Skip to main content

Η UNICEF γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού στη Θεσσαλονίκη

Η UNICEF γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού και την 30ή Επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού στη Θεσσαλονίκη

Εορταστική εκδήλωση για την 30ή Επέτειο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού (20 Νοεμβρίου*),  διοργανώνει η αποστολή της UNICEF στην Ελλάδα, με την υποστήριξη και συμμετοχή της ΧΑΝΘ, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στην Πλατεία ΧΑΝΘ, στη Θεσσαλονίκη.
 
Η ομάδα της UNICEF μαζί με εθελοντές θα βρίσκεται από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου στην Πλατεία της Χ.Α.Ν.Θ., προκειμένου να ενημερώσουν παιδιά και μεγάλους σχετικά με την Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού και τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) μέσα από διαδραστικές πλατφόρμες, δραστηριότητες, παιχνίδια και αναμνηστικά δώρα.

Η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989 και έως σήμερα έχει επικυρωθεί από 196 χώρες. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992. Φέτος, 30 χρόνια μετά, ο ΟΗΕ μέσω της UNICEF και σε συνεργασία με κυβερνήσεις, διεθνείς φορείς και ανεξάρτητες αρχές, διοργανώνει εκδηλώσεις για τον εορτασμό  της Επετείου ανά τον κόσμο.

Ο εορτασμός της 30ης Επετείου στην Ελλάδα κορυφώθηκε με την φωταγώγηση του Παρθενώνα στο χρώμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου. Η φωταγώγηση της Ακρόπολης πρόκειται για μια ιστορική και συμβολική ενέργεια στην οποία προέβει με απόφασή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, συμμετέχοντας έτσι στην παγκόσμια καμπάνια φωταγώγησης μνημίων παγκόσμιας κληρονομιάς προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας.  

*Ο καθιερωμένος ετήσιος εορτασμός ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού (20 Νοεμβρίου) είχε αναβληθεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.