Skip to main content

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Η κάνναβη, η πικρή μπίρα και οι ινδικοί χοροί (vids)

Όσα είδε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην 84η ΔΕΘ, κατά την καθιερωμένη περιήγηση στα περίπτερα του εκθεσιακού χώρου

του Βλάση Καμπάνη και του Κυριάκου Σαμαρτζίδη

Για περισσότερες από δύο ώρες περιηγήθηκε στα περίπτερα της 84ης ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από πλήθος βουλευτών, στελεχών και φίλων του κόμματος.

Η πρώτη στάση στην καθιερωμένη βόλτα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν στο περίπτερο του Ηρακλή, όπου τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου, Φώτης Θέος, και ο ειδικός συνεργάτης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), Αλέξης Αδαμίδης. Εκεί είχε και μία συζήτηση με οπαδούς του Γηραιού σχετικά με το στάδιο Καυτανζόγλειο, στους οποίους δεσμεύθηκε ότι θα προσπαθήσει να παραμείνει ως έδρα του συλλόγου.

Εν συνεχεία επισκέφθηκε το περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ενώ κατόπιν βρέθηκε στο σταντ του Άρη, όπου οι ιθύνοντες του συλλόγου τού έκαναν δώρο ένα βιβλίο με την ιστορία του σωματείου.

Επόμενη στάση για τον πρώην πρωθυπουργό ήταν στη Salonica Cannabis Expo. Ενημερώθηκε στο σταντ των ασθενών υπέρ της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προώθησε το σχετικό νομοσχέδιο.

Στη συνέχεια ενημερώθηκε για τα ηλεκτροκίνητα οικολογικά οχήματα Eco Car, που κατασκευάζονται στην Κίνα και εισάγονται στη χώρα μας από την ECO//SUN.

Επισκέφθηκε το περίπτερο της «Παπαστράτος» και ενημερώθηκε για το καινοτόμο καπνικό προϊόν της Philip Morris International (PMI), το IQOS.

Στο περίπτερο της νέας μπίρας της Θεσσαλονίκης, «Νύμφης», που είναι η επίσημη μπίρα της 84ης ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας... δροσίστηκε με ένα κρύο ποτήρι. «Ωραία, πολύ ωραία! Ξέρετε εμένα μου αρέσει η πικρή μπίρα», σχολίασε αφού δοκίμασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέχισε τη βόλτα του επισκεπτόμενος το σταντ του Ερυθρού Σταυρού, όπου έμαθε για την ιστορία του και χαιρέτησε τους διασώστες.

Αμέσως μετά εισήλθε στο περίπτερο 154 «Academia», όπου διατηρούν σταντς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Μεταξύ άλλων, περιηγήθηκε στα σταντς του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, όπου του έκαναν δώρο λάδι, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του ΑΠΘ, όπου τον υποδέχθηκαν οι εκάστοτε πρυτάνεις. Παράλληλα, η Aristotle Racing Team του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ του παρουσίασε το εντυπωσιακό ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο και το καινοτόμο drone πολλαπλών χρήσεων.

Ακολούθως, επισκέφθηκε το περίπτερο του ΠΑΟΚ, όπου εξέφρασε τη χαρά του για το ότι βρίσκεται στο σταντ των πρωταθλητών, ενώ στη συνέχεια έπαιξε online σκάκι και έμαθε πώς κατασκευάζεται μία ποντιακή λύρα με τεχνολογία 3D στο περίπτερο του Digital Greece.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το περίπτερο 13 της Ινδίας, τιμώμενης χώρας στην εφετινή διοργάνωση, όπου έγινε δεκτός με πανηγυρικό τρόπο από παραδοσιακά μουσικά σχήματα και ινδικούς χορούς. Μάλιστα, του έβαψαν και μία κόκκινη βούλα στο μέτωπο, το ινδουιστικό «bindi», και του δώρισαν ένα επίχρυσο ομοίωμα ινδικού ελέφαντα. «Αυτό οι παντρεμένες δεν το βάζουν;», αναρωτήθηκε, προφανώς αστειευόμενος, ο κ. Τσίπρας.

Ολοκληρώνοντας την περιήγησή του, επισκέφθηκε το περίπτερο της ΟΛΘ ΑΕ, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Θεοφάνης και ο εκτελεστικός διευθυντής, Φράνκο Νίκολα Κούπολο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για τον στόχο του ΟΛΘ να δημιουργήσει ένα κέντρο καινοτομίας στα πρότυπα του αντίστοιχου στο Ρότερνταμ, με το οποίο ο ΟΛΘ συνεργάζεται. Μάλιστα, ο κ. Θεοφάνης τού χάρισε ένα έργο του εικαστικού Μανώλη Χάρου, ειδικά σχεδιασμένο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO, τον πρόεδρο Τάσο Τζήκα και τον διευθύνοντα σύμβουλο Κυριάκο Ποζρικίδη, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τους εργαζομένους του Εκθεσιακού Φορέα.