Skip to main content

SOS εκπέμπει η ΒΙΠΕ Σίνδου - Βγαίνουν μπροστά οι επιχειρηματίες (φωτο)

Τη δική τους φωνή απέκτησαν οι εγκαταστημένοι στη ΒΙΠΕΘ, που εκπέμπει SOS - Στην περιοχή λειτουργούν 565 επιχειρήσεις έναντι 950 κτηριακών μονάδων.

Την ώρα που η ΒΙΠΕ Σίνδου, συνεχίζει να απαξιώνεται, εκπέμποντας SOS, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους δημιουργώντας τον Σύνδεσμο Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης (ΣΕΒΙΠΕΘ).

Στη ΒΙΠΕΘ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, που διαχειρίζεται 27 βιομηχανικές περιοχές στη χώρα, λειτουργούν 565 επιχειρήσεις έναντι του συνόλου των κτηριακών μονάδων που αγγίζει τις 950.

Αν και στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια για τη δημιουργία Συνδέσμου, αλλά και Φορέα Αυτοδιαχείρισης εντούτοις δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να χρονίζουν και να διογκώνονται.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΣΕΒΙΠΕΘ βρίσκεται υπό την ομπρέλα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, που έχει στους κόλπους του, μέσω των Συνδέσμων τους, τις ΒΙΠΕ ανά την Ελλάδα.

Ο νεόκοπος Σύνδεσμος των εγκατεστημένων στη Σίνδο, που αριθμεί 55 μέλη, στοχεύει να αποτελέσει την ενιαία φωνή των επιχειρήσεων στην ΒΙΠΕΘ. Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Συνδέσμου η ανταπόκριση από  επιχειρήσεις της περιοχής, προκειμένου να γίνουν μέλη του, είναι άκρως θετική.

Τα προβλήματα διογκώνονται

Οι επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές εδώ και χρόνια με τα περιστατικά κλοπών πρώτων υλών, αλλά και των καταστροφών να είναι καθημερινό φαινόμενο, την έλλειψη ασφάλειας να αυξάνεται, τις ανεπαρκείς υποδομές να αποτελούν μόνιμη κατάσταση, την έλλειψη φωτισμού να παραμένει σταθερή.

Μάλιστα οι συμμορίες που λυμαίνονται την περιοχή φαίνεται να έχουν αποθρασυνθεί με αποτέλεσμα να σηκώνουν μέχρι και χρηματοκιβώτια από επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες ανενεργές επιχειρήσεις, που οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις φθίνουν στο πέρασμα του χρόνου, μετατρέπονται σε κουφάρια, έτοιμα για να λεηλατηθούν.

«Οι επιχειρήσεις στην περιοχή καλούνται να αντιμετωπίσουν σειρά προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό πήραμε την πρωτοβουλία, επιχειρηματίες που γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες τις περιοχής να δημιουργήσουμε το ΣΕΒΙΠΕΘ, σε μία προσπάθεια προάσπισης των κοινών μας συμφερόντων» τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αναστάσιος Πολυζωΐδης υπογραμμίζοντας πως οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕΘ έχουν τη διάθεση να προσπαθήσουν για μια καλύτερη βιομηχανική περιοχή. «Στόχος μας είναι η ΒΙΠΕΘ να προσελκύσει επιχειρήσεις, φέρνοντας νέες επενδύσεις, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη» αναφέρει ο κ. Πολυζωΐδης.

Μάλιστα, ζητώντας τη συμβολή της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση ο ΣΕΒΙΠΕΘ, πρόσφατα κάτεθεσε σχετική επιστολή, συνοδευόμενη και από φωτογραφικό υλικό, που αποτυπώνει το μέγεθος της υποβάθμισης της περιοχής, προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο επόμενο διάστημα το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου θα έχει συναντήσεις με τους δήμους Ωραιοκάστρου και Δέλτα καθώς τμήματα της βιομηχανικής περιοχής ανήκουν στους δυο δήμους, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Επιπρόσθετα, ήδη, έχουν ξεκινήσει επαφές με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και ιδιωτικές σχολές προκειμένου να υπάρξει διασύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή και δη με τη ΒΙΠΕΘ.

Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, ζητά την επαναλειτουργία του παραρτήματος ΙΚΑ, που λειτουργούσε μέχρι τις αρχές του 2000 στη ΒΙΠΕΘ, ενώ επισημαίνει την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για τη δημιουργία παιδικού σταθμού, για τα παιδιά των εργαζομένων στη βιομηχανική περιοχή.

Λίγα λόγια για το ΣΕΒΙΠΕΘ

Ο Σύνδεσμος διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο, ενώ η διάρκεια της θητείας του ορίζεται για μια τριετία. Μεταξύ των σκοπών του νεοσυσταθέντος Συνδέσμου είναι: η μελέτη, προστασία και προαγωγή των επιχειρηματικών και οικονομικών συμφερόντων των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕΘ, η περιβαλλοντική προστασία, η περιφρούρηση και επόπτευση των χωρών της περιοχής, η παρέμβαση σε θέματα καθαριότητας, η βελτίωση υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, τηλεπικοινωνίες) κ .α.

Το διοικητικό συμβούλιο

Πρόεδρος: Αναστάσιος Πολυζωΐδης

Αντιπρόεδρος: Σάββας Τουαντζόγλου

Γραμματέας: Μαρία Μαραντίνη

Ταμίας: Ευστράτιος Σαράντου

Μέλος: Φώτιος Γκότσικας

Μέλος: Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης

Μέλος: Βασίλειος Κεχαγιάς