Skip to main content

Βόλτα Μητσοτάκη στην 86η ΔΕΘ: Τα γεράκια, τα F-35, η μαγειρική και οι Βεδουίνοι (φωτο+vid)

Όλα τα παραλειπόμενα από την καθιερωμένη βόλτα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα περίπτερα και τα σταντ της 86ης ΔΕΘ

των Ισμήνης Μπαλαλέ και Φανής Χαρίση

Περισσότερες από 2,5 ώρες κράτησε η καθιερωμένη βόλτα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα περίπτερα και τα σταντ της 86ης ΔΕΘ, που εγκαινιάζεται σήμερα με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στα... χάιλαιτ της ξενάγησής του στους χώρους της Έκθεσης ήταν η επίσκεψή του στους προσομοιωτές των μαχητικών αεροσκαφών, που βρίσκονται στο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων, η επίσκεψή του στο περίπτερο των τιμώμενων ΗΑΕ, όπου παρακολούθησε από κοντά παραδοσιακό χορό της αραβικής χώρας και είχε την ευκαιρία να χαϊδέψει και τα βασιλικά γεράκια που «ταξίδεψαν» στη Θεσσαλονίκη, η συγκινητική απεικόνιση της Μικρασιατικής Καταστροφής σε ντοκιμαντέρ και μονόπρακτο που παρακολούθησε, η επίδειξη των ΕΚΑΜ που τον εντυπωσίασε και, φυσικά, το στοργικό φιλί σε έναν υπομονετικό... νεαρό, μόλις 10 μηνών, τον Στέλιο!

Στην εκκίνηση της βόλτας του τον πρωθυπουργό σταμάτησαν μέλη της «Εθνικής Αρτοποιών Ελλάδος», που του δώρισαν ένα ψωμί και μία στολή με το όνομά του, με τον ίδιο να αναφέρει ότι δεν... σκαμπάζει από μαγειρική, αλλά να τους ευχαριστεί για την κίνησή τους.

Πρώτος σταθμός για τον κ. Μητσοτάκη ήταν το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου τον ξενάγησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αλλά και ο υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός μπήκε και στον προσομοιωτή του μαχητικού F-35, μία από τις μεγαλύτερες ατραξιόν της εφετινής έκθεσης. Ενημερώθηκε, δε, και για τους άλλους προσομοιωτές, όπως αυτούς του Rafale και του ελικοπτέρου Sikorsky, ενώ είδε τα ομοιώματα των νέων φρεγατών FDI HN 'Belharra' και των νέων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R 'Romeo', τα οποία θα ενταχθούν στον στόλο του Πολεμικού μας Ναυτικού.


Στη συνέχεια έκανε μία στάση στο σταντ του ΓΣ Ηρακλής, όπου στους ανθρώπους του Γηραιού είπε τα... καλύτερα για τα χρώματα του συλλόγου. «Τι ωραία χρώματα τα γαλανόλευκα», είπε με νόημα, αφού τα χρώματα της ομάδας του Ηρακλή είναι τα ίδια με αυτά της ελληνικής σημαίας.

Οι άνθρωποι του Ηρακλή τού έδωσαν μια πλακέτα και του ζήτησαν να δει τις εξελίξεις για το γήπεδο του συλλόγου στους Χορτατζήδες, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι «βοηθάει ο Στ. Καλαφάτης». Του παρέδωσαν, μάλιστα, και την προμελέτη του έργου.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το περίπτερο των Υποδομών και των Μεταφορών, όπου τον ξενάγησε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης, και ενημερώθηκε για τα εν εξελίξει έργα σε όλη την επικράτεια. «Οι αστικές συγκοινωνίες πηγαίνουν καλύτερα με τη στήριξη και του υπουργού Κώστα Καραμανλή, σχεδιάζουμε δράσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής της πόλης», είπε ο νέος πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Κώστας Ταγγίρης, στον πρωθυπουργό.

Ακολούθως βρέθηκε στο περίπτερο του υπουργείου Εσωτερικών, μετά από κάλεσμα του αναπληρωτή υπουργού, Στέλιου Πέτσα. «Ελάτε κι από εδώ πρόεδρε!», του είπε ο κ. Πέτσας και ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να τον χαιρετήσει. Μαζί τους ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβας, με τον πρωθυπουργό να του λέει «δήμαρχε είσαι και εδώ!».

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε και στο περίπτερο του υπουργείου Υγείας, όπου και μίλησαν με τον υπουργό Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, για τον προσωπικό γιατρό.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα νέα ψηφιακά συστήματα που χρησιμοποιούνται, αλλά και για τη νέα εφαρμογή Apodiksi, από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παράλληλα, ενημερώθηκε για όλα τα συστήματα που αφορούν την πορεία των φορολογικών δηλώσεων που διευκολύνουν τη δουλειά του κράτους αλλά και των πολιτών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους δίνει συγχαρητήρια.

Στη συνέχεια, μαζί με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, και την υφυπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου, βρέθηκε στο περίπτερο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), όπου ενημερώθηκε για τα νέα προγράμματα απασχόλησης.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός συνάντησε ένα... υπομονετικό βρέφος, των 10 μηνών Στέλιο, η μητέρα του οποίου ανέμενε επί ώρα να συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη ώστε να τον χαιρετήσει. Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να φιλήσει στοργικά και να χαϊδέψει στο κεφάλι τον μικρό, λέγοντας στη μητέρα του ότι «είναι γλυκύτατος».

