτέλεια. Προφανώς και συμφωνώ με τη συνεργασία με την ΕΡΤ κεντρικά, όμως η ΕΡΤ3 δεν μπορεί να αναγκάζεται να περιμένει υπογραφή από την Αθήνα ακόμη και για να προμηθευτεί χαρτί υγείας... Πρέπει να πάμε σε μια θεσμική κατοχύρωση της αυτονομίας της ΕΡΤ3, ώστε να αποκτήσει διοικητικό συμβούλιο και να λειτουργήσει επιτελώντας τον πραγματικό της ρόλο, που είναι η ανάδειξη των θεμάτων της περιφέρειας. Σήμερα η ΕΡΤ3 είναι άλλη μια γενική διεύθυνση της ΕΡΤ και όλα καθορίζονται από την Αθήνα», επισήμανε στη Voria.gr ο κ. Σπηλιόπουλος.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής μάλιστα έχει ετοιμάσει εγγράφως πρόταση για την ενδυνάμωση του ρόλου της ΕΡΤ3, την οποία θα υποβάλει στην κυβέρνηση, θεωρώντας ότι «μέσα από το συμμάζεμα συνολικά της ΕΡΤ μπορούμε να διασφαλίσουμε και τον επιθυμητό βαθμό αυτονομίας της ΕΡΤ3. Το τελευταίο σχήμα της ΕΡΤ3 δεν είναι το επιθυμητό».