Skip to main content

Η Voria.gr σάς εύχεται Καλή Χρονιά, ευτυχισμένο το 2021!

Το 2020 ανήκει, πλέον, στο παρελθόν, το ελπιδοφόρο 2021 είναι, πια, το παρόν. Η Voria.gr σας εύχεται ευτυχία, ευημερία και προπαντός υγεία

Το 2020, αυτό το τόσο αβάσταχτο έτος για όλον τον κόσμο, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Μπροστά μας το 2021, ένα έτος που ήδη σημαδεύεται με την πυρακτωμένη σφραγίδα της Ελπίδας. Η Voria.gr σάς εύχεται ολόψυχα ευτυχία, δημιουργικότητα, ευημερία και, φυσικά το πλέον ζητούμενο, υγεία.

Σ’ αυτές τες σκοτεινές κάμαρες, που περνώ
μέρες βαρυές, επάνω κάτω τριγυρνώ
για νά ‘βρω τα παράθυρα. -Όταν ανοίξει
ένα παράθυρο θά ‘ναι παρηγορία.-

Κ. Καβάφης

Η χαραυγή του νέου έτους μάς βρίσκει σίγουρα μουδιασμένους, εξαντλημένους από την κοινωνική απομόνωση, μακριά από αγαπημένους ανθρώπους, χωρίς τις τυμπανοκρουσίες και τα πληθωρικά ρεβεγιόν όλων των περασμένων ετών. Αλλά, ταυτόχρονα, μας γεμίζει αισιοδοξία ότι είμαστε μιαν ανάσα μακριά από το να υπερκεράσουμε τον πιο μεγάλο σκόπελο που γνώρισε στη σύγχρονη ιστορία της η ανθρωπότητα. Και θα 'χουμε να το καυχιόμαστε.

«Κι αν πέσαμε σε πέσιμο πρωτάκουστο
και σε γκρεμό κατρακυλήσαμε,
που πιο βαθύ καμιά φυλή δεν είδε ως τώρα,
είναι γιατί με των καιρών το πλήρωμα,
όμοια βαθύ ένα ανέβασμα μας μέλλεται,
προς ύψη ουρανοφόρα»

Κ. Παλαμάς

Ο κορωνοϊός καθόρισε, στιγμάτισε για πάντα, το 2020. Κούρσεψε ζωές, μαύρισε ψυχές, μετέδωσε θάνατο, μετάλλαξε τη ζωή, διασωλήνωσε το πνεύμα μας. Ένας τόσος δα εχθρός γονάτισε με πρωτοφάνεια κράτη πανίσχυρα, λύγισε σαν παγκόσμιος πόλεμος κραταιές δομές υγείας, μας τρομοκράτησε κι ας μην τον αντικρίσαμε ποτέ. Όμως, μέσα στην πολύμηνη θλίψη της απέραντης επιθετικότητάς του που μας έπνιξε από παντού, παρηγοριόμασταν ότι κάπου, «σε κάποιο καμαράκι», κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονταν να εξουδευτερώσουν τη φθορά που προκαλεί. Γιατροί, νοσοκόμοι, επιστήμονες, καθένας από το δικό του καμαράκι -την κλινική, τη ΜΕΘ, το εργαστήριο-, μάχονται άσειστοι νυχθημερόν να αναχαιτίσουν το κακό. Και το καταφέρνουν.

«Λίγο ακόμα,
θα δούμε τις αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν,
τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο,
την θάλασσα να κυματίζει
λίγο ακόμα,
να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα»

Γ. Σεφέρης

Όσο κι αν η πανδημία μάς έφθειρε, η Ελπίδα έχει κέλυφος αδιαπέραστο, χαλύβδινο, και ζει σε εθελούσια καραντίνα στα μύχια της ψυχής μας. Μας εμβολιάζει με προσδοκία, παράγει αντισώματα για κάθε κακοτοπιά, είναι η μάσκα που φιλτράρει τα μολυσματικά σταγονίδια της αναποδιάς. Κι είναι αυτή που δείχνει τον δρόμο προς μια Άνοιξη, όχι απ' αυτές που κάθε χρόνο τούς μέλλει να 'ρχονται, αλλά απ' αυτές που φτιάχνουμε μόνοι μας.

Κατακλυσμούς ποτέ δεν λογαριάσαμε,
μπήκαμε μεσ’ στα όλα και περάσαμε.
Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!

Οδ. Ελύτης

Είθε το 2021 να είναι το έτος μιας άλλης, πιο ισχυρής, αλλά αμόλυντης πανδημίας: αυτής του Χαμόγελου.

Χαρούμενο και ευτυχισμένο το 2021!

 

Με θερμές ευχές για Υγεία σε όλους μας,

η συντακτική ομάδα της Voria.gr