Skip to main content

Οι τρεις βουλευτίνες Θεσσαλονίκης της Λαϊκής Ενότητας μιλούν στη Voria

Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννα Γαϊτάνη και Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου εξηγούν το «μονόδρομο» του... χωρισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την αποφασιστικότητά τους να αποσυνδεθούν πλέον πλήρως από το ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν οι τρεις βουλευτίνες Θεσσαλονίκης του κόμματος, που ανεξαρτητοποιήθηκαν και πλέον είναι μέλη της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας και του νέου κόμματος «Λαϊκή Ενότητα», υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, με δηλώσεις τους στη Voria.gr.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και η Γιάννα Γαϊτάνη από την Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης και η Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου από τη Β' εξέφρασαν στη Voria.gr την πεποίθησή τους ότι η ανεξαρτητοποίηση ήταν μονόδρομος ως επιλογή, όπως άλλωστε είχαν δηλώσει με εμφατικό τρόπο και με την ψήφο τους στη Βουλή ενάντια στο μνημόνιο και τα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση.

Επιρρίπτουν ευθύνες στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσπαση του κόμματος, χαρακτηρίζοντας πάντως την απόφασή τους «δύσκολη» και «επώδυνη», ενώ δηλώνουν αποφασισμένες να στηρίξουν το νέο κόμμα, που θα συγκροτηθεί τις επόμενες μέρες και θα είναι υποψήφιες με τις λίστες του στις επικείμενες εκλογές.

Δ. Χαραλαμπίδου

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση πρέπει να παραδεχτώ. Ωστόσο, εκλεχθήκαμε για να υπηρετήσουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που πλήττεται από τα μνημόνια και δεν είχαμε έτσι άλλη επιλογή πλέον. Αυτό άλλωστε για το οποίο μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός θα συνεχίσουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα», επισήμανε η Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία άλλωστε ανακοίνωσε από το προεδρείο και την ανεξαρτητοποίηση των πρώτων 25 βουλευτών και τη δημιουργία της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας «Λαϊκή Ενότητα». Η δήλωση της κ. Χαραλαμπίδου άλλωστε στη Voria.gr έγινε λίγο πριν από τη συνέντευξη τύπου που θα δώσει η «Λαϊκή Ενότητα» ως πρώτη δημόσια πολιτική παρέμβαση του νέου κόμματος που μπαίνει στη ζωή μας.

Λ. Αμμανατίδου

Η κ. Αμμανατίδου τόνισε ότι «ήταν μια επώδυνη απόφαση, αλλά δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε μια πολιτική που επιβλήθηκε από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είχε σχέση ούτε με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ούτε με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, δε λειτούργησαν τα συλλογικά όργανα του κόμματος και συνεπώς ήταν αδύνατο να συνεχίσουμε να στηρίζουμε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία απώλεσε το 'Αριστερά' και έγινε μνημονιακή. Συγκροτούμε το νέο κόμμα, πρεσβεύοντας τις αρχές τις οποίες σταθερά διακηρύσσουμε και για τις οποίες μας εξέλεξε βουλευτές ο ελληνικός λαός».

Γ. Γαϊτάνη

Η κ. Γαϊτάνη σημειώνει ότι «έπειτα από πέντε μήνες διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατέληξε στο τρίτο μνημόνιο. Ένα μνημόνιο που περιλαμβάνει τα μέτρα που δεν υλοποιήθηκαν από τα προηγούμενα δύο αλλά και νέα ακόμα σκληρότερα για τα λαϊκά στρώματα. Ένα μνημόνιο που, με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, 'αυτόματη' περικοπή δημοσίων δαπανών για να βγαίνουν οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί και με ακόμα πιο σκληρή εποπτεία του κουαρτέτου, για κάθε ευρώ που θα δαπανάται, δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελιγμών όπως υπόσχεται η κυβέρνηση. Αντίθετα, απαιτεί την ακόμα πιο βίαιη αναδιανομή του πλούτου από το πιάτο των φτωχών στην τσέπη των πλούσιων, ντόπιων και ξένων».

Η ίδια εξηγεί ότι «ο νέος πολιτικός φορέας θα συνεχίσει και θα εμβαθύνει την παράδοση του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, θα χτίσει κινηματικές συμμαχίες με τους λαούς της Ευρώπης και θα εκφράσει όλους και όλες που αντιστάθηκαν στους εκβιασμούς, πρότειναν εναλλακτικές λύσεις, επέμειναν να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις του 'όχι' και των κινημάτων που παρέμειναν ζωντανά όπως των Σκουριών, της κυριακάτικης αργίας, της υπεράσπισης των προσφύγων, των λιμανιών κ.α. Εγώ και άλλοι σύντροφοι και συντρόφισσες, από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε καθήκον μας να ανταποκριθούμε άμεσα. Αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής και της δημοκρατίας σήμερα, ως την οριστική ανατροπή της λιτότητας και αυτών που την επιβάλλουν».