Skip to main content

Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, ο… ταξιτζής στη ΧΑΝΘ και η επιβεβαίωση από το Άμπου Ντάμπι

Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη, τα γυρίσματα με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και η επιβεβαίωση της τιμώμενης χώρας στην 86η ΔΕΘ

Καλημέρα σας!

Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Θεσσαλονίκη από χθες μέχρι αύριο, για να τιμηθούν τα 30 χρόνια –πλέον 31- της διακονίας του με συνέδριο που διοργανώνει η Θεολογική σχολή του ΑΠΘ και άλλες συναντήσεις, υπογραμμίζει με εμφατικό τρόπο τον βυζαντινό χαρακτήρα και το ανάλογο παρελθόν της πόλης. Μια διάσταση που η ίδια η Θεσσαλονίκη ελάχιστα υπερασπίζεται και προβάλλει, αν και τα μνημεία που υπάρχουν, με πρώτο και καλύτερο τη Ροτόντα, μιλούν από… μόνα τους. Μόνο που στην εποχή μας, σε μια εποχή όχι μόνο πολυφωνική αλλά και φλύαρη, μια εποχή κατά την οποία οι κραυγές, τα συνθήματα και τα τσιτάτα επιβάλλονται βραχυπρόθεσμα του ψύχραιμου και ορθού λόγου, μια εποχή με μεγάλο ανταγωνισμό ανάμεσα στους τουριστικούς προορισμούς, ο γλυκός και αιώνιος ψίθυρος των μνημείων δεν αρκεί. Χρειάζονται πρωτοβουλίες, όπως η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», την οποία έχουν αναλάβει κάποιοι φορείς (Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ΑΠΘ κλπ.), αλλά δείχνουν σα να μην ξέρουν… τι να την κάνουν. Η ανάδειξη του βυζαντινού προσώπου και χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετική ιδέα, που παρά τις προσπάθειες δεν έχει ακόμη μετουσιωθεί σε κάτι πρακτικό. Οι ιθύνοντες έχουν μιλήσει για δίκτυο βυζαντινών πόλεων και τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης με βάση το βυζαντινό της παρελθόν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι χειροπιαστό. Η υποχρεωτική αναστολή δράσεων λόγω της πανδημίας, μια διετής παρένθεση κατά την οποία όλα πάγωσαν, είναι ασφαλώς σοβαρός λόγος αδράνειας, αλλά, πλέον, δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» -ως ιδέα- υπάρχει από το 2018 και θα είναι κακό να ακολουθήσει τον νόμο του Μέρφι «οι ωραίες ιδέες, όμορφα καίγονται». Ο χρόνος μετράει, πλέον, για αποτελέσματα, που είναι ικανά να έρθουν αρκεί να γίνουν οι κατάλληλες –και κυρίως επαγγελματικές- κινήσεις. Προς το παρόν η Θεσσαλονίκη θα περιοριστεί αυτές τις ημέρες στις ευλογίες του Παναγιώτατου, που μπροστά στο τίποτα κάτι είναι κι αυτές…

Φτωχός συγγενής

Πολλές θετικές εκπλήξεις κρύβουν τα επιχειρηματικά σχέδια που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο από επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος με άξονα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τον Αναπτυξιακό νόμο, δύο προγράμματα που «τρέχουν» παράλληλα. Ανάμεσα σε αυτές τις εκπλήξεις είναι –λένε οι γνωρίζοντες- ότι ανοίγουν βαριά πορτοφόλια της Βορείου Ελλάδος και επεκτείνονται σε νέα πεδία δραστηριότητας, δηλαδή αλλάζουν αντικείμενο, αλλά και περιοχή. Ιδιαίτερα δημοφιλείς εμφανίζονται οι τουριστικές επενδύσεις και συγκεκριμένα η ανέγερση ξενοδοχείων πολυτελείας σε νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο. Ήδη δύο τουλάχιστον επιτυχημένοι και με ταμείο επιχειρηματίες από τη Δυτική Μακεδονία έχουν ξεκινήσει αγοράζοντας γη και προχωρώντας τις διαδικασίες χρηματοδότησης. Το ότι δεν είναι της δουλειάς δεν τους ανησυχεί, υπό την έννοια ότι η νέα… τάση στον χώρο των ξενοδοχείων διεθνώς –και στην Ελλάδα- είναι η παραχώρηση της χρήσης, ίσως και του ονόματος, σε κάποια εξειδικευμένη εταιρεία, από τις αρκετές που ήδη δραστηριοποιούνται ή ψάχνονται στην Ελλάδα. Ο ελληνικός τουρισμός δείχνει να έχει πολύ μεγάλο και ανθηρό μέλλον, κάτι εξαιρετικά θετικό για τη χώρα. Το μόνο μελαγχολικό είναι ότι το «χοντρό παιχνίδι» εξακολουθεί να γίνεται στο νότιο κομμάτι της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις ο Βορράς, ακόμη κι όταν βάζει τα λεφτά, παραμένει γενικά φτωχός συγγενής.

