Skip to main content

Η Βαλκανική Πλατεία έρχεται και φέτος στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Από τις 27 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτεμβρίου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών θα μεταμορφωθεί σε μια τεράστια και πολύχρωμη πλατεία γεμάτη ήχους.

Με «ουρανό» τον πολιτισμό και την ελεύθερη έκφραση και με «πυξίδα» τη συνεργασία, την αλληλεπίδραση, το αντάμωμα, τον διάλογο και την επικοινωνία, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών επιμένει να αναζητά σε κάθε «Βαλκανική Πλατεία» ενωτικούς κρίκους, ακούσματα, γεύσεις, εμπνεύσεις και δημιουργίες, από αυτές που χαρίζουν στα Βαλκάνια τη μοναδικότητά τους. 

Σε ένα «ταξίδι» που μοιάζει να μην έχει ούτε αφετηρία ούτε τέρμα, με κάθε σταθμό διαφορετικό αλλά και ίδιο, η «Βαλκανική Πλατεία» αποτελεί εδώ και 18 χρόνια το σημείο συνάντησης ανθρώπων, πολιτισμών και αξιών που εξελίσσεται  σε γιορτή της τέχνης, της παράδοσης και του πολιτισμού, σε μια γιορτή φιλικής συμβίωσης των λαών της βαλκανικής γειτονιάς.

Από τις 27 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτεμβρίου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών θα μεταμορφωθεί σε μια τεράστια και πολύχρωμη πλατεία, γεμάτη ήχους, γεύσεις, αρώματα και χρώματα των Βαλκανίων, που θα μεταφέρει για ακόμα μία χρονιά ξεκάθαρα το μήνυμα της συνεργασίας και της αρμονικής συμβίωσης, σε έναν κύκλο πολυποίκιλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που εξυψώνουν τη φιλία, γκρεμίζουν τις διαφορές και υπογραμμίζουν τις ομοιότητες, τα κοινά, τους ενωτικούς κρίκους μεταξύ των Βαλκάνιων λαών.

«…σε αυτή τη γωνιά του κόσμου χωράμε όλοι και μπορούμε να ζούμε και να δημιουργούμε ειρηνικά και αδελφωμένα…»

«Η ‘Βαλκανική Πλατεία’ μας καλεί και πάλι. Είναι το σημείο όπου μας φέρνουν οι παράλληλες πορείες μας, εκεί όπου καταλήγουν τα πολυδαίδαλα ιστορικά μονοπάτια του κάθε λαού. Το μέρος όπου παραμερίζουμε τις όποιες διαφορές μας» σημειώνει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «Όσο κι αν υπάρχουν στοιχεία που μας διαχωρίζουν, δεν είναι αρκετά για να ακυρώσουν τον κοινό μας παρανομαστή. Φτάνει κάθε φορά να ανταμώσουμε σε μία βαλκανική πλατεία για να επιβεβαιωθεί αυτό που νιώθουμε μέσα μας, ότι σε αυτή τη γωνιά του κόσμου χωράμε όλοι και μπορούμε να ζούμε και να δημιουργούμε ειρηνικά και αδελφωμένα, όπως εδώ και τόσους αιώνες». «Στήνουμε κάθε χρόνο έναν χορό που τα βήματά του μας βγάζουν έξω από τα όποια ‘τείχη’ διχόνοιας και απομόνωσης» τονίζει ο δήμαρχος, καλώντας όλους του πολίτες του δήμου και ολόκληρης της πόλης να απολαύσουν το φετινό πρόγραμμα, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα ειρήνης και φιλίας.

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Μάριος Φραγκούλης, Γιώργος Μαργαρίτης, Νατάσα Μποφίλιου είναι τρεις μόνο από τους κορυφαίους καλλιτέχνες που φέτος θα εμφανιστούν σε αυτή την Πλατεία του Πολιτισμού των Βαλκανίων, και θα μοιραστούν τη σκηνή με καλλιτέχνες από τη Σερβία, την Τουρκία, την Αλβανία, στον μεγάλο αυτό κύκλο εκδηλώσεων που μέσα από τη μουσική, τη λογοτεχνία, τα εικαστικά και την παράδοση ενώνει τους λαούς της Βαλκανικής χερσονήσου προάγοντας τις έννοιες της φιλίας και της συνεργασίας.
Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, στο συμβολικό χώρο των στα Συμμαχικών Κοιμητηρίων, επί της οδού Λαγκαδά, με μια μεγάλη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη και είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Προάγγελο των εκδηλώσεων αποτελεί η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Αυγούστου, στη Νεάπολη, κατά τη διάρκεια της οποίας μουσικοχορευτικά συγκροτήματα θα συναντηθούν στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) και θα περιδιαβούν στις γειτονιές της Νεάπολης με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, και αυτή τη χρονιά η… παιδική Βαλκανική Πλατεία θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους λιλιπούτειους επισκέπτες της με ένα ιδιαίτερα πλούσιο και προσεγμένο πρόγραμμα.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.