Skip to main content

Η νέα βιομηχανική πολιτική όπως την οραματίζεται η κυβέρνηση

Τι ειπώθηκε στο συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, για την επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας.

Από ολότελα διαφορετικές και αντιτιθέμενες θέσεις προσεγγίζουν το θέμα της ανάπτυξης και της απασχόλησης, όπως και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως καθαρά αναδείχθηκε στο συνέδριο για την "Επανεκκίνηση της Ελληνικής Βιομηχανίας" που πραγματοποιείται με διοργάνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Το συνέδριο του ΣΒΒΕ για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας πραγματοποιείται όταν ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, Grexit, ευρώ ή δραχμή.

Άλλωστε ο γ.γ. Βιομηχανίας, Γιάννης Τόλιος, άνοιξε τον χαιρετισμό του λέγοντας "δεν κατανοώ τις δυνάμεις που καλούν την κυβέρνηση να υπογράψει ότι απαιτούν οι θεσμοί. Μπορεί η χώρα να έχει μέλλον αν δε γίνει ρύθμιση του τεράστιου χρέους και, με υφεσιακά μέτρα;"

Στη θέση του κ. Τόλιου, γρήγορα υπήρξε αντίλογος  από την κ. Μπακογιάννη, βουλευτή της ΝΔ, η οποία ζήτησε παραμονή στο ευρώ και την Ευρώπη, όσο επώδυνη και αν είναι μία συμφωνία, "γιατί δεν παίζουμε με την ταυτότητα, τις προοπτικές και το μέλλον της χώρας".

Ο κ. Τόλιος, παρουσιάζοντας την βιομηχανική πολιτική της κυβέρνησης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αξιοποίηση Κοινοτικών πόρων για τη χρηματοδότησή της σε μία περίοδο δύσκολη για τον τραπεζικό τομέα, για έρθει σε λίγο η απάντηση από την κ. Μπακογιάννη, ότι για να μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ, θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ γιατί..."καρπούζια και αυγά στην ίδια μασχάλη δε χωράνε".

Ο γ.γ. Βιομηχανίας υποσχέθηκε τη διαμόρφωση μίας πραγματικά νέας βιομηχανικής πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, το βάρος δε θα πέσει αποκλειστικά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς μερίδιο μπορούν να έχουν και οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί, η κοινωνικά αλληλέγγυα επιχειρηματικότητα, όπως και η νεανική επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης, θα αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα όπως το χρηματοδοτικό, οι αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων - ζήτημα που προτείνεται να χειριστεί διυπουργική επιτροπή- το φορολογικό, αλλά και η κατανομή των οφελών από την ανάπτυξη σε κοινωνία και εργαζομένους.

Τέλος, αναφερόμενος στη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας, ο κ. Τόλιος είπε ότι πολλά οφέλη θα προκύψουν από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τη Ρωσία για το Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό και τη σύνδεση της χώρας με ενεργειακά δίκτυα.

Στην τοποθέτησή της η κ. Μπακογιάννη, έκανε πρώτα αναφορά στη περίφημη επιδιωκόμενη συμφωνία λέγοντας ότι η ελληνική πρόταση, κινείται σε λάθος κατεύθυνση καθώς στηρίζεται σε υπερφορολόγηση και όχι στη μείωση των δαπανών, όπως θα έπρεπε.  

Στη συνέχεια απάντησε στο "ενεργειακό όνειρο" της κυβέρνησης, λέγοντας ότι άμεσα οφέλη, ακόμη και αν προχωρήσει ο συγκεκριμένος αγωγός, δε θα προκύψουν.

Η πρώην υπουργός τόνισε ότι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας θα έρθει από την ιδιωτική οικονομία και όχι από επιχειρήσεις του δημοσίου.

Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε από όλους να πούνε πλέον την αλήθεια στον ελληνικό λαό γιατί  "αν δεν είχαν όλοι, στα προηγούμενα χρόνια, τις δικές τους προσωπικές ατζέντες, σήμερα θα είχαμε τελειώσει με τα μνημόνια, Τώρα όμως η αλήθεια δε κρύβεται".

Πάντως, παρά τις διαφορετικές τους θέσεις, οι δύο παραπάνω ομιλητές συμφώνησαν τουλάχιστον στο ότι απαιτείται αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και σταθερό φορολογικό πλαίσιο και, από την άλλη, δημιουργία θέσεων εργασίας και ενίσχυση της νέας και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

ΣΒΒΕ και "αναπτυξιακή εξισορρόπηση"

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Θανάσης Σαββάκης, μίλησε για φαύλο κύκλο κρίσης και αποβιομηχάνισης και τάχθηκε ανοιχτά εναντίον μιας συμφωνίας με τους δανειστές που θα στηρίζεται σε φοροεπιδρομή η οποία θα οδηγήσει στο κλείσιμο επιχειρήσεις και σε αύξηση της ανεργίας.

Ο ΣΒΒΕ λοιπόν προτείνει την υϊοθέτηση ενός προγράμματος "αναπτυξιακής εξισορρόπησης" που θα έχει σαν βασική λογική την επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει μέτρα όπως: Δημιουργία λευκού μητρώου ασφαλιστικού συστήματος, ενεργοποίηση ξανά του ¨λευκού Τειρεσία¨, μείωση των συντελεστών εταιρικής φορολόγησης, ελκυστικό πακέτο για επενδύσεις στην ελληνική περιφέρεια, απελευθέρωση αγορών και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων .

Στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκε με την εισήγησή του και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών, Θεόδωρος Φέσσας ο οποίος άνοιξε την ομιλία του λέγοντας ότι έστω και την 12η ώρα θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, καθώς η χώρα βρίσκεται μπροστά στη σκληρή επιλογή "ανάταση ή παρακμή".

Ο κ. Φέσσας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη τόνωσης των επενδύσεων, λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται μία νέα επενδυτική λογική και στρατηγική, τόσο για τις ιδιωτικές όσο και για τις δημόσιες επενδύσεις.

Σε ότι αφορά τη δημιουργία, τελικά, της επί μακρό συζητούμενης Αναπτυξιακής Τράπεζας ο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υποστήριξη ότι η διαχείρισή της από το δημόσιο κρύβει κινδύνους και, πως ο ίδιος εκτιμά σαν καλύτερη την επιλογή δημιουργίας ενός Επενδυτικού Ταμεόυ, ενός fund of funds, όπως και στην απευθείας διαχείριση των επενδυτικών κεφαλαίων από τις εμπορικές τράπεζες, με εγγύηση του Ταμείου.