Παροχή υπηρεσιών

Οι κυρίες της Θεσσαλονίκης αγαπούν την αισθητική και περιποιούνται τον εαυτό τους. Απόδειξη γι’ αυτό τα περίπου 400 κέντρα αισθητικής και περιποίησης που λειτουργούν στην πόλη και σε γενικές γραμμές πηγαίνουν ικανοποιητικά. Η πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Αισθητικών Βορείου Ελλάδος, Εύη Μωυσόγλου, σημειώνει ότι το πρόβλημα του κλάδου δεν είναι η πελατεία –πελατεία υπάρχει. Πρόβλημα δημιουργεί η πρακτική κάποιων επιχειρήσεων, που απασχολούν αισθητικούς, αλλά δεν ανήκουν σε αισθητικούς. Όπως υπογραμμίζει, οι αισθητικοί δεν πωλούν υπηρεσίες, όπως κάνουν κάποιες επιχειρήσεις προσφέροντας πακέτα, οι αισθητικοί παρέχουν υπηρεσίες. Μία λέξη μπορεί να κάνει –τελικά- μεγάλη διαφορά.

Ένας ταξιτζής… στη ΧΑΝΘ

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, κάτι που δημιουργεί ρίγη συγκινήσεως στους σινεφίλ που έζησαν τη δόξα του αμερικάνικου σινεμά στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 –λιγότερο της δεκαετίας του 1990- (Ελαφοκυνηγός, Νονός, Κάποτε στην Αμερική, Ο ταξιτζής, New York New York, 1900, Μπραζίλ, Τα καλά παιδιά, Οργισμένο Είδωλο, Οι Αδιάφθοροι, Η αποστολή, Καζίνο και πολλές ακόμη). Πρόκειται με διαφορά για τον μεγαλύτερο κινηματογραφικό αστέρα που έκανε γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη, έστω και σε προχωρημένη ηλικία. Από τη ΧΑΝΘ μέχρι τη Δράμα θα φτάσει η χάρη του. Είναι σα να έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε έναν καταπληκτικό τραγουδιστή –για παράδειγμα τον Τομ Τζόουνς, ο οποίος μεγάλωσε, αλλά η φωνή διατηρείται σε θαυμάσια φόρμα- και να γκρινιάζουμε επειδή έχει περάσει τα 80. Έτσι κι αλλιώς το στιλ δεν γερνάει. Όποιος το έχει το κουβαλάει μαζί του για πάντα, μέχρι το τέλος. Άλλωστε είναι αμφίβολο εάν μπορεί κάποιος να το δημιουργήσει, μάλλον γεννιέται μ’ αυτό. «Are you talking to me?».

Επιβεβαίωση για τα Εμιράτα στη ΔΕΘ

Επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει, αλλά φαίνεται ότι η είδηση είναι επιβεβαιωμένη. Όπως έγραψε πριν από δύο ημέρες το «Cafe Αριστοτέλους» της Voria.gr τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η τιμώμενη χώρα στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί 10 – 18 Σεπτεμβρίου. Επίσημη απάντηση από το Άμπου Ντάμπι προς τη διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo δεν υπάρχει. Εκείνο που υπάρχει είναι μια έμμεση επιβεβαίωση, την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς. Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ο πρέσβης των ΗΑΕ στην Αθήνα, στον χαιρετισμό που έκανε σε δείπνο που παρέθεσε η αεροπορική εταιρεία της χώρας, η πασίγνωστη και από τις φανέλες μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων Emirates, είπε στους προσκεκλημένους ότι τα ΗΑΕ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2022. Περιττό να τονίσουμε ότι μόλις η πληροφορία έφτασε στα γραφεία της οδού Εγνατίας 154 υπήρξε αναστεναγμός ανακούφισης. Κυρίως επειδή ο χρόνος πιέζει και μια ενδεχόμενη άρνηση των ΗΑΕ θα δημιουργούσε οργανωτικά προβλήματα. Αλλά και διότι στη ΔΕΘ – Helexpo θεωρούν την επιλογή τους πολύ καλή, εξ ου και οι επισκέψεις στο Άμπου Ντάμπι. Πολύ περισσότερο που συνάδει και με κυβερνητικές προτεραιότητες σε αυτή τη φάση. Ας μη ξεχνάμε ότι πολύ πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για μία ακόμη φορά ως πρωθυπουργός στο Άμπου Ντάμπι, η κυβέρνηση υπέγραψε διμερείς συμφωνίες και κατά κάποιον τρόπο διασφάλισε κάποια 4 δισ. ευρώ κεφαλαίων για επενδύσεις στη χώρα.