Στο περίπτερο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου παρακολούθησε ένα βίντεο από drone για τη φύλαξη των συνόρων, που θα εντοπίζει με μεγάλη ακρίβεια ανθρώπους και αντικείμενα. Το βίντεο έδειξε στον πρωθυπουργό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Στο περίπτερο των Ιατρικών Συλλόγων συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΙΣΘ, Νίκο Νίτσα, και του ΠΙΣ, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο. Γιατροί και μέλη των συλλόγων του ζήτησαν να βγουν φωτογραφία μαζί του.

Καλές ειδήσεις για τον πρωτογενή τομέα προανήγγειλε για απόψε το βράδυ ο πρωθυπουργός όταν βρέθηκε στο σταντ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εκεί συνομίλησε με τρεις νέους κτηνοτρόφους και τους συνεχάρη που αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτό τον κλάδο. «Συγχαρητήρια στο υπουργείο. Είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για να ανανεώσουμε το δυναμικό μας με νέους. Είστε τα παραδείγματα του πρωτογενούς τομέα του μέλλοντος». Οι κτηνοτροφικές από την πλευρά τους του χάρισαν σπόρους «για το καλό».

Το έργο του future lab στο οποίο συμμετέχουν μικροί μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης και αφορά την γρήγορη φόρτωση και εκφορτωση κοντέινερ με μια δεξαμενή νέρου θαύμασε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τους μικρούς μαθητές να του εξηγούν τον τρόπο λειτουργίας. Μάλιστα οι μαθητές, για να τον κάνουν μέλος της ομάδας τους, του έδωσαν δώρο και μια μπλούζα με τη στάμπα του Future Lab και της ΟΛΘ ΑΕ, του λιμένα της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος και είπε ότι θα προτείνει την ιδέα για να υλοποιηθεί σε λιμάνια.

Παρακολούθησε, μάλιστα, επίδειξη των κομάντο του Λιμενικού Σώματος, έξω από το περίπτερο του υπουργείου Ναυτιλίας. Ο πρωθυπουργός κοιτούσε αποσβολωμένος την επίδειξη και συνεχάρη το Λιμενικό για την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έκανε μία στάση για να δροσιστεί στο περίπτερο της θεσσαλονικιώτικης μπίρας, Νύμφη. «Δεν θα μπορούσα να πω όχι με τέτοια ζέστη. Έχει περάσει η 12:00 και είναι η κατάλληλη στιγμή για να πιεις μία μπίρα», είπε ο πρωθυπουργός πριν απολαύσει τη μπίρα του.

Επισκέφθηκε, ακόμη, το περίπτερο - αφιέρωμα για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπου τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ για τη Μικρασιατική καταστροφή μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρο της ΔΕΘ. Η έκθεση προσεγγίζει με έναν σύγχρονο τρόπο το θέμα, με μεγάλη ακαδημαϊκή και εικαστική επεξεργασία, με έντονο το στοιχείο της τέχνης και με ποικίλες τεχνολογικές εφαρμογές μέσα στις ενότητές της.

Μετέπειτα επισκέφθηκε το περίπτερο της τιμώμενης χώρας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μόλις μπήκε στο περίπτερο της αραβικής χώρας τον υποδέχτηκαν άνδρες που χόρευαν παραδοσιακά τραγούδια, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και κρατώντας σπαθιά και ραβδιά. Μαζί του ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο επικεφαλής της αποστολής των ΗΑΕ, υπουργός Οικονομίας της χώρας, την Αυτού Εξοχότητα τον Abdulla Bin Touq Al Marri. Μαζί τους και ο υιός του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε τετ α τετ συνομιλία με τον υπουργός Ανάπτυξης σε πολύ καλό κλίμα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια στάση στη φαρμακευτική εταιρεία Julhar ακούγοντας τον υπεύθυνο να του εξηγεί το έργο της εταιρείας. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είστε εδώ. Ευχαριστούμε πολύ!», αποκρίθηκε ο πρωθυπουργός.


Στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να χαϊδέψει και τα βασιλικά γεράκια που «ταξίδεψαν» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Θεσσαλονίκη για την 86η ΔΕΘ.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο περίπτερο, παρουσία του επικεφαλής της εμιρατιανής αντιπροσωπείας, του Αμερικανού πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, και άλλων επισήμων.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τη βόλτα του στην 86η ΔΕΘ παρακολουθώντας από κοντά την εντυπωσιακή επίδειξη των ΕΚΑΜ, που έκαναν έφοδο σε λεωφορείο, στο οποίο ένας δράστης κράτα ομήρους τους επιβάτες, μπροστά από το περίπτερο της ΕΛΑΣ.

Νωρίτερα, πριν την ξενάγησή του στους χώρους της Έκθεσης, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την τελετή αγιασμού από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, έχοντας φτάσει στην πύλη Σιντριβανίου της ΔΕΘ λίγο πριν τις 10:30, όπου τον υποδέχθηκαν μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές και αυτοδιοικητικοί της πόλης.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα, με κυρίως πιάτο στο μενού την ανάπλασή του.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20:00 ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, ενώ αύριο Κυριακή στις 13:00 θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 86η ΔΕΘ.