Skip to main content

Η UBS «δίνει» τους φοροδιαφυγάδες

Οι ελβετικές αρχές είναι πλέον ελεύθερες να διαβιβάσουν στις αμερικανικές φορολογικές αρχές τα ονόματα 4.450 πελατών της UBS που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή.
Το ελβετικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τελικά σήμερα τη συμφωνία ανάμεσα στη Βέρνη και την Ουάσινγκτον για τη διαβίβαση στις ΗΠΑ τραπεζικών στοιχείων χιλιάδων πελατών της τράπεζας UBS που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.

Ύστερα από ένα πινγκ πονγκ τριών εβδομάδων, τα δυο σώματα του ελβετικού Κοινοβουλίου ενέκριναν τη συμφωνία, η οποία είναι αντίθετη με το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο.

Τα δυο σώματα του ελβετικού Κοινοβουλίου είχαν εγκρίνει την Τρίτη τη συμφωνία, η οποία υπεγράφη τον Αύγουστο του 2009 ανάμεσα στη Βέρνη και την Ουάσινγκτον.

Όμως, οι βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου (Κάτω Βουλή) ενέκριναν τη συμφωνία με τον όρο να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους για το θέμα αυτό με δημοψήφισμα. Κάτι στο οποίο προέβαλε αντιρρήσεις το Συμβούλιο των Καντονίων (Άνω Βουλή).

Στη διάρκεια μιας συνεδρίασης συμφιλίωσης σήμερα, τα δυο σώματα του Κοινοβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία βάζοντας στην άκρη την ιδέα του δημοψηφίσματος.

Οι ελβετικές αρχές είναι πλέον ελεύθερες να διαβιβάσουν στις αμερικανικές φορολογικές αρχές τα ονόματα 4.450 πελατών της UBS που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, δίνοντας τέλος σε ένα σκάνδαλο που είχε σοβαρές επιπτώσεις στη φήμη της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας.

Ο γενικός διευθυντής της UBS Οσβαλντ Γκρίμπελ χαιρέτισε «την έγκριση από το ελβετικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας Βέρνης-Ουάσινγκτον».

Η ελβετική κυβέρνηση, οι σχέσεις της οποίας με την Ουάσινγκτον θα απειλούντο σοβαρά σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, τόνισε ότι τίποτα δεν εμποδίζει πλέον τη διαβίβαση των στοιχείων των πελατών της UBS.

«Η έγκριση της συμφωνίας από το ελβετικό Κοινοβούλιο επιτρέπει στην Ελβετία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει λάβει και στις οποίες είναι προσηλωμένη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», τονίζεται σε ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης.