Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η Arivia εξαγοράστηκε από την αμερικανική Upfield

Η Upfield Europe BV, leader παγκοσμίως στα φυτικά βούτυρα και spreads εξαγόρασε την εταιρεία φυτικών τυροκομικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη Arivia.

Στην εξαγορά της εταιρείας φυτικών τυροκοκομικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη Arivia προχώρησε η αμερικανική εταιρεία Upfield μέσω της θυγατρικής της Upfield Europe BV. H Upfield Group B.V. είναι ο leader σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τα plant-based βούτυρα και spreads με περισσότερα από 100 brands και μεταξύ άλλων τα Flora, Proactive, Becel. Με έδρα το Άμστερνταμ πουλάει τα προϊόντας της σε περισσότερες από 95 χώρες και έχει 16 μονάδες σε όλα τον κόσμο.

Η Arivia είναι μια εξωστρεφής εταιρεία παραγωγής τυροκομικών με βάση τα φυτικά λιπαρά, κυρίως το λάδι καρύδας, και έχει στην κατοχή της τα καταξιωμένα brands Viofast και Violife. Η έδρα της είναι στη Θεσσαλονίκη, οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις στην Προσοτσάνη της Δράμας και απασχολεί 450 εργαζομένους.

Πρόκειται για τη διάδοχο εταιρεία της Viotros, που δημιουργήθηκε το 1990 προκειμένου να καλύψει σύγχρονες ανάγκες υγιεινής διατροφής και κυρίως τον περιορισμό στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Τον Απρίλιο του 2016 η Viotros συγχωνεύθηκε με την εμπορική ΑΡΙΣΤΑ (καιοι δύο εταιρείες ανήκαν στον όμιλο ΕΛΓΕΚΑ) και η  Arivia μέσα σε λίγους μήνες, τον Φεβρουάριο του 2017, πέρασε στην ιδιοκτησία της ελληνικής AV Συμμετοχική Α.Ε. αλλά ουσιαστικά στον έλεγχο του SouthBridge Europe Mezzanine SICAR, μίας εταιρείας επενδύσεων που αξιοποιεί κεφάλαια ιδιωτών αλλά και θεσμικών, όπως το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΙF).

Η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ διαθέτει περί τους 500 κωδικούς προϊόντων. Στα πλεονεκτήματά της είναι ότι μπορεί να παράγει φυτικά τυροκομικά τόσο για αναπτυγμένες αγορές όσο και πιο οικονομικά προϊόντα που απευθύνονται σε καταναλωτές με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα. Κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ τα τελευταία χρόνια διευρύνει διαρκώς την παρουσία της στις ΗΠΑ.

Η προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων και των προοπτικών μιας εταιρείας, στην οποία εξειδικεύονται τα στελέχη των διεθνών funds που αναζητούν σε όλο τον κόσμο την ευκαιρία να επενδύσουν σε πραγματικά καλές επιχειρήσεις, οδήγησε την αμερικανική Upfield να επενδύσει στην Arivia.

O CEO της Upfield, David Haines, δήλωσε ότι "αυτή η εξαγορά θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε περαιτέρω στην κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών για γευστικές εναλλακτικές σε γαλακτοκομικά προϊόντα, διευρύνοντας την προσφορά μας σε plant-based κωδικούς".

Παράλληλα, ο CEO της Arivia, Άνθιμος Μισαηλίδης εκτιμά ότι "το παγκόσμιο αποτύπωμα της Upfield’s, σε συνδυασμό με την προσφορά μοναδικών προϊόντων από την Arivia, θα λειτουργήσουν καταλυτικά απέναντι στην αυξανόμενη διαθεσιμότητα premium, plant-based προϊόντων σε όλα τα retail και food service σημεία”.

Η εξαγορά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 3 μήνες μετά την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.